H.Essers a inaugurat propriul depozit lângă Bucureşti

1

La începutul lunii octombrie, compania H.Essers, un nume cu greutate pe piaţa românească (şi internaţională) de transporturi şi logistică, a inaugurat, la Bucureşti, un nou depozit ultramodern, cu o suprafaţă totală de 33.000 mp.

Prezent la eveniment, Excelenţa Sa Ambasadorul Belgiei în România, Philipe Beke, a dorit să sublinieze calitatea relaţiilor comerciale bilaterale româno-belgiene, care s‑au dublat în ultimii zece ani. Investiţiile directe belgiene în România au ajuns încă din 2011 la peste un miliard de euro, fapt subliniat şi de ministrul român al Transporturilor, Ramona Mănescu. „Această investiţie dovedeşte o dată în plus că investitorii străini au încredere în mediul economic din România, iar acest lucru nu numai că ne bucură, dar ne şi obligă la dezvoltare. Ca ministru al Transporturilor, am convingerea că, împreună cu parteneri ca dumneavoastră, vom reuşi să creştem capacitatea logistică şi de transport în România şi vă asigur că vom face toate eforturile pentru dezvoltarea infrastructurii în viitor”, a spus Ramona Mănescu, cu ocazia inaugurării depozitului H.Essers.

O a doua casă

„Compania noastră devine din ce în ce mai internaţională. Am început în 1928, în Belgia, cu un singur camion, dar pe parcursul anilor ne-am dezvoltat viziunea în transporturi şi logistică. În prezent, suntem mândri să spunem că avem o flotă de peste 1.250 camioane, 2.400 trailere, peste 850.000 mp de depozite şi ne putem baza pe mai mult de 3.700 angajaţi la nivel internaţional”, a declarat, în cadrul ceremoniei, Gert Bervoets, CEO al H.Essers, subliniind totodată faptul că România a devenit pentru companie o a doua piaţă strategică, după Belgia. Acesta este motivul pentru care H.Essers investeşte atât de mult în dezvoltarea sa în România. Proaspăt inauguratul depozit, situat la km 23 pe autostrada Bucureşti-Piteşti, a reprezentat o investiţie de 15 milioane euro şi are o suprafaţă totală de 33.000 mp. Terenul achiziţionat aici are o suprafaţă de 55.000 mp, cu posibilitatea extinderii la 210.000 mp. În cadrul acestui depozit, 5.000 mp sunt destinaţi depozitării de mărfuri periculoase, 20.000 mp mărfurilor generale, 5.000 mp produselor farmaceutice şi de îngrijire a sănătăţii, fiind prevăzut un spaţiu de 2.000 mp, la mezanin, pentru realizarea serviciilor cu valoare adăugată. Facilităţile de aici au o capacitate de depozitare de 40.000 paleţi şi dispun de 2.500 mp de spaţiu cross-docking şi de 4.000 mp spaţiu de consolidare. Depozitul oferă 7 porţi pentru drive-in, 24 de staţii de andocare dintre care 5 sunt special destinate produselor farmaceutice. Fiind vorba despre facilităţi ultramoderne şi de înaltă calitate, zona destinată mărfurilor periculoase este certificată SEVESO 2, depozitul având un nivel de securitate înaltă TAPA FSR, protecţie anti-incendiu cu sprinklere cu apă şi spumă chimică etc. Facilităţile sunt dotate cu echipamente moderne, în întregime electrice, scanere RF, echipamente automatizate etc. „Am construit acest depozit în conformitate cu cele mai înalte standarde şi cu respect deplin faţă de mediu”, a subliniat Jeroen Fabry, Business Unit Manager H.Essers. „De exemplu, până la sfârşitul anului, vom produce propria noastră energie, prin intermediul panourilor fotovoltaice care vor fi instalate pe acoperiş. Acest depozit ultramodern va pune nu numai H.Essers, dar şi companiile româneşti pe hartă. Aici, profesionişti de valoare vor da zi de zi tot ce au mai bun pentru clienţi, parteneri, pentru dvs”.

Diversificarea este răspunsul

Interviu cu Hilde Essers, managing director H.Essers

Ziua Cargo: Cum se simte criza în Europa de Vest?

Hilde Essers: În Vestul Europei, resimţim destul de puternic efectele crizei care a debutat în 2008-2009. Conform experienţelor pe care le avem, nu putem spune că piaţa europeană şi-a revenit cu adevărat. Acesta este şi motivul pentru care am încercat să ne diversificăm activitatea şi, alături de piaţa convenţională de grupaj pe care activăm, încercăm să abordăm şi alte segmente, cum ar fi piaţa de produse farmaceutice şi de îngrijire a sănătăţii sau cea de transport de bunuri care necesită un nivel înalt de securitate. În domeniul farmaceutic, avem în cadrul acestui depozit, inaugurat azi, un compartiment de 5.000 mp dedicat depozitării acestui tip de produse.

Cum este anul 2013 comparativ cu 2012?

Avem un an mai bun comparativ cu 2012, dar devine mai dificil, pentru că volumele încep să scadă în Europa de Vest. Trebuie să căutăm noi clienţi. Există o presiune puternică asupra preţurilor, iar competiţia este acerbă. De aceea ne îndreptăm atenţia tot mai mult asupra Europei de Est. De asemenea, anul trecut am deschis un birou în Vilnius (Lituania). Avem multe transporturi de valoare, farmaceutice, de produse electronice şi îmbrăcăminte sport cu încărcare în Belgia. Le transportăm până la Vilnius cu propriile noastre camioane, iar de acolo trailerele sunt preluate de şoferi ruşi. Trailerele sunt foarte bine echipate, conform unor standarde înalte de securitate. Când şoferul ajunge la destinaţie, nu poate deschide trailerul singur. Trebuie întâi să contacteze biroul din Genk, de unde, dacă totul este în regulă, un operator deschide uşile, de la distanţă. De asemenea, avem un sistem de „geo-fencing”. Camionul trebuie să urmeze o anumită rută pe care o stabilim şi să parcheze numai în anumite parcări de înaltă siguranţă, iar dacă deviază de la rută, se declanşează o alarmă.

Care au fost principalele provocări în ultima perioadă?

Printre principalele provocări se numără menţinerea volumelor la acelaşi nivel, a preţurilor pe care le-am negociat anterior, finalizarea investiţiilor pe care le-am demarat (anul acesta investim 56 milioane de euro, dintre care 23 milioane în transport, camioane şi semiremorci, 23 de milioane în facilităţi de depozitare şi în IT). În Belgia, avem un departament IT cu un personal de 85 de angajaţi. Menţinem acest aspect în proprietatea noastră, pentru un plus de flexibilitate în raport cu clienţii. Este o perioadă în care inovaţia este foarte importantă, iar IT-ul ne ajută să fim flexibili.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.