Am intrat într-un an al schimbărilor. Este ideea care s-a aflat, într-un fel sau altul, în toate răspunsurile primite de la managerii care au participat la tradiționala anchetă privind evoluția pieței, pe care revista ZIUA CARGO o realizează în februarie. Am aflat cum vede fiecare zonele de risc și oportunitățile… care sunt planurile. Cum te poți adapta, astăzi, dacă nu ai început să te pregătești, deja, de ieri?…
Iată întrebările la care au răspuns interlocutorii noștri:
- Cum considerați că va fi anul 2025, față de 2024, pentru ramurile de logistică și transport? Cum a fost 2024?
- Care sunt principalele amenințări pe care le identificați, în 2025?
- Dar oportunitățile?
- Aveți în vedere investiții, la nivelul companiei, în acest an?
- Cum considerați că va fi anul 2025, pentru compania dumneavoastră?

Mircea Mănescu, director general Ahead Logistics
„Un an al schimbărilor”
„Anul 2025 va fi un an al schimbărilor și va fi extrem de important să ne adaptăm la noile condiții, după ce 2024 a fost destul de complicat. Multe companii de transport au venit cu oferte care frizează dumping-ul, din cauza volumelor insuficiente. În consecință, am primit solicitări, din partea clienților, în vederea scăderii substanțiale a tarifelor, deși era evident că nu sunt sustenabile.
Principalele riscuri vor fi generate, în acest an, pe de o parte, de factori externi, care au impact asupra pieței noastre. (Depindem de economiile din Europa de Vest pentru producție, iar, dacă vor scădea comenzile, este evident că vor urma disponibilizări, așa cum au apărut deja.) Pe de altă parte, există factori interni, legați de instabilitatea politică, generată de anumite curente care doresc devierea de la parcursul european (care a schimbat în bine țara noastră, de la momentul aderării la UE). Faptul că guvernanții încearcă, în ceasul al 12-lea, să pună la dietă aparatul bugetar va crea mari nemulțumiri în rândul unora (care s-au bucurat de privilegii), iar această risipă bugetară a generat deficite mari în economie și o deformare a pieței muncii.
În mod normal, vor exista și oportunități, iar compania noastră dorește să profite de ele.
După achiziția unui van electric, la începutul anului 2024, la sfârșitul anului trecut am depus și un proiect de producere a energiei fotovoltaice și așteptăm rezultatul evaluării.
Sperăm să se aprobe proiectul și vom investi în acest domeniu. Totodată vom face investiții în flota companiei noastre. Am achiziționat, deja, în ianuarie 2025, încă 3 autoșasiuri frigorifice Mercedes de 18 tone MMTA, pentru a le pune la dispoziția clienților noștri. Flota noastră a ajuns, în acest context, la 70 de autovehicule.
Iar, pentru a oferi ceva și societății, în ianuarie 2025, am sponsorizat cu 75.000 de lei asociația care derulează proiectele de mobilitate urbană, care a avut un număr de 1,2 milioane de utilizatori, pentru partea de bikesharing. Anual, se parcurg circa 2 milioane de kilometri pe biciclete, ceea ce contribuie la reducerea cu 51 de tone de CO2/an.”

Veronica Irimescu, director executiv Anasped
„O abordare unilaterală de optimizare a tarifelor poate afecta lanțul logistic”
„Anul 2025 va fi unul dinamic, pentru industria logisticii și transporturilor, cu provocări multiple, dar și oportunități importante. Fluctuațiile cererii, costurile în creștere și reglementările europene vor fi factori definitorii. Din păcate, observăm o tendință tot mai pronunțată, din partea clienților, de optimizare a costurilor, în special în domeniul transportului și logisticii, ceea ce este foarte posibil să se accentueze. Aceasta ar putea adăuga tensiuni suplimentare, pe lângă valul de presiuni, care se preconizează pentru anul 2025. O astfel de abordare unilaterală poate afecta lanțul logistic și parteneriatul strategic necesar pentru eficiență.
Îndemnăm și solicităm tuturor clienților noștri să facem front comun și să colaborăm, pentru a optimiza procesele împreună.
Numai printr-o abordare partenerială, putem construi un mediu win-win.
În 2024, am reușit să implementăm optimizări semnificative, să consolidăm parteneriate strategice și să introducem soluții inovatoare de management al transporturilor. Totuși, instabilitatea volumelor de lucru raportate de clienți și volatilitatea pieței ne-au ținut în gardă constant.
La Anasped, considerăm «amenințările» ca fiind provocări care ne determină să găsim soluții inovatoare. În 2025, identificăm câteva zone critice.
- Creșterea costurilor operaționale: prețurile la combustibili, taxe de drum și întreținerea flotei continuă să urce.
- Lipsa de predictibilitate a volumelor de lucru.
- Securitatea în transporturi: creșterea numărului furturilor de mărfuri, a vehiculelor cu tot cu marfă, a falsificărilor documentelor obligatorii pentru exercitarea activității de transport, devine o preocupare majoră.
- Reglementările stricte: directivele europene privind sustenabilitatea, tahografele inteligente și restricțiile de circulație continuă să exercite presiuni suplimentare.
Considerăm că gestionarea eficientă a acestor provocări presupune un efort colectiv, din partea tuturor „actorilor” din industrie.
2025 oferă, însă, numeroase oportunități, iar, la Anasped, suntem pregătiți să le valorificăm.
- Digitalizare și optimizare operațională: investim în sisteme avansate de management al transportului (TMS), telematică și soluții bazate pe AI.
- Consolidarea parteneriatelor: colaborarea cu producători, transportatori mici și mijlocii, dar și inițierea de parteneriate strategice cu operatori mari pot asigura stabilitate și prosperitate.
- Extinderea pe noi piețe: ne propunem să dezvoltăm rețele regionale și internaționale, optimizând rutele și creând noi oportunități de afaceri.
- Automatizare și soluții predictive: utilizarea tehnologiilor avansate va contribui la planificarea inteligentă a rutelor, reducerea consumului de combustibil și creșterea eficienței operaționale.
Prin aceste inițiative, rămânem deschiși oportunităților și pregătiți să facem față provocărilor unei piețe în continuă schimbare.
Nu vom realiza investiții directe în flota auto, în 2025, dar ne pregătim temeinic pentru viitoarele cicluri de reînnoire a acesteia, având în vedere lecțiile învățate în trecut (ultima reînnoire a flotei, inițiată în 2020, a fost marcată de termene lungi de livrare, finalizându-se abia în 2023). În schimb, vom investi în digitalizare și tehnologie, dezvoltarea echipei, în oamenii noștri. Prin aceste investiții, suntem siguri că vom putea răspunde cerințelor unei piețe volatile și în continuă schimbare.
Pentru Anasped, 2025 va fi un an al adaptării și al puterii de anduranță, care, cel mai probabil, va aduce și o creștere moderată, până la final de an.
Deși echilibrul în decizii și acțiuni este esențial în orice perioadă, în vremuri de presiune economică și incertitudine, cum se prefigurează pentru 2025 și, posibil, 2026, este cu atât mai important ca toți partenerii noștri să acorde o atenție deosebită acestui aspect. Pe de o parte, trebuie să evite optimizările unilaterale excesive ale costurilor, care pot destabiliza întregul lanț logistic. Pe de altă parte, colaboratorii noștri mici și mijlocii, trebuie să își gestioneze creșterea veniturilor și a profitului într-un mod fundamentat, stabil și sustenabil, evitând creșteri haotice sau nejustificate. Rolul nostru este să găsim un echilibru, pentru a asigura un lanț logistic funcțional și echitabil pentru toți.
Privim însă cu optimism acest an, păstrându-ne energia pentru a face față provocărilor și pentru a livra munca necesară cu dedicare și profesionalism. Suntem hotărâți să ne concentrăm pe soluții și să nu ne lăsăm afectați de frici, stres sau disperare anticipată.”

Iulia Hribal, director general Atlas Express & Logistic
„Pregătim un set-up nou pentru business, care asimilează introducerea tahografelor, pe vehiculele utilizate în transportul expres”
„Nu vor fi mari schimbări, în 2025, pentru cei din ramura de transport expres. Companiile care depind de industria automotive vor avea mult de suferit, la fel cum s-a întâmplat în 2024.
Pentru Atlas Logistic & Transport, 2024 a fost un an bun, chiar foarte bun, aș putea spune, în ultimele 6 luni. Chiar dacă primele 6 luni au reprezentat o perioadă foarte dificilă, din cauza conjuncturilor noastre interne (a lipsei șoferilor), într-o perioadă în care și piața mergea mai greu, am reușit să terminăm anul cu o creștere de 5% a cifrei de afaceri și cu un profit semnificativ mai mare decât în 2023. Suntem mândri și mulțumiți de rezultatele pe care le-am obținut, în 2024.
Ne propunem ca, în 2025, să consemnăm măcar aceleași rezultate ca în 2024. O creștere de 4-5% ar fi sănătoasă și justificată.
Pentru noi, va fi un an cu provocări foarte mari și multe complicații, în perspectiva pregătirilor pentru introducerea tahografelor, din 2026. Pregătim, deja, un set-up nou, în businessul nostru. Consider că, din 2026, ținând cont de noile reglementări legate de Pachetul Mobilitate și implementarea tahografelor, afacerea va porni, cumva, de la zero. Avem, deja, discutate toate modulele de consolidare și de cross-docking, cu privire la sistemul nostru ERP. La nivel de grup, am programat ședința operațională, la sfârșitul lunii martie, când reprezentanți din toate birourile noastre externe vor veni la Alba Iulia, unde vom discuta, timp de mai multe zile, despre toate variantele de resetare a business-ului, cu tahografele în folosință. Cred că aceasta va fi cea mai mare provocare pentru noi, la care se va adăuga provocarea financiară. Am bugetat, deja, 300.000 de euro, anul acesta, pentru a instala tahografele, până la începutul anului viitor.
Pe de altă parte, ne vom crea oportunități, iar, în acest sens, pregătim deschiderea unui birou în Franța. În prezent, suntem în etapa în care identificăm cea mai bună formulă, în acest sens.
În privința investițiilor, pe lângă cele preconizate pentru montarea de tahografe, vom investi în flotă, unde ne gândim să înlocuim dubele închise, cu prelate de 10 și 12 europaleți.
Sunt optimistă și cred că 2025 se va alinia ultimelor 6 luni din 2024.”
Viorel Leca, director general Gebrüder Weiss România
„Succesul, în 2025, va depinde de capacitatea fiecărei companii de a se adapta rapid”
„Am observat un declin al volumelor încă din Q4, trend care va caracteriza și 2025. Multe industrii se confruntă cu acest lucru, cum ar fi cea automotive, care înregistrează scăderi continue, în Europa. Recesiunea economică, instabilitatea politică și lipsa predictibilității fiscale au creat un climat dificil pentru companii, climat care se va propaga și la nivelul lui 2025.
Astfel, anul acesta ne așteptăm la un an mai slab decât cei anteriori, în care companiile din domeniu vor fi nevoite să se adapteze la o realitate economică mai complicată. Ca atare, eficientizarea costurilor și optimizarea proceselor sunt mai mult decât necesare, pentru a păstra competitivitatea.
Recesiunea economică își face, deja, simțită prezența, iar scăderea cererii din anumite industrii-cheie, precum cea automotive, pune presiune asupra lanțurilor logistice.
Pe măsură ce consumul încetinește, volumele de transport vor continua să fie afectate, ceea ce va obliga companiile să își regândească strategiile, pentru a menține echilibrul între costuri și eficiență.
În paralel, instabilitatea politică și lipsa unui cadru fiscal predictibil ridică semne de întrebare cu privire la viitorul taxării, în România. Deficitul bugetar în creștere ar putea duce la majorări de taxe, o măsură care ar avea un impact direct asupra costurilor operaționale. Practic, orice schimbare legislativă bruscă poate influența atât planificarea pe termen lung, cât și capacitatea companiilor de a investi în dezvoltare. În acest peisaj, succesul în 2025 va depinde de capacitatea fiecărei companii de a se adapta rapid.
Anul acesta, deși se prevede a fi unul dificil, deschide, însă, și oportunități de îmbunătățire. Companiile se vor adapta la noua realitate și se vor concentra pe eficientizare și măsuri de optimizare a costurilor, prin digitalizare și automatizarea proceselor. În plus, fenomenul de nearshoring poziționează România ca un hub logistic tot mai atractiv, pe măsură ce companiile își apropie lanțurile de aprovizionare de piețele-cheie. Un alt factor de schimbare este aderarea României la Schengen terestru, care va reduce timpii de tranzit și va crește competitivitatea transportatorilor români, în Europa.
În privința investițiilor, anul acesta, ne vom concentra resursele pe digitalizare, automatizare și consolidarea infrastructurii logistice, pentru a răspunde mai eficient cerințelor din piață.
Pe fondul tuturor provocărilor enumerate mai sus, credem că 2025 va fi un nou an ce ne va testa reziliența și va pune presiune pe rezultatele așteptate. Cu toate acestea, ne propunem să rămânem partenerul de încredere pentru clienții noștri și să ne menținem standardul serviciilor.”

Cătălin Putineanu, managing partner iB Cargo
„Pentru iB Cargo, 2025 va fi un an de expansiune și inovare”
„2024 a fost un an de tranziție și consolidare, în industria de logistică și transport. Am asistat la o redresare moderată, după anii de incertitudini, cu accent pe digitalizare și optimizarea lanțurilor de aprovizionare.
Pentru 2025, prevăd o accelerare a acestor procese. Investițiile majore în infrastructură, tehnologie și soluții digitale vor transforma modul în care operăm, creând un mediu mult mai dinamic și competitiv.
În 2025, în opinia mea, principalele amenințări sunt:
- Creșterea costurilor: costurile cu combustibilul și materiile prime.
- Tensiunile geopolitice: perturbările lanțurilor de aprovizionare, din cauza contextului internațional, pot genera incertitudini majore.
- Concurența intensificată: inovațiile tehnologice vor spori competitivitatea, forțând companiile să se adapteze rapid.
- Reglementări stricte: cerințele tot mai riguroase privind mediul și siguranța vor impune investiții suplimentare și o ajustare continuă a proceselor.
Există și oportunități:
- Digitalizarea și tehnologia: soluțiile de automatizare, IoT (care vor permite monitorizarea și controlul de la distanță, automatizarea proceselor și optimizarea operațiunilor în diverse domenii) și analiza datelor ne vor permite să optimizăm operațiunile și să anticipăm nevoile pieței.
- Investițiile în infrastructură: extinderea platformelor industriale va genera noi fluxuri de activitate și parteneriate strategice.
- Colaborările internaționale: accesul la noi piețe și cooperarea cu parteneri globali vor crește competitivitatea.
- Inovație operațională: adaptabilitatea și implementarea rapidă a noilor tehnologii vor transforma provocările în avantaje competitive.
La iB Cargo, investim strategic în digitalizarea operațiunilor, în echipă, consolidarea parteneriatelor operaționale, pentru a rămâne competitivi și a răspunde, rapid, la schimbările din piață.
În plus, punem un accent deosebit pe sustenabilitate, adoptând tehnologii eco-friendly și implementând practici responsabile, de mediu. Ne concentrăm pe optimizarea consumului energetic și reducerea impactului asupra mediului, contribuind activ la un viitor mai «verde», pentru întreaga industrie logistică.
Pentru iB Cargo, 2025 va fi un an de expansiune și inovare. Ne așteptăm să profităm de creșterea volumelor de transport și de evoluția tehnologică, consolidându-ne, astfel, poziția pe piața logistică. Vom continua să inovăm și să ne adaptăm, investind în tehnologie și dezvoltarea echipei, pentru a oferi servicii de înaltă calitate.
Sunt convins că strategia noastră proactivă ne va permite să transformăm provocările în oportunități, făcând din 2025 un an definitoriu, pentru dezvoltarea sustenabilă a companiei.”

Luminița Dobrinoiu, business development manager ID Logistics
„România va deveni un punct de atracție pentru noi centre regionale de distribuție”
„În 2024, industria de logistică și transport a fost influențată de un context economic global instabil, cu provocări majore, legate de creșterea costurilor operaționale, dar și de dificultăți în găsirea și păstrarea unui personal calificat și productiv. Anul trecut ne-am continuat dezvoltarea și am depășit borna de 300.000 mp și 1.800 de oameni, care lucrează în companie. Totodată, am înregistrat progrese semnificative în digitalizarea și automatizarea proceselor, elemente care au contribuit la creșterea eficienței.
Privind spre 2025, considerăm că, odată cu integrarea României în Schengen pe cale rutieră, țara noastră va deveni un punct de atracție, pentru noi centre regionale de distribuție și pentru externalizarea serviciilor logistice și de transport. Deși provocările economice vor persista, suntem încrezători că inovațiile tehnologice și flexibilitatea vor juca un rol crucial, iar aici ID Logistics face diferența.
Printre principalele amenințări pe care le identificăm pentru 2025, se numără instabilitatea economică, creșterea prețurilor combustibililor, precum și deficitul de forță de muncă calificată, în sector. Totodată, provocările legate de lanțul de aprovizionare vor rămâne un factor esențial, având în vedere incertitudinile globale și riscurile geopolitice. Reglementările de mediu vor deveni, de asemenea, tot mai stricte, iar companiile vor trebui să se alinieze unor cerințe de sustenabilitate tot mai exigente. ID Logistics România monitorizează, cu atenție, aceste riscuri și se pregătește să le gestioneze, prin soluții care să minimizeze impactul asupra operațiunilor și a serviciilor oferite clienților.
Considerăm că provocările cu care ne confruntăm sunt, de fapt, oportunități de a inova și de a ne îmbunătăți continuu serviciile pe care le oferim. Oportunitățile sunt legate atât de dezvoltare (adică atragerea de noi clienți), cât și de optimizarea performanței logistice pentru operațiunile existente.
Ne-am propus să intrăm pe verticale noi de business: fashion, e-commerce, fragrance și cosmetics, unde grupul nostru are o experiență vastă și clienți de renume mondial.
Vom investi pe trei direcții: oameni, cel mai de preț bun al nostru, apoi în digitalizare și automatizare; și, nu în ultimul rând, în sustenabilitate, în special pe parte de transport.
Pentru ID Logistics România, anul 2025 va fi un an de consolidare și creștere. Suntem pregătiți să ne adaptăm, rapid, la schimbările pieței și să valorificăm oportunitățile care apar. Ne propunem să devenim un lider în sectorul de contract logistics, prin continuarea dezvoltării rețelei noastre de depozite, creșterea portofoliului de clienți și implementarea unor soluții logistice inovative, care să răspundă cerințelor din ce în ce mai exigente. Echipa noastră este garantul că tot ceea ce ne propunem o să se și întâmple!”
Cătălin Lazăr, director comercial International Lazăr Company
„2025 va fi un an în care tehnologia și sustenabilitatea vor ocupa un rol central”
„Deși, în 2024, industria de transport și logistică a continuat să se confrunte cu numeroase provocări, a înregistrat și ușoare progrese. Pentru International Lazăr Company, anul 2024 a fost unul dintre cei mai buni ani după pandemie, din punctul de vedere al cifrei de afaceri. Sperăm ca 2025 să fie cel puțin la fel. Credem că va fi un an în care tehnologia și sustenabilitatea vor ocupa un rol central, iar companiile vor trebui să se adapteze la noile realități economice și de mediu, pentru a rămâne competitive.
Creșterea costurilor materiilor prime și combustibililor (ca urmare a instabilității economice globale) va putea afecta marginile de profit și va duce la fluctuația tarifelor de transport. Lipsa personalului calificat, în sectorul transporturilor și logisticii, poate cauza întârzieri și creșterea costurilor operaționale.
Digitalizarea proceselor logistice și transportului ar putea genera riscuri crescute de atacuri cibernetice.
O infrastructură de transport conectată poate deveni o țintă majoră, pentru infractorii cibernetici, cu riscuri pentru datele sensibile și întreruperea operațiunilor.
Reglementările ecologice pot, de asemenea, pune presiune asupra companiilor, pentru a implementa tehnologii mai scumpe, cum ar fi vehicule electrice și soluții de transport mai eficiente, din punctul de vedere al emisiilor de carbon.
Pe de altă parte, în 2025, se așteaptă continuarea investițiilor în infrastructura de transport, atât în mediul urban (rețele de încărcare pentru vehicule electrice, soluții de micromobilitate), cât și în transportul intermodal. Iar, în acest context, se vor crea, pentru companiile de logistică, oportunități de a-și diversifica și extinde serviciile.
Guvernele vor încuraja investițiile în soluții ecologice și tehnologii inovative, prin subvenții și politici fiscale favorabile. Aceasta va sprijini sectorul de transport și logistică în adoptarea de tehnologii noi, precum vehiculele electrice și soluțiile de automatizare.
Pentru anul în curs, nu avem planificate investiții majore în noi proiecte, doar investiții punctuale, pentru a asigura buna desfășurare a activităților.
În anul 2025, vom continua să ne concentrăm pe îmbunătățirea eficienței operaționale, în paralel cu o dezvoltare treptată a flotei de transport, doar în unele cazuri. Avem în vedere extinderea pe noi piețe și diversificarea serviciilor, întrucât dorim să ne consolidăm poziția pe piața globală și să răspundem mai eficient cerințelor clienților, din diverse regiuni. Astfel, 2025 va fi un an de consolidare a direcției strategice a companiei, în care vom căuta să obținem un echilibru între inovație, sustenabilitate și eficiență operațională.”

Ilie Ilea, director general Marvicon
„Oscilațiile importante privind volumele de transport pot reprezenta o problemă, și în 2025”
„Anul 2025 a început mai bine decât am crezut, dar nu cred că va fi mult peste 2024. Eu estimez o creștere de 5% a cifrei de afaceri și sper și cu profit, mai ales că am reorganizat puțin partea administrativă și am reușit să reducem costurile. În 2024, am avut o creștere de 4,5% a cifrei de afaceri, fără profit, însă, din cauza lipsei de șoferi, în prima parte a anului, și a faptului că nu am redus numărul de camioane, chiar dacă au stat în curte fără șoferi.
Deși nu știu daca le-aș așeza în categoria „amenințări”, oscilațiile importante privind volumele de transport pot reprezenta o problemă, și în 2025. Pe de altă parte, a avea numărul de șoferi necesari tot timpul anului reprezintă un mare plus. Astfel, nu pierzi nicio oportunitate. Vom investi în înlocuirea camioanelor vechi din flotă, cu altele noi.
Estimez că 2025 va fi puțin mai bun decât 2024, pentru Marvicon.”

Danor Ionescu, CEO Pall-Ex România
„Ne așteptăm la o stabilizare a pieței, dar cu provocări semnificative”
„Anul 2024 a fost marcat de volatilitate, în industria de logistică și transport, fiind influențat de factori macroeconomici, precum inflația, costurile ridicate ale combustibilului și perturbările din lanțurile de aprovizionare.
Digitalizarea și automatizarea au continuat să fie direcții strategice, pentru companii, iar sustenabilitatea a devenit o prioritate mai accentuată, în special în UE, unde reglementările de mediu devin tot mai stricte.
Pentru 2025, ne așteptăm la o stabilizare a pieței, dar cu provocări semnificative. Automatizarea, AI și analiza datelor vor juca un rol crucial, în eficientizarea operațiunilor și reducerea costurilor. De asemenea, creșterea comerțului electronic și a cererii pentru livrări rapide va continua să redefinească modelul de business al firmelor de logistică.
Estimăm o creștere, pentru Pall-Ex, a volumelor, de 2 digiți, ca și până acum, în ultimii 10 ani.
Industria de transport și logistică din România va continua să crească, pe un fundal de schimbare a așteptărilor clienților, pentru rapiditate/viteză, eficientizare, transparență, flexibilitate, reducerea stocurilor și a costurilor, în general.
Investiția, la nivel de grup Pall-Ex, va fi de peste 3 milioane de euro, în 2025, în digitalizare, IT, securitate cibernetică.
Principalele amenințări în 2025:
- Prețul combustibilului și al energiei rămân impredictibile, afectând direct marjele de profit.
- UE impune noi taxe și restricții pentru transportul poluant, ceea ce poate duce la costuri suplimentare, pentru companii.
- Lipsa șoferilor și a personalului calificat rămâne o problemă, accelerând nevoia de automatizare.
- Conflictele internaționale, crizele economice, sau tensiunile comerciale pot afecta lanțurile de aprovizionare.
- Jucătorii mari investesc în digitalizare și inovație, ceea ce pune presiune pe firmele tradiționale, să se adapteze rapid.
Oportunități în 2025:
- Utilizarea inteligenței artificiale pentru optimizarea rutelor, prognoza cererii și eficiența depozitelor poate reduce costurile.
- Nevoia de servicii flexibile și rapide va crește, în special în segmentul B2C și e-commerce.
- Consolidările și colaborările între companii pot aduce avantaje competitive semnificative.
- Proiectele europene de infrastructură pot îmbunătăți rețelele de transport și pot reduce timpii de livrare.
În privința investițiilor planificate pentru 2025, la nivelul companiei, ne concentrăm pe:
- Îmbunătățirea experienței clienților, prin dezvoltarea unei culturi Customer Centric, care să aducă valoare reală și să diferențieze serviciile noastre pe piață.
- Dezvoltarea unor platforme integrate, pentru optimizarea operațiunilor și îmbunătățirea experienței clienților.
- Creșterea Rețelei noastre, prin investiții strategice și parteneriate.
2025 va fi un an de «adapting & growing» pentru Pall-Ex.
Flexibilitatea, inovația și strategia pe termen lung vor face diferența între companiile care doar supraviețuiesc, și cele care se dezvoltă puternic. Noi suntem pregătiți să fim printre cei care cresc.”
Corina Elena Melenciuc, International Road Transport Division manager Rhenus Logistics
„Atât la nivel local, cât și la nivel de grup, Rhenus își menține interesul față de achiziția de noi companii”
„2024 a fost un an bun, dacă ne raportăm strict la cifre, însă efortul depus pentru atingerea obiectivelor a fost mult mai mare, decât în anii precedenți. Schimbările legislative (vezi e-Transport) au îngreunat semnificativ fluxurile, iar gradul de stres la nivel operațional a crescut. Scăderea volumelor a impus reorientarea către alți clienți sau alte piețe, pentru a putea contracara minusul din portofoliul clasic. De la momentul pandemiei, am etichetat următorul an folosind cuvântul provocator, deci păstrăm tradiția și ne așteptăm la un 2025 provocator.
Amenințarea principală o vedem în conflictele militare și economice dintre marile puteri ale lumii. Lipsa de stabilitate, la nivel mondial, impactează direct supply chain-ul și încetinește procesul de dezvoltare. Suplimentar, România a atras atenția, într-un mod negativ, asupra sa, prin lipsa de stabilitate politică, transmițând semnale negative potențialilor investitori.
Jocurile politico-economice, iminența finalizării războiului dintre Rusia și Ucraina, pot atrage schimbări interesante, în fluxurile de aprovizionare sau de desfacere, deschizând, practic, noi piețe.
Considerăm că flexibilitatea și adaptabilitatea noastră sunt armele perfecte pentru astfel de perioade.
Atât la nivel local, cât și la nivel de grup, Rhenus își menține interesul față de achiziția de noi companii. Principalul asset îl reprezintă, însă, oamenii, deci investițiile vor fi concentrate în special în direcția lor.
2025 va fi un an provocator, însă avem convingerea că, prin profesionalismul și determinarea echipei vom atinge țintele stabilite.”

Rareș Retegan, managing partner Routier European Transport
„Anul 2025 se conturează ca o perioadă de tranziție, pentru industria transporturilor și logisticii”
„Anul 2024 a fost marcat de provocări semnificative, în industria logisticii și transporturilor, inclusiv fluctuații ale prețurilor la combustibil, creșterea costurilor cu taxele de drum și instabilitatea cererii. Totodată, implementarea de sisteme noi (precum e-Factura, e-Transport și SAF-T) a impus companiilor să aloce resurse suplimentare, pentru conformare și adaptarea proceselor operaționale. Majorarea salariului minim și alte politici fiscale au adăugat presiuni suplimentare asupra companiilor din sector. Cu toate acestea, au demonstrat reziliență, adaptându-se la noile condiții de piață.
Anticipăm o ușoară îmbunătățire pe piață, susținută de creșterea cererii de servicii logistice și de transport de mărfuri.
Companiile de logistică vor continua să investească în tehnologii digitale și soluții de automatizare, pentru a spori eficiența operațională. Integrarea inteligenței artificiale și a analizelor predictive va facilita prognoze mai precise și gestionarea optimă a stocurilor.
Sectorul va continua să se confrunte cu provocări, precum deficitul de șoferi, creșterea costurilor operaționale și incertitudinile geopolitice.
În concluzie, anul 2025 se conturează ca o perioadă de tranziție, pentru industria transporturilor și logisticii, cu oportunități semnificative pentru cei care vor adopta inovația și sustenabilitatea, ca piloni centrali ai strategiei lor operaționale.
Din perspectiva noastră, principalele presiuni și amenințări le vedem ca un mix între:
- Presiunea constantă asupra reducerii prețurilor.
- Reglementările stricte privind sustenabilitatea.
- Digitalizarea accelerată – o provocare pentru companiile, care nu dispun de resursele necesare.
- Deficitul de forță de muncă: acest fenomen nu se limitează doar la partea de șoferi profesioniști, ci se resimte și la pozițiile administrative, unde se observă un interes scăzut pentru meserie.
- Creșterea numărului celor care își planifică ferestre de încărcare/descărcare: clienții impun tot mai des intervale stricte, pentru sosiri și plecări, ceea ce pune presiune pe transportatori.
- Costurile ridicate ale combustibililor și taxelor de drum.
Aceste provocări vor continua să modeleze industria, iar capacitatea companiilor de a se adapta rapid la schimbările din piață va fi esențială pentru menținerea competitivității.
În ciuda provocărilor, 2025 aduce și numeroase oportunități, pentru industria transporturilor și logisticii:
- Accesul mai facil la piața europeană.
- Integrarea tehnologiilor digitale: automatizarea și digitalizarea proceselor vor permite companiilor să-și îmbunătățească eficiența și să răspundă mai rapid la cerințele pieței.
- Sustenabilitate și inovare: tranziția către transporturi mai ecologice, prin utilizarea combustibililor alternativi și a soluțiilor electrice, oferă un avantaj competitiv pentru companiile care adoptă această strategie.
- Creșterea comerțului electronic: expansiunea continuă a e-commerce-ului generează o cerere crescută pentru transport și logistică, deschizând noi segmente de piață.
În 2025, la Routier European Transport, ne vom concentra pe consolidarea și optimizarea investițiilor realizate în ultimii ani, fără a iniția proiecte majore de expansiune. Prioritatea noastră va fi eficientizarea și stabilizarea infrastructurii existente, astfel încât să maximizăm beneficiile investițiilor deja realizate în terminalele noastre intermodale de la Oradea și Venlo, optimizarea operațiunilor și adaptarea la dinamica piețelor europene.
Suntem optimiști că 2025 va fi un an de creștere și consolidare. Capacitatea noastră de a ne adapta rapid la tendințele pieței și de a implementa inovații ne va permite să valorificăm oportunitățile emergente și să depășim provocările anticipate.”

Ionuț Podeanu, director general Transcom
„Principala amenințare ține de cash flow și se simte, deja, pe piață”
„2024 a fost un an plin de provocări, cu cele mai mari creșteri de costuri de după pandemie; a fost o adevărată luptă să poți rămâne profitabil, în domeniul transportului, însă am învățat să ne adaptăm la piață și ne-am pregătit mult mai bine ca să facem față provocărilor ce vor urma, în 2025. Momentan, 2025 a avut un «late start», dar sperăm să recuperăm pe parcurs.
Principala amenințare va fi reprezentată de deficitul de cash flow, care deja se simte, pe piață. Este important să fim atenți la investiții și să nu ne aventurăm în proiecte mari.
Întotdeauna, în perioade grele, au fost companii care au pierdut și companii care au câștigat; sunt sigur că vor apărea oportunități și nu o să le ratăm. În anii trecuți, au fost mulți clienți care au mizat și au făcut parteneriate cu firme mici, care nu își calculează costurile și oferă prețuri de transport nerealiste. Sunt sigur că acest gen de companii de transport va avea dificultăți, în perioada următoare.
Peste 80% din flotă a fost schimbată, în anii 2023-2024; anul acesta ne dorim să începem construcția unui centru logistic, cu o suprafață de 3.000 mp.
Pentru 2025, ne-am propus o creștere a cifrei de afaceri cu 20% și o majorare a profitului cu minimum 2%.”
Meda IORDAN
meda.iordan@ziuacargo.ro