Firea a semnat cu Otokar contractul pentru cele 400 de autobuze

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a semnat, în 7 iunie, cu managerul general al Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, Serdar Gorguc, contractul pentru cele 400 de autobuze Euro 6, achiziționate prin licitație, pentru RATB.

Gabriela Firea, Serdar Gorguc, general manager Otokar Otomotiv

Gabriela Firea a precizat că primele autobuze vor sosi la București începând din luna octombrie, iar, până la sfârșitul anului, vor fi în autobaza RATB 100 de unități. Acestea vor fi depozitate la depourile Alexandria, Obregia, Titan, Militari și Ferentari, iar cei aproape 2.700 de șoferi ai RATB vor fi instruiți, timp de câteva zile, să le utilizeze.

„Până la sfârșitul anului viitor, vor veni toate cele 400 de autobuze. (…) Suma totală a acestei tranzacții este de 100 de milioane de euro, plus TVA. Cred că este un preț corect, mai ales având în vedere faptul că ne-am dorit ca aceste autobuze să fie fiabile, să fie realizate de o companie care aduce o garanție pentru calitatea acestor produse, astfel încât nu ne-am mărginit la a alege – așa cum s-a întâmplat, din nefericire, cu alte achiziții, chiar și la Primăria Capitalei – prețul cel mai mic, ci dimpotrivă, ne-am gândit că un calcul corect trebuie să fie: 50% pondere calitatea tehnică și 50% prețul acestor autobuze”, a spus edilul.

Gabriela Firea a adăugat că „autobuzele sunt net superioare celor existente, acum, în trafic: toate dotate cu aer condiționat – o problemă, până acum –, dețin ticketing electronic și permit accesul rapid, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități”.

Fiecare conducător auto are GPS, astfel încât se poate calcula, în orice moment, atât timpul de așteptare a unui autobuz, cât și traseul pe care se desfășoară respectiva rută. „Sunt, de asemenea, și alte facilități, pe care le veți cunoaște la prima livrare”, a mai spus edilul.

Primarul general a amintit cele trei game de vehicule achiziționate: 320 de autobuze de 12 metri (238.000 de euro + TVA per unitate); 50 de autobuze de 10,7 metri (246.000 de euro + TVA per unitate) și 30 de autobuze de 18 metri (364.000 de euro + TVA per unitate).

„Mi-aș dori ca bucureștenii să renunțe, măcar o zi, două, trei pe săptămână, la mașina personală și să folosească mijloacele de transport în comun, având în vedere că acestea încep să fie de calitate și sunt prietenoase cu mediul”, a mai spus Gabriela Firea.

Garanția noilor autobuze este de 8 ani și va fi asigurată de compania câștigătoare a licitației. În acest interval, manopera completă, inclusiv reviziile, intră în sarcina furnizorului. Totodată, în primii 4 ani vor avea o garanție extinsă, inclusiv în ceea privește consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manopera de revizie tehnică, întreținere etc.).

Amintim că patru companii au depus oferte la procedura de achiziție pentru cele 400 de autobuze: Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS, Man Truck&Bus AG, Mercedes Benz Romania SRL și Asocierea Otokar Europe Sas – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA.

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștilor: „O promisiune pe care le-am făcut-o bucureștenilor este, astăzi, onorată. Semnez, în aceste momente, împreună cu Serdar Gorguc, general manager Otokar Otomotiv, contractul pentru cele 400 de autobuze de ultimă generație, Euro 6. Este un moment deosebit de important pentru București, un prim pas pentru modernizarea și sporirea parcului RATB. Acesta este doar începutul, continuăm demersurile pentru îmbunătățirea continuă a condițiilor transportului public bucureștean”.

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștilor: „În foarte scurt timp, vor fi la București și 100 de autobuze electrice noi, 100 de tramvaie, 100 de autobuze pe gaz natural comprimat și 100 de troleibuze. Deja, tramvaiele au fost urcate pe o axă importantă, am aplicat și vor fi achiziționate pe fonduri europene”.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.