Având în vedere că 80% dintre furturile de marfă din EMEA implică atacuri asupra camioanelor, riscurile la care se expun șoferii au crescut exponențial, în ultimii ani. TAPA EMEA abordează această problemă, punând la dispoziția celor interesați un „Ghid de securitate pentru șoferi”, care conține sfaturi și informații utile pentru prevenirea acestor incidente, dar și recomandări pentru cazurile în care acestea se întâmplă, totuși.
Documentul vizează siguranța în supply chain și subliniază importanța comunicării cu forțele de aplicare a legii și cu managementul companiei, atunci când apar incidente sau activități suspecte care ar putea avea impact asupra securității mărfurilor.
Tipuri de amenințări:
- intruziune, jaf și furt
- înșelăciune
- deturnare
- intrarea de imigranți ilegali
- infracțiuni asupra vehiculelor pe „ultima milă”
- infracțiuni cibernetice și scurgeri de informații de securitate.
Ghidul de securitate a șoferului oferă o listă de numere de contact de urgență pentru 29 de țări din Europa, ale agențiilor de aplicare a legii și ale serviciilor de urgență și de ambulanță, pentru a-i ajuta pe șoferi și pe companii să reacționeze imediat în cazul unor incidente de securitate sau probleme de sănătate.
Ce să faci… și ce să NU faci
Pentru a-i ajuta pe șoferi să înțeleagă aceste riscuri, Ghidul definește cele mai frecvente tipuri de amenințări și atacuri înregistrate în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, precum și câteva recomandări, vizând fiecare tip în parte. Dintre acestea, menționăm, pe scurt:
Intruziune, jaf și furt
- Protejați-vă. Dacă vă aflați în cabină, rămâneți înăuntru.
- Sunați imediat la poliție.
- Dacă camionul dumneavoastră este echipat cu buton de panică, apăsați-l sau încercați să comunicați cu centrul de monitorizare/dispecerizare.
- Adunați cât mai multe informații despre infractori pentru a le împărtăși poliției.
- Conservați locul crimei, pentru a sprijini echipele de investigație.
- Poziționați ușile de încărcare ale camionului/remorcii cât mai aproape de un perete, clădire sau alt vehicul.
- Faceți oprirea/pauza cât mai scurtă posibil.
- Utilizați capace de rezervor de combustibil cu închidere și dispozitive anti-sifonare, pentru a preveni furturile de combustibil.
- NU încercați să apărați marfa, confruntându-vă cu infractorii, deoarece vă poate pune viața în pericol.
- NU schimbați itinerariul planificat și opririle programate, decât dacă este necesar, și informați centrul de dispecerizare în timp ce luați măsuri suplimentare de securitate.
- NU schimbați adresa de livrare fără confirmare pozitivă din partea dispecerului dumneavoastră.
- NU vă bazați pe trecători pentru a vă ghida, în cazul în care v-ați rătăcit; este mai bine să le cereți informații despre locația dumneavoastră, în schimb.
Înșelăciune
- Dacă aveți suspiciuni cu privire la legitimitatea poliției sau altor autorități care vă opresc pe traseul dumneavoastră:
- Apelați poliția pentru a confirma legitimitatea opririi și informați-i despre îngrijorările dumneavoastră.
- Informați întotdeauna centrul de dispecerizare/monitorizare despre un semn de la autorități pe drum care vă cer să opriți vehiculul.
- Solicitați autorităților să vă însoțească la cea mai apropiată secție de poliție pentru verificările necesare, menținând centrul de dispecerizare/monitorizare informat.
- Instalați un lacăt de înaltă securitate pentru a evita deschiderea ușii compartimentului de marfă în timp ce conduceți.
- Instalați senzori pentru a vă informa când ușile din spate sunt deschise în timpul deplasării.
- NU aveți încredere orbește în persoanele care pretind că sunt polițiști sau alte autorități fără a le verifica acreditările sau identificarea.
- NU deviați de la traseul planificat sau nu schimbați locațiile de livrare fără a confirma cu centrul dumneavoastră de dispecerizare/monitorizare.
- NU ezitați să raportați orice incidente suspecte sau îngrijorări către poliție, centrul dumneavoastră de dispecerizare/monitorizare și autoritățile relevante.s
Deturnare
- Țineți toate ușile și geamurile închise, în timp ce conduceți.
- Fiți atenți și conștienți de împrejurimile voastre. Fiți atenți la orice activități, vehicule sau persoane suspecte sau neobișnuite.
- Încercați să creați distanță între vehiculul dv. și vehiculul suspect, astfel încât, în cazul în care vă opresc, să puteți face o manevră și să plecați.
- Mențineți un contact regulat cu centrul de dispecerat/monitorizare sau cu alte contacte desemnate și împărtășiți-le actualizări despre locația dvs. și orice abateri de la traseul planificat.
- NU permiteți niciunei persoane să călătorească în cabină.
- NU opriți și nu ieșiți din vehicul decât dacă ați confirmat validitatea autorităților care v-au cerut acest lucru.
- NU rezistați și nu vă confruntați cu deturnătorii.
- NU faceți mișcări bruște sau suspecte.
- NU furnizați informații inutile deturnătorilor.
Intrarea de imigranți ilegali
- Fiți prezent când camionul dvs. este încărcat.
- Asigurați-vă că sigiliile și lacătele sunt blocate/fixate corect, imediat după încărcare.
- Atunci când preluați responsabilitatea pentru vehicul, trebuie să vă asigurați că vehiculul nu conține persoane neautorizate.
- Verificați vehiculul și remorca pentru orice neregularități, înainte de a vă continua călătoria. Sigiliile, lacătele, ușile și plachetele trebuie să fie în stare bună și nu au fost manipulate.
- Verificați întotdeauna perimetral vehiculul dvs., după o pauză scurtă sau lungă, pentru a confirma că nu există semne de intruziune și că sigiliile și lacătele sunt intacte.
- Verificați orice compartimente de depozitare exterioare, axe, cutii de scule, deflector de vânt și partea de jos a vehiculului.
- NU utilizați locații de parcare neclasificate pentru pauze scurte și lungi, în zone în care riscul de intrare a imigranților ilegali în vehiculul dvs. este ridicat.
- NU planificați o pauză/ședere peste noapte în zone îndepărtate (de exemplu, zone industriale, refugii de pe marginea drumului).
- NU faceți opriri inutile în timp ce conduceți, în special dacă nu există opriri planificate sau urgente.
- NU opriți imediat dacă alte persoane vă semnalizează să faceți acest lucru (de exemplu, pentru o „problemă“ cu vehiculul dvs.).
- NU deschideți remorca/vehiculul.
- NU vă apropiați de cei ascunși, păstrați distanța.
- NU atingeți marfa/remorca, deoarece există riscul de contaminare.
Noul Ghid de securitate pentru șoferi este disponibil spre descărcare pe site-ul asociației, în 14 limbi, printre care se află și româna.
Comunicarea este cheia
Potrivit Ghidului „în cazul unui incident de securitate, șoferii trebuie să poată comunica cu precizie cel puțin următoarele informații către poliție:
- numele șoferului și numărul de înmatriculare al vehiculului (camion și remorcă)
- caracteristici speciale ale vehiculului (culoare, marcă, logo-uri speciale etc.) care să ajute forțele de poliție să localizeze vehiculele
- localizarea vehiculului (cât mai precis posibil), utilizând fie marcajele kilometrice ale drumului, fie orașul/satul cel mai apropiat trecut, fie orice punct de referință (ex. stație de servicii etc.)
- tipul incidentului și dacă este necesar suport medical.
Comunicarea cu conducerea companiei, în cazul unui incident, ar trebui să ofere aceeași precizie și un set minim de informații, concentrându-se în principal pe ultimele două puncte de mai sus, deoarece datele despre șoferi și vehicule sunt bine cunoscute de transportatori.
surse:
Vigilant, buletinul informativ al TAPA EMEA, ediția din iunie;
Ghidul de securitate pentru șoferi al TAPA EMEA
Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro