INDEXUL TARIFELOR EUROPENE DE TRANSPORT RUTIER. Tarife în revenire…

… dar mai mici decât în urmă cu un an. Indexul European al Tarifelor de Transport Rutier, elaborat de Upply, Ti și IRU, indică, în cazul contractelor, o creștere cu 2,8 puncte, în T4 2024, față de trimestrul anterior, în timp ce tarifele pentru cursele spot au rămas relativ stabile, cu o majorare de 0,5 puncte. Față de finalul anului 2023, însă, indexul spot este mai mic cu 1 punct, iar cel pentru contracte cu 1,4 puncte.

Din fericire, tendința s-a inversat față de T3 din 2024, când atât tarifele pentru contracte, cât și cele pentru cursele spot, au scăzut. În ultimul trimestru al anului trecut, ambii indici au înregistrat o creștere, deși plusul de la tarifele spot este doar unul marginal.

De altfel, diferența dintre cele două este tot mai mare, tarifele la contracte crescând mai repede decât cele spot. Indexul spot a căzut, prima dată, sub cel al tarifelor din contracte în T2 2023 și a rămas sub acesta timp de 7 trimestre, consecutiv. În prezent, diferența este de 5,0 puncte index, ceva mai mică decât în urmă cu un an, când diferența era de 5,4 puncte.

Se poate spune că industria europeană de transport rutier de marfă se recuperează, treptat, după o scădere semnificativă. UE rămâne într-o stare de stagnare: potrivit Eurostat, produsul intern brut ajustat sezonier a crescut, în T3 2024, cu doar 0,3%, comparativ cu trimestrul anterior.

Traficul în porturi

Cererea scăzută de bunuri a condus la o scădere a volumelor de transport față de acum un an: comerțul cu amănuntul, excluzând autovehiculele, a scăzut cu 0,8%. Față de trimestrul anterior, volumele de retail cu crescut cu 3,8%, dar față de un trimestru trei slab, dominat și de sezonul de concedii.

Traficul portuar european a reflectat o oarecare revenire, cu Antwerp având o creștere de 9%, în T3 2024, față de T3 2023, iar Rotterdam a crescut cu 3%. Majoritatea afacerilor au raportat niveluri ale inventarului scăzute, sau la nivelul dorit. Eforturile de reaprovizionare, în combinație cu volumele mai mari din porturi, au creat o presiune care a dus și la creșterea tarifelor.

Producția suferă

În ciuda îmbunătățirii cererii de consum, sectorul european de producție continuă să se confrunte cu prețuri mari la energie și competitivitate internațională slabă. Volumele de producție au scăzut cu 0,3%, față de trimestrul anterior, și cu 0,8%, față de acum un an. Electricitatea și combustibilii fosili reprezintă între 7% și 9% din costurile directe ale producției industriale, potrivit Comisiei Europene. Dificultățile din producție vor duce, cel mai probabil, la o scădere a cererii de contracte pentru transport rutier de marfă, în timp ce industria europeană se străduiește să mențină ridicate nivelurile de producție, pe termen lung.

Michael Clover, șef de Dezvoltare Comercială al Ti: „Cererea în Europa rămâne relativ slabă, iar, în aceste condiții, presiunea pentru creșterea tarifelor este relativ scăzută. Totuși, cum capacitatea rămâne restrânsă și costurile continuă să crească, în general, așteptăm o continuare a creșterii moderate a tarifelor, și în 2025.”

Capacitatea restrânsă de transport este reliefată de datele ACEA din T3 și T4, care arată scăderi mari ale înmatriculărilor de camioane grele.

De asemenea, în ultimul trimestru din 2024, costurile au crescut, pentru aproape toate componentele tarifelor, mai puțin pentru motorină, al cărui preț a scăzut cu 11,7%. Costurile cu salariile din EU27 au crescut cu 5%, față de acum un an, salariile șoferilor fiind componenta tarifelor cu cea mai mare creștere. Criza persistentă de șoferi, cu 500.000 de locuri libere (aproximativ 12% din total), continuă să fie o provocare, pentru industrie și, cel mai probabil, va împinge în sus atât tarifele pentru contracte, cât și cele spot.

Ca rezultat, deși motorina a redus presiunea pe tarife, costul de bază este, acum, extrem de ridicat, iar costurile cu salariații continuă să îl împingă mai sus. Astfel, s-a creat un mediu cu o marjă de profit redusă, care poate facilita alte câteva scăderi de costuri. Ca atare, creșterea costurilor mici sau întreruperile în aprovizionare duc la majorarea prețurilor, chiar și într-o perioadă de cerere slabă.

Thomas Larrieu, CEO Upply: „Tarifele europene de transport rutier sunt prinse între costurile în creștere și cererea slabă. În timp ce cheltuielile mici ale consumatorilor previn escaladarea prețurilor, costurile mari cu munca și capacitatea limitată le împiedică să scadă. În acest context, chiar și creșterile mici de cost, sau întreruperile în lanțul de aprovizionare, pot forța tarifele în sus, deși cererea rămâne fragilă.”

„Operatorii de camioane din UE, dintre care 89% sunt companii mici și mijlocii, continuă să se confrunte cu majorarea costurilor, care reduc și mai mult marjele de profit. Taxele de drum în creștere, criza de șoferi și noile regulamente din UE, inclusiv Directiva Eurovignette și clasele de emisii de CO2, împing și mai sus atât costurile operaționale, cât și capitalul necesar pentru investiții. Adresându-ne în special nevoilor IMM-urilor, putem obține progrese semnificative în materie de decarbonizare și putem stimula competitivitatea economiei europene, în general”, a concluzionat Vincent Erard, senior director al IRU pentru Strategie și Dezvoltare.

Ionuț PĂDURARU
ionut.paduraru@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.