HELIX LOGISTICS: Distribuție electrică, la tarif de diesel

La un an după ce a început să exploateze un camion electric Foton, compania Helix Logistics Development și-a propus să ofere, ca standard, servicii de distribuție cu mașini electrice, la aceleași tarife ca pentru vehiculele diesel, în urma rezultatului analizei comparative între TCO diesel vs. TCO electric.

Călin Marica

Specializată în livrările către magazine și clienții finali, Helix Logistics a câștigat, în cei aproape cinci ani de existență, clienți de top, precum Mega Image, Auchan sau InterCars. În flota de peste 70 de vehicule, împărțită aproape egal între modele de 3,5 și 7,5 tone, și-a făcut apariția, în urmă cu un an, și primul camion electric: un Foton T5, de 6 tone, cu suprastructură frigorifică bi-temp și sarcină utilă de 2.150 kg.

Vehiculul electric este folosit pentru aprovizionarea concept store-ului Auchan U Center din București și parcurge aproximativ 150 km/zi, 6 zile pe săptămână, realizând, zilnic, trei curse, între platformele Auchan de „dry” și de „temperatură controlată” de la Ștefănești și magazinul din zona Tineretului. După un an de operațiuni, Călin Marica, acționar al Helix Logistics, ne-a dezvăluit câteva dintre aspectele de zi cu zi ale distribuției electrice.

Fiabilitate de top

Cea mai mare surpriză, pentru Călin Marica, a fost de natură tehnică. Se aștepta la costuri de întreținere reduse, la urma urmei, un camion electric are un număr de componente mai mic cu peste 50% față de unul diesel. Totuși, lipsa absolută de probleme tehnice l-a uimit. „În această perioadă, nu am schimbat nimic la mașină. Cel puțin după un an, fiabilitatea este foarte bună, față de mașinile diesel. Nu am avut probleme electrice, bateria nu și-a pierdut din capacitatea de stocare, timpii de încărcare nu s-au mărit. Suntem foarte mulțumiți de această soluție”, spune acționarul Helix, care susține că vehiculul electric exploatat are costuri de întreținere extrem de reduse, raportat la varianta diesel.

Costul energiei, la o treime

După cum se știe, prețul de achiziție al unui șasiu electric de 7,5 tone este semnificativ mai mare decât al unuia diesel. „Important, în cazul unui transportator, este, de fapt, costul total de proprietate, pe cel puțin 5 ani. Alte costuri sunt mult mai mici la electric: cele pentru întreținere, redundanța flotei sau energie. De exemplu, costul cu energia electrică pentru camionul electric este undeva la o treime față de costul motorinei pentru unul diesel, dacă se alimentează de la rețea. Astfel, atunci când calculezi un TCO, lucrurile arată foarte bine”, spune Călin Marica.

Doar 4 încărcări intermediare

Din punct de vedere operațional, camionul electric Foton a arătat un singur minus real, dar și acela ușor de depășit: la temperaturi sub 5°C, autonomia începe să scadă. „La temperaturile negative de anul trecut, noi am avut o autonomie redusă cu aproximativ 30%. Mai exact, autonomia a scăzut de la aproximativ 180 km, cu suprastructură frigorifică bi-temp, la 140 km. În medie, noi facem 150 km pe zi. În cazurile în care am considerat că este necesară o încărcare în timpul programului, am sincronizat pauza șoferului cu o încărcare la fast charger, de 30 de minute, cu 2,5 lei per kW”, povestește acționarul Helix Logistics. Totuși, impactul acestor încărcări suplimentare, la stații rapide, este neglijabil: într-un an de zile, acest lucru a fost necesar doar de patru ori, cu 20-30 kW.

Din punct de vedere al garanței bateriilor, avem 8 ani, sau 160.000 km, dar se poate opta inclusiv pentru varianta – 5 ani sau 200.000 km, care este mult mai potrivită pentru activitatea de distribuție. „Prima opțiune de garanție poate fi o variantă foarte bună pentru serviciile de curierat, unde știm că, în prezent, numărul zilnic, mediu, de kilometri reprezintă o treime în raport cu ceea ce se întâmplă în distribuție.”, mai spune Călin Marica.

Șoferii nu mai vor diesel

Și reacțiile șoferilor care au condus camionul electric au fost pozitive. „Cei care au lucrat pe electric nu prea mai vor înapoi pe diesel”. Explicația este simplă: modelele electrice sunt mai confortabile, datorită lipsei zgomotului și a vibrațiilor, mai tehnologizate, dar și mai plăcut de condus. „Și la nivel operațional, te ajută o mașină electrică. Fiind mai puternică, este mai agilă și ține foarte ușor pasul cu traficul”.

Lipsa zgomotului reintroduce posibilitatea livrărilor de noapte, care ar aduce tarife și mai avantajoase. „Distribuția de zi nu poate fi eliminată complet, dar poate fi înlocuită, în parte, cu livrări pe timp de noapte. Și mai bine, o mașină poate opera atât ziua, cât și noaptea, ceea ce generează o reducere importantă a costurilor unitare”, adaugă Călin Marica.

Crește flota electrică

Helix Logistics va introduce, cel târziu din luna martie, încă două vehicule electrice, care vor fi exploatate în cadrul proiectului Auchan.

Între timp, platforma tehnică a fost actualizată. A apărut un model nou, de 7,5 tone, dedicat pentru piața din Europa, care are o sarcină utilă egală cu cea de la diesel. „Șasiul de 7,5 tone are 2.950 kg, la fel ca la ultimul model al competitorilor diesel”. Platforma vine cu aliniere la standardele de siguranță GSR2, dar și cu îmbunătățiri. Din fabrică, mașinile vor avea cameră video și senzori de parcare (integrate în software-ul si display-ul mașinii), accesorii ce pot fi montate ulterior carosării, în funcție de dorința transportatorului.

„Noi ne-am refăcut strategia și, începând din 2025, acolo unde apar solicitări noi, vrem să oferim, în primul rând, opțiunea livrărilor cu vehicule electrice, la același tarif ca în cazul diesel. Cam ăsta este nivelul de convingere, în ceea ce privește tehnologia”, a concluzionat acționarul Helix Logistics.

Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.