Giethoorn, mica Veneție Olandeză

Giethoorn 7Giethoorn este un sătuc situat între ape, în provincia Overijssel, din Olanda. Ceea ce îl face atât de special este faptul că nu este accesibil cu alte mijloace de transport decât ambarcațiunile, bicicletele sau… propriile picioare.

Cu ale sale case și ferme construite pe mici insule, răspândite printre înguste canale de apă, sătucul, vizitat anual de aproximativ două milioane și jumătate de turiști, și-a căpătat supranumele și renumele de Veneția Olandeză.

Sătucul numără 2.620 de locuitori și este renumit pentru cele nu mai puțin de 176 de poduri și podețe, majoritatea dintre ele fiind proprietate privată, pentru canalele sale pentru ambarcațiuni și pentru tradiționalele sale bărci cu vele ascuțite.

Canalul Dorpsgracht, în lungime de 9 kilometri, este axa centrală a sătucului care leagă cele trei secțiuni principale ale localității. Fermele și casele sunt separate prin șanțuri pavate, care delimitează parcelele.

Forma specifică a acestor case este cea de „fermă cu cocoașă” (bultrugboerderij), construcțiile părând a avea o cocoașă, din cauza faptului că hambarul, lipit de casa de locuit, este mai înalt decât aceasta. În general, era construită întâi căsuța de locuit, din paiantă, hambarul urmând a fi construit ulterior, pe măsură ce familia stabilită acolo se gospodărea mai bine, începea să crească animale și să-și cultive bucățica de pământ. Unele case au acoperiș din paie, cei mai înstăriți trecând la țiglă.

O altă îndeletnicire a localnicilor, care a generat o și mai mare capilaritate a canalelor și șanțurilor, a fost, în trecut, transportul de turbă. Multe dintre case sunt construite, după cum am spus, pe mici insulițe la care se poate ajunge numai cu barca și care au garaj de ambarcațiuni, în loc de mașini.

Giethoorn 0Giethoorn 9

Singura cale pe uscat către partea veche a satului este o străduță pentru biciclete și pietoni, care merge de la Nord la Sud și care este intersectată numai de o singură stradă, Kerkweg (Calea Bisericii), în zona de mijloc a localității (Middenbuurt). Aprovizionarea aproape a întregului sat se face pe apă, tot pe apă vin și gunoierii, pompierii, poliția sau ambulanța. Până și vacile de la ferme au fost și sunt și în timpurile moderne transportate cu barca.

În trecut, ambarcațiunea tradițională folosită de către localnici, Punter, avea catarg și o pânză triunghiulară. În prezent. sunt folosite tot felul de ambarcațiuni, de la cele cu vâsle sau împinse prin intermediul unei prăjini, ca în Veneția, până la cele cu motor. În fiecare zi, circulă pe aceste canale nu mai puțin de 700 de bărci închiriate de turiști, în week-end-uri chiar până la 1.000. În ultima perioadă, se pune un accent din ce în ce mai mare pe ambarcațiunile electrice, silențioase (fluisterbootjes), pentru reducerea poluării din zonă, atât sonoră, cât și a aerului.

Obiective turistice

Puncte din care se pot închiria bărcuțe, cu sau fără motor, sau chiar Punters din poliester sau lemn se află peste tot în Giethoorn, dar, atenție, având în vedere afluxul de turiști, vă recomandăm să vă treziți devreme, dimineața, pentru a apuca una. De asemenea, sunt și vaporașe pe care vă puteți rezerva un loc, pentru un tur al localității și împrejurimilor.

De asemenea, Giethoorn este situat în Parcul Național Weerribben-Wieden, care constă din 6.000 hectare de bălți, iazuri, lacuri, mlaștini, porțiuni sălbatice de uscat, unde se poate admira o varietate larga de plante, păsări și animale și unde se pot organiza și partide de pescuit.

Giethoorn 4Giethoorn 7

Cei interesați de istoria și tradițiile locului pot vizita ferma-muzeu ‘t Olde Maat Uus. Este vorba despre o fermă datând de pe la 1800, care ilustrează peste 100 de ani de viață țărănească olandeză și care include, alături de locuința propriu-zisă o magazie folosită pentru alimente, o căsuță pescărească, moară de apă și… căpițe de fân.

Muzeul „De Oude Aarde” oferă o expoziție de pietre prețioase și semiprețioase și minerale, precum și un terariu. Se poate vizita, de asemenea, o expoziție de scoici, precum și, culmea, într-un sătuc al apelor, un muzeu… al automobilului!

În câteva cuvinte, un locșor rustic, care, cu siguranță, te va încânta și în care vei reveni, de fiecare dată, cu plăcere.

Cornul Caprei

Prima mențiune a localității Giethoorn datează din 1225. Se spune că fondatorii au fost un grup de bigoți care practicau auto-flagelarea și care fugeau din calea unei epidemii de ciumă. De asemenea, se spune că acești pionieri ar fi găsit, în zonă, coarne de capră, aduse de furtuna și inundația din 1170. Din acest motiv, ei au numit așezarea Geytenhorn (cornul caprei, în olandeza veche), care a devenit, mai târziu, Geythorn și, ulterior, în dialectul local, Giethoorn. De altfel, cornul caprei se regăsește și pe blazonul localității.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.