Femei vs bărbați la volan

shutterstock_soferActivitate și meserie considerată de mulți ca tipic masculină, conducerea auto este practicată, în ultimul timp, de tot mai multe reprezentante ale sexului frumos. În trafic, prezența feminină a devenit o obișnuință. S-a schimbat motivația și mentalitatea privind necesitatea unui permis de conducere. A apus vremea când femeile își luau permisul numai pentru a putea să ne transporte pe noi, bărbații, de la o petrecere.

“Daca vrei să auzi ceva spunându-se, încrede-te într-un bărbat; dacă vrei ca ceva să fie făcut, roagă o femeie”. Margaret Thatcher

Schimbările economice și sociale au dinamizat și activitățile practicate de femei. Politiciene, patroane de firme mai mari sau mai mici – multe chiar de firme de transport -, staruri sau starlete de televiziune, dar și femei obișnuite, cu profesii și statute sociale diverse, au început să folosească cotidian mașina, considerând-o un simplu instrument de deplasare, de comprimare a spațiului și timpului.

Partenere egale în trafic, supunându-se acelorași reguli de circulație, femeile au, totuși, și elemente specifice de comportament. Mai prudent, mai responsabil, comportamentul feminin poate fi definit ca unul de tip defensiv, neconcurențial și, mai ales, lipsit, de cele mai multe ori, de agresivitate. Spunem de cele mai multe ori, deoarece un studiu recent, realizat de Hyundai Motor pe 1.000 de șoferi din Marea Britanie, a constatat că femeile sunt, în medie, cu 12% mai nervoase decât bărbații atunci când sunt la volan. Poate neașteptată, această „nervozitate” a conducătoarelor auto își are rădăcinile în două situații de trafic.

Imitația

Pe de o parte, comportamentul în trafic este un comportament însușit, deci, de multe ori, conducătoarele auto încearcă – mai mult sau mai puțin voit – să imite alte comportamente, inclusiv pe cele de tip agresiv. Și cum, din păcate, lucrurile rele se învață mai repede decât cele bune, întâlnim și șoferițe care, poate din dorința de a imita comportamentul bărbaților, merg cu viteză excesivă, ignoră unele reguli de circulație, chiar conduc sub influența alcoolului.

Pe de altă parte, faptul că atunci când femeile greșesc, sau poate doar merg mai încet, mai preventiv, bărbații le claxonează, le boscorodesc în gând sau cu voce tare, le face pe acestea să fie de multe ori timorate la volan, gândul că bărbații, în trafic, sunt cu ochii pe ele așteptând eroarea ducând la o stare de nervozitate difuză.

Cu toate acestea, pentru ea, pentru femeia de la volan, comportamentele care vizează dorința de competiție în trafic, dorința de a fi în față, de a fi recunoscută ca „as al șoselei”, sunt temperate, chiar estompate de mecanismul tipic de autocontrol feminin, de capacitatea de a gândi mai profund și cu mai mult spirit de responsabilitate.

Studiul celor de la Hyundai Motor arată că, psihologic, femeile au obținut rezultate mai mari decât bărbații privind inteligența emoțională și verbală; iată de ce, și în trafic, problemele majore, situațiile periculoase, de limită au mai rar la origine comportamentul conducătoarele auto.

Cristian Sandu
Cristian Sandu

Responsabilitate, atenție și prudență

Cifrele legate de accidentele auto arată că femeile conduc mult mai atent decât bărbații, ponderea accidentelor grave cauzate de femei în total accidente fiind mai mică, acestea producând mai puțin de 20% din accidentele rutiere din întreaga lume.

Datele recente ne dovedesc că ideea preconcepută conform căreia femeile nu ar fi bune conducătoare auto este falsă.

Care ar fi argumentele care le fac să fie egale – dacă nu chiar mai bune – decât bărbații la volan?

Indiferent de temperament și personalitate, femeile sunt mult mai atente la volan (vedere periferică și atenție distributivă superioare bărbaților), de cele mai multe ori respectă regulile de circulație și pe ceilalți participanți la trafic. Viteza excesivă și riscul nu fac parte din comportamentul în trafic al conducătoarelor auto, siguranța fiind una din caracteristicile generale ale psihologiei feminine. În esență, profilul psihologic al conducătoarelor auto poate fi caracterizat prin responsabilitate, atenție și prudență.

În prezent, deși este dominat de bărbați, sectorul transporturilor rutiere lasă loc la volan tot mai mult femeilor.

Pe rețelele de socializare ale șoferilor, apar din ce în ce mai frecvent informații legate de conducătoarele auto profesioniste. Se pare că s-a format un curent de opinie favorabil în rândul tinerelor de a face această meserie grea și periculoasă. Nu este vorba de o modă, este o opțiune asumată conștient, motivațiile fiind diverse, dar stabile.

O soluție viabilă a crizei de șoferi

În contextul actual al crizei de șoferi, soluția cu femei la volan pare perfectibilă, firme din Uniunea Europeană, dar și din România apelând la o astfel de strategie.

Strategie care se bazează pe mai mulți factori: conducătoarele auto profesioniste sunt mai stabile (procesul de fidelizare este mai rapid și cu rezultate mai bune), sunt mai disciplinate, mai atente la detaliile unui transport.

Se pare că, în trafic, comportamentele specific feminine pot duce la consumuri mai mici de combustibil, la o fiabilitate mai mare a camioanelor, la o întreținere foarte bună a acestora.

Formarea echipajelor mixte (soț-soție) creează, pentru cei doi conducători auto, un climat mult mai favorabil, cu rezultate pozitive în planul eficienței pentru operatorii de transport, dar și pentru siguranța circulației.

Nu în ultimul rând, conducătoarele auto vor putea suplini – cu foarte bune rezultate în plan profesional – criza actuală de șoferi.

Această nouă tendință în transporturile rutiere este bine primită de patronii și managerii firmelor de transport, dar și de șoferii profesioniști în general, cei care, lăsând la o parte prejudecățile, au asimilat conducătoarele auto profesioniste în rândul marii familii a șoferilor profesioniști.

Cred că bănuiți că abordarea, acum, a temei referitoare la conducătoarele auto profesioniste se datorează și faptului că în lunile februarie și martie sărbătorim Dragobetele, mai nou ziua sfântului Valentin, 1 Martie, 8 Martie, tot atâtea prilejuri să dorim conducătoarelor auto profesioniste DRUM BUN și mult succes în una dintre cele mai grele și riscante meserii!

Psiholog pr. Cristian SANDU

Cabinet de psihologie autorizat

E-mail: psih.cristian.sandu@gmail.com

Mobil: 0751 364 575

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.