Lucrările la Lotul 3 Bragadiru-Joița al Autostrăzii de Centură (A0) București Sud au intrat în etapa finală, iar estimările de ultim moment arată că traficul va fi deschis la sfârșitul lunii mai – începutul lui iunie, și nu de Paști, așa cum anunțase, inițial, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Cei 18 kilometri construiți între DN6-Bragadiru și A1, reprezentând semi-inelul sudic al autostrăzii, ar fi trebuit finalizați în urmă cu doi ani, în 2023, după ce autorizația de construire a fost emisă la începutul lunii iulie a anului 2021. Însă constructorul grec Aktor nu a onorat nici termenul prevăzut în contract, nici pe cele trei asumate ulterior – aprilie, decembrie 2024 și aprilie 2025, motiv pentru care a și primit penalizări.
Scrioșteanu: „Faza finală”
Acum, controalele Ministerului Transporturilor și Infrastructurii se țin lanț, pe șantier, aproape săptămânal, din partea secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu. „Autostrada, pe primul tronson, a intrat în ultima fază, cea de pregătire pentru dare în circulație. Parapetul median a fost montat, la fel și sistemul anti-orbire, iar delimitarea benzilor de circulație s-a făcut pe ambele sensuri de circulație. Lucrurile au evoluat foarte bine, inclusiv cu instalarea bornelor de kilometraj și a panourilor care fac parte din sistemul de avertizare”.
9 pasaje, 4 poduri și un nod rutier
Lotul 3 Bragadiru-Joița cuprinde nouă pasaje și patru poduri, un nod rutier, la intersecția cu A1, o parcare de scurtă durată și un spațiu de servicii – ambele în oglindă, pe cele două sensuri. „În zona pasajului care face legătura între Domnești și Țegheș (km 90), peste DC125 și apeductul Bragadiru, s-a turnat placa de betonare, iar cele două rampe de acces au ajuns la cota finală. Pe pasaj, urmează aplicarea stratului de hidroizolație și apoi a celui de asfalt. Au fost montați stâlpii de iluminat, pentru că, stânga-dreapta, va fi o zonă de parcare de scurtă durată, care se va da în folosință după ce va fi deschisă circulația rutieră. Deja, a început organizarea de șantier pentru realizarea parcărilor”, a spus Scrioșteanu.
În continuare, după km 91, în zona Domnești, la pasajul-viaduct de peste 600 de metri peste calea ferată București-Craiova, se continuă montarea parapeților și a panourilor fonoabsorbante și se pregătește stratul-suport pentru hidroizolație, pe calea 2. La km 92, este un alt pasaj, peste calea ferată dublu electrificată, aflată în reabilitare cu fonduri europene, prin PNRR. Aici s-au montat panourile antifonice. Urmează alte pasaje, la km 94, peste râul Sabar, și la km 96, peste râul Ciorogârla. Amplasarea panourilor fonoabsorbante va fi extinsă, deoarece locuitorii din zonă au construit într-un ritm alert, a adăugat secretarul de stat.
Întreg semi-inelul sudic al Capitalei
„Alte pasaje sunt peste DJ601 (Ciorogârla), peste DC126 (Clinceni), peste DC158 (Dârvari) apoi urmează ultima zonă, aflată încă în construcție la straturile inferioare. La nodul rutier dintre A0 și A1, au fost amplasate indicatoarele inscripționate cu «A1 București, Cartier Militari», care vor direcționa traficul pe bretelele autostrăzii. La nivel de asfalt, este făcută joncțiunea cu Autostrada A1 București-Pitești. S-a finalizat breteaua dinspre București pe sensul de mers către Bragadiru, iar, de la sfârșitul lunii mai, aceasta poate fi folosită de către cei care vin dinspre București și accesează A0 către Bragadiru și, mai departe, spre Autostrada A2 București-Constanța, pentru că vom avea în circulație întreg semi-inelul sudic al Capitalei”, a precizat Scrioșteanu.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro