INFRASTRUCTURĂ. Poduri noi peste Prut. Modernizări de poduri, în țară

Contractele pentru proiectarea a patru poduri noi peste Prut au fost semnate în februarie, la Chișinău, Republica Moldova, de directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, și de reprezentantul companiei LIKE Consulting.

Noile poduri vor fi la Stânca (RO) – Costești (MD), Bumbăta (RO) – Leova (MD); Fălciu (RO) – Leca (MD) și Răducăneni (RO) – Bărboieni (MD). Durata fiecărui contract pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate este de 12 luni, iar finanțarea totală, de 4,4 milioane de lei (fără TVA), este asigurată din bugetul României.

Ansamblu de poduri la Ungheni, reabilitări la Sculeni și Oancea

În prezent, se află în derulare contractul pentru construirea ansamblului de poduri de la Ungheni, care va asigura legătura dintre România (județul Iași) și Republica Moldova (raionul Ungheni). Proiectul este finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) și trebuie finalizat până la sfârșitul anului 2026, cel mai târziu. „Tot în derulare sunt contractele pentru proiectarea necesară modernizării podurilor rutiere peste Prut de la Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova) și Oancea (România) – Cahul (Republica Moldova). Finanțarea acestor contracte este asigurată prin Programul Transport 2021-2027”, a declarat Cristian Pistol.

Un nou pod la Albița are aviz de mediu

Anul acesta, CNAIR va lansa licitația pentru proiectarea și execuția unui pod nou peste Prut în locul celui existent la Albița (RO) – Leușeni (MD). Proiectul a primit deja, pe 21 februarie, Acordul de Mediu. Lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstruirea unui complex de două poduri paralele, fiecare în lungime totală de 161 de metri, din care 150 de metri lungimea suprastructurii, cu două benzi de circulație pe sens și trotuare pe ambele sensuri de mers. Proiectul prevede modernizarea și dotarea Punctului de Trecere a Frontierei, plus 8 km de drum de acces pe partea moldoveană, cu două benzi pe fiecare sens de mers către Chișinău.

Licitația pentru execuția lucrărilor va fi demarată în câteva luni, de CNAIR, care a solicitat, în ianuarie, finanțare europeană de 50%, pentru proiectul în valoare de 87,5 milioane de euro. Podul peste Prut de la Albița (RO) – Leușeni (MD) va contribui la îmbunătățirea traficului rutier dintre Republica Moldova și România și va fi și un punct de conexiune între viitorul Drum Expres Tișița-Albița și drumul de patru benzi care va asigura accesul la punctul vamal de pe teritoriul Republicii Moldova.

DN Pasaj Domnești va fi lărgit

DN Pasaj Domnești va fi lărgit, între km 5+385 – km 6+790, iar trei oferte au fost depuse pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate, de către companiile GEBES MPROJECT, INCONS și MEM Project Construct. Sursa de finanțare va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile. Durata contractului va fi de 8 luni, din care 7 luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate, inclusiv Expertiza Tehnică.

Constructor pentru reabilitarea podului de pe DN1, la Azuga

CNAIR a desemnat câștigătorul licitației pentru reabilitarea podului situat la kilometrul 134 pe DN1 la Azuga, județul Prahova: Asocierea Gott Strasse (lider) – Perfect Consult Europe, a cărei ofertă a fost de 14,57 milioane de lei, fără TVA. Durata contractului este de 24 de luni (6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lucrărilor), iar perioada de garanție este de 120 de luni.

Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.