Horezu – Normandia și înapoi

„Sunt 35 de ani de când am devenit cetățean al orașului Horezu, atunci când am reprezentat, pentru prima dată, orașul nostru în Normandia, într-un turneu cu ansamblul folcloric Brădulețul, al Casei de Cultură.”

Astfel și-a început prezentarea Gabriel Pavelescu, directorul general Normandia Service, cu ocazia evenimentului de aniversare a 20 de ani de existență a companiei. Așa a început istoria unei firme românești de succes, strâns legată de evoluția României și de drumul european al țării noastre.

În 1992, un român ajunge în Franța și caută să se angajeze. Acolo, găsește o familie de francezi care îl primește și îl angajează. Și, de aici, începe o poveste demnă de un roman, în care celebrul „fraternité” franțuzesc își atinge adevărata valoare. După șapte ani, Gabriel Pavelescu nu mai poate lucra în Franța, legislația și politica momentului îi interzic acest lucru. Legătura nu se rupe însă, ci dimpotrivă… Familia Malherbe din Franța decide să îl ajute să pornească o afacere în România.

În 1997, apare Normandia Service și o poveste cu importante conotații sociale atinge noi dimensiuni, devenind povestea unei afaceri de succes.

După 20 de ani de activitate, compania Normandia Service este una dintre cele mai frumoase și moderne din România. Astfel, câștigarea titlului de „Romanian Passenger Transport Company of the Year 2017” la secțiunea transport național a venit ca o încununare firească a ceea ce s-a realizat în acești 20 de ani.

Prietenia franco-română

Nu este titlul unei prezentări realizate de către un politician, ci realitatea pe care au trăit-o și încă o trăiesc două familii – una din Normandia și alta din Oltenia.

„Când am ajuns în Normandia, am cunoscut-o pe doamna Mauricette, care a fost gazda mea și a rămas și acum pentru mine ca o mamă.

Gabriel Pavelescu, directorul general Normandia Service

De atunci, relațiile mele au continuat și, iată, astăzi, o dovadă a acestor relații este faptul că acum 20 de ani am creat, împreuna cu cei doi frați, Georges și Bernard, societatea de transport persoane Normandia Service, care, de atunci, din 1997, și până astăzi, 2017, a înflorit an de an”, a amintit Gabriel Pavelescu.

Istoria începe cu un microbuz

Societatea Normandia a fost înființată în luna aprilie 1997.

Prima cursă a fost realizată pe 22 iulie 1997, pe traseul Berbești – București și retur, fiind executată cu un microbuz Renault Master, cu o capacitate de 16 locuri.

S-a pornit cu două microbuze Renault Master second-hand, iar, apoi, în fiecare an, societatea a achiziționat mai multe autocare, microbuze și autoturisme, ajungând ca, după 20 de ani, să dețină un număr de 40 de autocare și 7 microbuze, precum și un număr de 110 angajați.

Investiții importante au fost realizate și pentru întreținere și reparații.

„Astăzi, reparațiile nu se mai fac în aer liber, pe stradă, în frig sau căldură prea mare, ci se execută în hale închise, încălzite și în condiții bune. Spălătoria a fost dotată cu un aparat nou, de asemenea, avem și vulcanizare proprie. O altă investiție importantă care a venit în sprijinul reducerii cheltuielilor a fost deschiderea unei stații ITP, care funcționează în regim public. Atelierul dispune de stand pentru reglarea sistemului de direcție și verificarea sistemului de frânare. Atelierul mecanic a fost dotat cu truse noi, bancuri și aparatură de lucru, a fost achiziționat un aparat pentru întreținerea și repararea instalațiilor de aer condiționat”, a completat Gabriel Pavelescu.

Investiții s-au făcut și pentru construcția sediului firmei. Clădirea dispune de spații pentru birouri: transporturi, contabilitate, casierie, tehnic, secretariat, sală de ședințe, arhivă, birou manager etc.

Pentru reducerea cheltuielilor, s-a investit și în deschiderea unei stații de carburanți, alimentarea vehiculelor făcându-se prin intermediul unei pompe moderne, în garajul propriu.

„În permanență, firma a pregătit personalul angajat, prin cursuri și ședințe, pentru a face față concurenței și noutăților din domeniul în care activează fiecare. Biroul de informații și rezervări a fost modernizat, prin dotarea cu o centrală telefonică call center cu un număr unic. De asemenea am făcut o investiție mare prin achiziționarea a 5.000 mp. teren și construcții (birouri, hale, parcare) în Timișoara. Autogara construită acolo este prevăzută cu peroane pentru plecări și sosiri, birouri proprii, cât și pentru agenții pentru alte firme, care execută transport intern și internațional de persoane”, a precizat Gabriel Pavelescu.

Întreaga familie Malherbe – Bernard Malherbe, surorile, frații, cumnații și cumnatele, nepoții și nepoatele – au participat la aniversarea celor 20 de ani împliniți de Normandia Service.

Pe lângă cursele județene și interjudețene, o pondere tot mai importantă o au cursele ocazionale turistice, în special în perioada de vară.

Iar aici s-au creat parteneriate puternice.

„Colaborăm cu numeroase agenții de turism din țară și străinătate”, a spus directorul general Normandia Service.

Povestea merge înainte

Compania are planuri ambițioase de dezvoltare pentru viitor: investiții în schimbarea și modernizarea parcului auto; extinderea curselor turistice prin Europa cu agențiile de turism din străinătate.

„Dezvoltarea parcului auto și a autogării din Timișoara, un oraș care se dezvoltă în continuare, precum și pregătirea personalului și a conducătorilor auto, prin training-urile IFPTR, reprezintă priorități pentru noi. Vom asigura calitate și încredere clienților și pasagerilor noștri, vom fi alături de angajați, prin pregătirea permanentă a acestora. Cum am reușit 20 de ani prin muncă, vom reuși și în viitor”, a concluzionat Gabriel Pavelescu.

În anul 2012, autocarul firmei Normandia a transportat, la București, cea mai valoroasă echipă de fotbal a Europei, FC BARCELONA.

Premiile Normandia:

  • 2011 – locul 1 Topul firmelor – Camera de Comerț și Industrie Vâlcea;
  • 2014 – Locul III și premiul pentru Siguranță rutieră în cadrul concursului ,,Romanian Passenger Transport Company of the Year 2014”, organizat de revista Ziua Cargo;
  • 2014 și 2015 – Locul 1 și Distincția de excelență în Topul firmelor – din partea Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea;
  • 2017 – Locul 1 în cadrul concursului ,, Romanian Passenger Transport Company of the Year 2017” organizat de revista Ziua Cargo.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.