ÎNCEPE LIBERALIZAREA TRANSPORTULUI NAȚIONAL! Detalii despre aplicație

Sunt informații pe care le așteaptă, cu mare interes, orice operator de transport persoane, care vizează zona de servicii regulate de transport intern. Chiar dacă vom putea afla mai multe, pe această temă, cu ocazia Conferinței ZIUA CARGO, din perioada 29-30 mai, de la Poiana Brașov, Lucian Lambru, director general adjunct ARR, ne-a oferit, deja câteva repere extrem de importante, privind modul în care este proiectată să funcționeze aplicația informatică de natură să gestioneze rețeaua de mobilitate rutieră națională.

ZIUA CARGO: Cum interpretați răspunsul Curții Constituționale referitor la contestația depusă vizavi de legislația privind liberalizarea transportului național de persoane?

Lucian Lambru: Atât pe forma Ordonanței, cât și pe forma Ordinului, Consiliul Concurenței și-a dat avizul, dar cu observarea pieței, în următoarea perioadă, pe anumite elemente de concurență, dacă se impune. Monitorizarea se va face cel puțin până în luna decembrie, când vom trece la a doua etapă a implementării platformei.

Menționez că mai avem un ordin pe transparență, cu mici modificări. Principala modificare ar fi ca, la capătul de traseu, plecările să se efectueze în principal din autogări, iar, acolo unde nu există, sau capacitatea lor este depășită, din stații publice avizate de către unitățile administrativ-teritoriale. Aceeași practică se va aplica și pentru stațiile intermediare. Este o solicitare expresă a operatorilor de transport.

Regula de 30 de minute va fi aplicată doar pentru capătul de traseu.

Ce ne puteți spune despre aplicația informatică care gestionează rețeaua de mobilitate rutieră națională?

Platforma va fi implementată în doi pași. Am mers pe modelul aplicației folosite cu succes pentru recuperarea accizei.

Conform legislației în vigoare, din 15 mai operatorii pot începe să își creeze conturi în aplicație. Odată realizat contul, vom completa, din baza de date ARR, informațiile legate de mijloacele de transport, pentru ca, ulterior, transportatorul să le verifice. Am luat decizia să aducem în sistem inclusiv datele legate de clasificări sau dotare cu aer condiționat (condițiile minimale prevăzute de Ordonanța 141). Menționez că dacă, în ziua respectivă, o copie expiră, mijlocul de transport aferent nu va apărea în platformă.

Ce se întâmplă dacă vehiculele sunt prinse și în alte contracte de transport?

Pentru aceste situații, am introdus, pentru început, anexe cu declarații pe care operatorul le va da pe propria răspundere, privind faptul că autovehiculele nominalizate în platformă pentru efectuarea transportului interjudețean, nu sunt prinse și pe alte tipuri de transport, sau, dacă sunt prinse, graficul de circulație le permite și efectuarea transportului interjudețean, fără să existe intercalări.

Vom lua legătura, în viitor, cu Ministerul Dezvoltării, pentru a identifica o soluție viabilă de a colecta datele cu privire la vehiculele implicate în alte tipuri de transport, într-o bază de date pe care să o interconectăm cu baza ARR.

Ce va presupune a doua etapă?

Monitorizarea transportului prin soluții GPS. Pentru această a doua etapă, dezvoltatorul ne-a propus o soluție care implică tehnologie de ultimă oră, printr-o aplicație dedicată, pe care operatorii și-o pot implementa atât pe telefon, cât și pe tabletă (Android sau Apple). Fiecare traseu va avea în spate un cod de bare, pe care conducătorul auto îl va scana, la momentul plecării în cursă, și va începe monitorizarea cursei.

Operatorii nu vor trebui să investească în GPS, ARR punându-le la dispoziție soluția informatică fără costuri.

Conform Ordinului 132, această soluție trebuie implementată până în decembrie, dar sperăm să finalizăm etapa în perioada septembrie-octombrie. Precizez că aplicația va avea mai multe module. Unul dintre ele va fi dedicat strict ISCTR, care va putea, în timp real, din birou, să monitorizeze cursele. În situația în care vor exista abateri de la modul de efectuare a traseelor, această aplicație le va evidenția, în timp real, ISCTR putând să intervină rapid și în mod direct.

Operatorii de transport care doresc să acceseze noul tip de transport liberalizat vor trebui să se miște rapid, pentru a-și înregistra opțiunile în platformă?

Pentru continuitate, vor avea la dispoziție o lună să-și creioneze opțiunile și traseele. În opinia mea, ar trebui să înceapă chiar din primele zile. Mai ales dacă sunt operatori mari, care vor să solicite mai multe curse și trebuie să-și împerecheze autovehiculele cu graficele de circulație, pentru a le permite, de exemplu, utilizarea unui vehicul în cadrul mai multor curse. Apoi lucrurile intră în noua normalitate și orice operator va putea utiliza platforma pentru solicitarea unor curse noi sau modificări și actualizări ale celor existente.

Ce trebuie să completeze?

Nu vor fi trasee predefinite, având în vedere faptul că vorbim despre liberalizare și despre intrarea în piață a tuturor operatorilor de transport. Conform Ordonanței 141, operatorii vor obține licența de traseu solicitată, indiferent dacă graficul de circulație este identic cu al altui operator de transport.

Operatorii își vor creiona traseele, începând cu capătul de plecare.

Prin apăsarea unui buton, li se va deschide lista cu toate localitățile din România și vor selecta localitatea de plecare. Apoi li se va deschide o altă listă, cu autogările autorizate în localitatea respectivă, o vor bifa pe cea dorită, după care ora de plecare va fi predefinită în sistem, la interval de 30 de minute. În funcție de câte stații intermediare are traseul, aceeași metodă o vor aplica până la capătul de sosire. Ulterior, din lista confirmată, din baza de date a ARR, își vor nominaliza autovehiculul.

Următorul pas este să declare data de la care intenționează să efectueze transportul.

Aceasta nu poate fi anterioară datei de 1 iulie. Ulterior, trebuie să încheie contracte pentru capetele de traseu, cu autogările propuse în aplicație. Subliniez, această obligație nu privește decât capetele de traseu. Contractul este încărcat în platformă, pentru ca, până la data de 1 iulie, să se prezinte la ARR cu originalul. Operatorul nostru va bifa în sistem că documentul încărcat este conform cu originalul, li se va emite automat licența de traseu, în format PDF și va fi transmisă în contul personal, deschis în aplicație. Vor avea un modul cu toate licențele emise.

În trafic, inspectorul ISCTR va intra în aplicație și va putea accesa atât graficul, cât și licența operatorului de transport, valabilitatea ei și tot ceea ce înseamnă documente aferente.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Ce ne puteți spune despre autogări?

Angajații ARR din teritoriu au făcut vizite pe teren, realizând o radiografie a ceea ce înseamnă, astăzi, autogări autorizate și numărul de peroane existent în piață. Autogările vor avea un modul dedicat, în platformă, unde își vor deschide un cont, vor putea face modificări și vor putea dezvolta capacitatea cu peroane suplimentare.

Vechimea maximă de 9 ani pentru vehicule rămâne neschimbată?

Licența se poate lua pe maximum trei ani, iar, la momentul depunerii solicitării, autovehiculul nu trebuie să fie mai vechi de 9 ani. Ca punct de reper, vom lua anul fabricației, indiferent de lună.  

Cum vedeți prima etapă, de la debutul sistemului? Anticipați probleme?

Nu cred că vor exista probleme. Din fericire, lucrăm cu dezvoltatorul care ne administrează și platforma informatică ARR privind examinarea, care este mult mai mare și mai complicată. Din punctul de vedere al soluțiilor informatice propuse de către dezvoltator, eu sunt 100% convins că nu vor fi probleme. Din experiența anilor trecuți, când ARR s-a digitalizat în mod constant, pot să spun, cu mândrie, că n-am avut nicio problemă pe niciuna dintre aplicații. Cred că suntem printre pionierii din România care încep să emită documente electronice.

Va exista vreo implicare a ARR și în zona de informare a călătorilor?

Bineînțeles. Acesta va fi, din punctul meu de vedere, unul dintre marile avantaje ale implementării aplicațiilor GPS. După perioada septembrie-octombrie, călătorii vor putea avea acces la rețeaua de mobilitate, își vor putea simula cursele, le vor putea vedea inclusiv pe cele în desfășurare și vor primi estimări privind sosirea într-o anumită stație.

Anticipați o aglomerare pe traseele considerate bune?

Cred că va exista o aglomerare, în sensul în care, dacă astăzi avem un singur operator, vor fi 2-3, dar nu mai mult decât atât. Dacă aș fi operator, m-aș gândi de două ori înainte de a solicita un traseu aglomerat, știind că acolo cineva a avut exclusivitate atâția ani și și-a format traseul. În plus, dacă solicit acel traseu și nu-l efectuez, renunț la licență sau mi se suspendă din cauza unor nereguli, nu mai pot solicita cursa respectivă timp de un an.

Cum evaluați riscul unor întreceri ilegale între șoferii de microbuze, ca să ajungă primii la stația următoare?

Operatorii își creionează traseul, graficul de circulație, dar cu respectarea limitelor de viteză legale. Aceste aspecte vor fi evidențiate în platformă și atunci putem interveni noi, ISCTR sau poliția.

Credeți că numărul de operatori va crește, sau va scădea?

În primă fază, cred că va crește numărul de operatori, după care piața se va așeza și nu vor exista diferențe substanțiale. Este nevoie de investiții, de mijloace de transport, ceea ce nu se realizează chiar atât de ușor.

Există îngrijorări în legătură cu faptul că transportul interjudețean ar putea interfera cu cel județean…

Un operator de interjudețean care pornește dintr-un anumit județ nu are voie să debarce călători în același județ, ci doar să îmbarce, pentru următorul. Acest lucru se va reglementa în timp, prin platformă, prin monitorizarea GPS, prin biletele emise etc. Posibilitatea transportatorului județean de a se apăra ar fi să facă o reclamație la ISCTR, care va monitoriza traseele respective. Vom avea în vedere sancționarea acestor nereguli.

Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.