Ford Trucks se impune pe piața Vehiculelor Municipale

Interviu cu Virginia Maftei, Municipal and Specialized Vehicles Sales Manager Ford Trucks.

Ziua CARGO: Care este oferta Ford Trucks pe piața din România, în general? Ce modele și ce configurații aveți în oferta de Vehicule Municipale?

Virginia Maftei: Ford Trucks oferă 3 game de produse – Construcții, Vehicule Specializate și Autotractoare. Gama cu MTMA între 18 și 41 de tone se remarcă prin consum scă- zut de combustibil, servisare ușoară, posibilitatea montării unei varietăți de suprastructuri pentru solicitări diferite și preț competitiv.

Cu noua linie de camioane pentru construcții, Ford Trucks a fost premiat ca fiind cel de-al treilea cel mai bun brand la International Truck of the Year 2016. În domeniul Vehiculelor Municipale, venim cu o gamă largă, care include: autogunoiere cu capacități cuprinse între 15 – 23 mc, pe șasiu 4×2 sau 6×2 pentru transportul gunoiului menajer, automăturători, hooklift-uri și skip loadere pentru transportul containerelor, vehicule specializate echipate cu macara, platformă sau benă basculabilă.

De când sunt disponibile pe piața românească? Dar internațională? Ce vânzări ați înregistrat până în prezent și câte unități estimați să vindeți până la final de an, în funcție și de comenzile pe care le aveți?

Ford Trucks ccombină o experiență de producție de 55 de ani cu abilitățile de dezvoltare a produselor specifice pieței, pentru a crea principalele componente ale vehiculelor, inclusiv noile motoare.

Noua gamă de produse se adresează atât micilor întreprinzători, cât și proprietarilor de flote de dimensiune medie sau mare, care activează în segmentul construcțiilor, al distribuției locale și al instituțiilor publice, cu nevoi de transport foarte specializat. Gama de vehicule municipale este disponibilă pe piața românească din luna mai 2017.

Deși au trecut doar câteva luni, până în prezent, am livrat, deja, 10 unități. Până la sfârșitul acestui an, estimăm că vom livra cel puțin 35 unități – cele mai multe fiind deja contractate.

Care sunt principalele avantaje competitive ale produselor Ford Trucks, comparativ cu altele de pe piață?

În prezent, Ford Trucks lansează vehicule care respectă standardele EURO 6, cu oferte de produs înalt competitive. Cei 4 ani de lucru, ai unei echipe formate din 750 de ingineri, 150 milioane de euro investiți în dezvoltare, peste 2 milioane de kilometri de test drive, în 8 regiuni diferite, de pe 3 continente, în cele mai dificile condiții din lume, au ca rezultat noua serie de camioane grele, echipate cu motoare Ecotorq®, fabricate de Ford. Seria se remarcă prin putere, eficiență și performanțe tehnologice.

În România, Ford Trucks oferă o re- țea de distribuție și asistență tehnică în București, Constanța, Craiova, Timișoara,Arad, Deva, Cluj și Brașov, iar, până la finalul anului 2017, acoperirea teritorială va fi extinsă în toate zonele țării.

Aveți astfel de vehicule pe stoc? Câte și ce modele? Intenționați să creșteți numărul unităților de pe stoc și, eventual, să extindeți gama?

Pentru a asigura promptitudinea livrării, am consolidat un stoc de aproximativ 40 de unități. Structura lui este optimizată permanent, pentru a răspunde cu promptitudine nevoilor pieței. Stocul de Vehicule Municipale Ford Trucks asigură livrarea imediată a autogunoierelor de 15 mc și a automăturătoarelor, fiind produsele cele mai solicitate.

Care este termenul de livrare pentru camioanele ce nu sunt pe stoc?

Pe lângă promptitudinea livrării vehiculelor comerciale – de aproximativ două luni de la data comenzii (lansare în producție) –, ne mândrim și cu parteneriate care ne asigură livrarea în maxim 4 luni, pentru cele mai complexe suprastructuri.

Ce opționale și accesorii solicită, de obicei, cumpărătorii? Există anumite pachete de servicii pe care le preferă (finanțare, service complet, intervenții în teren ș.a.) clienții din domeniu?

Cabina șasiului Ford Trucks este dotată, standard, cu aer condiționat, senzor ploaie, senzor faruri, cruise control, radio CD. Din gama de servicii, țin să amintesc faptul că toate vehiculele Ford Trucks sunt livrate cu sistem GPS și un abonament inclus de Fleet Management, pentru 24 luni, asigurat de Viasat.

Aceasta soluție profesională de monitorizare permite proprietarului să aibă la îndemână toate informațiile tehnice și operaționale legate de vehicul (kilometraj, consum, poziție, eficiență stil condus) și funcționează perfect integrat în orice sistem ERP de companie, sau ca furnizor independent de informații.

În ceea ce privește sistemele de finanțare, în prezent, oferim un sistem de leasing financiar foarte avantajos, pe care îl derulăm cu Unicredit Leasing. Am amintit, mai sus, rețeaua na- țională de service Ford Trucks, prin care putem asigura clienților noștri intervenții în cel mai scurt timp, atât în locații, cât și prin intermediul atelierelor mobile, care se pot deplasa și pot derula intervenții pe teren, în cazul unui incident.

Nu în ultimul rând, la solicitarea clientului, putem mări perioada standard de garanție oferită (2 ani garanție integrală la toate vehiculele comerciale Ford Trucks) la 3 ani.

Pentru carosare, acolo unde este cazul, colaborați cu firme din România, sau din alte țări?

În principal, aducem în România vehiculul carosat, gata de livrare, dar bineînțeles că avem discuții cu mulți carosieri din țară și putem colabora, în funcție de proiecte.

Cum apreciați ca a mers, în 2017, piața românească a vehiculelor de uz municipal, comparativ cu anii anteriori? Ce domenii au înregistrat cea mai mare variație?

Piața de vehicule municipale cu masă mai mare de 16 t a înregistrat o ușoară scădere, în prima parte a anului, ianuarie – august, comparativ cu anul trecut, tendință manifestată, în ansamblu, în cadrul pieței vehiculelor comerciale cu masa mai mare de 16 t.

Modificările notabile în cadrul structurii pieței de vehicule municipale sunt creșterea segmentului de Gunoiere, care, în perioada ianuarie – august, a ajuns la o pondere de 47%, față de 21%, în 2016.

Care este forma de finanțare preferată de cumpărătorii din aceste domenii? Cât la sută din vânzări s-au făcut pe bază de fonduri europene?

Vânzarea vehiculelor municipale Ford Trucks a început în luna mai 2017, iar principala formă de finanțare preferată de cumpărători a fost leasingul financiar.

În legătură cu vânzările făcute pe baza fondurilor europene, deocamdată nu am livrat nimic, dar am fost contactați de către potențialii beneficiari ai acestora și suntem în discuții pentru dezvoltarea unor astfel de parteneriate.

Câte dintre ele au fost vândute prin licitație? Sunt licitații pentru care vă pregătiți în prezent? Când vor avea loc ele, pentru ce tip de vehicule sunt și despre câte unități este vorba?

Chiar dacă suntem la început de drum, am câștigat, deja, o licitație publică și am și livrat vehicule destinate domeniului public – capete tractor și semiremorci basculabile. Participăm, în continuare, la licitații și, desigur, sperăm să câștigăm cât mai multe.

Cât la sută din vânzări sunt către municipalități direct și cât la sută către firme care lucrează pentru municipalități?

În domeniul salubrității, majoritatea clienților noștri provin din domeniul privat – aceștia participă la licitațiile organizate de municipalități, cu vehiculele achiziționate de la noi.

Ce estimări aveți, pentru 2018, în acest domeniu?

Având în vedere că în aceasta perioadă se derulează foarte multe licitații pentru servicii de salubritate, în diverse orașe din România, odată cu încheierea acestor licitații ne așteptăm la o creștere a vânzărilor de vehicule municipale, în anul 2018.

Vindeți și astfel de echipamente second-hand?

Divizia de Camioane Rulate Cefin Trucks integrează servicii de achiziții și vânzarea de camioane și semiremorci rulate aparținând tuturor mărcilor. Le oferim clienților noștri posibilitatea unui trade-in – cumpărăm de la ei vehiculul uzat și le livrăm unul nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.