La Horns Rev, compania energetica daneza Elsam (acum DONG Energy) a construit primul parc eolian pe mare din Marea Nordului, cu 80 de turbineeoliene Vestas V80 – 2,0 mW, capabile sa produca 160 mW de electricitate. Turbinele au fost instalatein 2002, ultima dintre ele fiind pusa in functiune la data de 11 decembrie a acelui an. Din 2005, parculeste operat de Vattenfall.
In mai 2008, Dong Energy a inceput constructia unui al doilea parc in zona, Horns Rev 2, care are 91 de turbine Siemens SWP 2,3-93, cu o capacitate totala de 209 mW. Constructia s-a incheiat in septembrie 2009. Teoretic, cele doua parcuri pot furniza energie pentru aproximativ 350.000 locuinte daneze. Parcul este situat la 14-20 km distanta de tarm pe Marea Nordului, la Vest de Blavands Huk, si reprezinta prima faza a efortului la scara larga a Guvernului danez de a produce electricitate intr-un mod nepoluant. Conform proiectului guvernamental, pana in 2030, vor trebui instalate pe mare turbine cu o capacitate totala de 4.000 mW. Puterea vantului reprezinta o sursa nepoluanta de energie, care contribuie la diminuarea semnificativa a emisiilor de CO2. Turbinele instalate pe mare ofera un beneficiu in plus: cu 50% mai multa putere decat cea furnizata de turbinele instalate pe uscat.
Constructia
Inaltarea turbinelor in zona a inceput in luna martie 2002, iar in iulie deja prima turbina isi incepea activitatea. Conditiile destul de dificile au facut necesara o planificare foarte atenta a operatiunilor. Astfel, conform datelor Dong Energy, pentru fiecare turbina, a fost pozitionata intai fundatia, o conducta cilindrica din otel, cu un diametru de aproximativ 4 m si o grosime a materialului de 5 cm. Acest lucru a fost posibil prin actiunea unei freze plasata pe o barja, care a infipt conducta in fundul marii la aproximativ 25 m adancime. Apoi, turbinele au fost montate prin intermediul unor nave speciale, cu picioare stabilizatoare submersibile, echipate cu macara.
Turbinele au fost conectate cu o substatie-transformator de colectare a energiei, prin intermediul unor cabluri submersibile. Aceasta, la randul ei, este conectata unei unitati de transmisie a electricitatii aflata pe uscat, tot prin intermediul unor cabluri submarine.
Elsam a utilizat asa-zisul concept „mono-pile“, procesul de „infigere“ a pilonilor fiind unul foarte rapid si se potriveste „ca o manusa“ fundului marii, din nisip, din zona respectiva. Structura de fundatie cu un singur pilon, de altfel, a fost utilizata si pentru turbinele eoliene de pe uscat din Olanda si Suedia. In jurul fundatiei, a fost plasata o „patura“ de pietris, pentru a oferi protectie impotriva eroziunii. Aceasta are o grosime de 0,5 m, iar pietrisul are diametrul cuprins intre 0,03 si 0,2 m. Impreuna cu pilonul de fundatie, a fost instalata si piesa de tranzitie, cu elemente pre-montate, cum ar fi cele pentru barci, cele de protectie catodica, canalele pentru cabluri etc. Dupa instalarea piesei de tranzitie, atasata prin turnare de beton, si inchiderea canalelor pentru cabluri, a fost asezat inca un strat de pietris cu grosime de 0,8 m. Sub-statia maritima de colectare a energiei este proiectata ca o platforma tripod, cu o constructie de otel, avand o suprafata de aproximativ 20 x 28 m, la 14 m peste nivelul marii. Platforma dispune de transformator, intrerupator, echipament de control, unitate de comunicatii, generator diesel de urgenta, echipament de stingere a incendiilor, facilitati pentru personal, heliport, macara si barca de salvare.
Parcul eolian maritim Horns Rev
Tip turbine: Vestas V80 – 2mW
Capacitate totala: 160 mW
Capacitate anuala estimata: 600.000.000 kWh
Diametru rotor: 80 m
Inaltime hub: 70 m
Masa lama: 6,5 t
Masa nacela: 79 t
Masa turn: 160 t
Masa fundatie: 180-230 t
Masa totala pe turbina: 439-489 t
Adancime apa: 6-14 m
Distanta de tarm: 14-20 km
Distanta intre turbine: 560 m
Suprafata parc: 20 kmp
Costuri proiect: 270 milioane euro
Raluca MIHAILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro