INFRASTRUCTURĂ. „România vede, la propriu, luminița de la capătul tunelului”

Primul tunel rutier din România construit pe o autostradă, Sibiu-Pitești, care străbate Munții Carpați, a ieșit la lumină pe sensul spre Sibiu, la începutul lunii martie.

Utilajul „cârtiță” a finalizat lucrările de forare a celor 1,35 de kilometri ai galeriei „Daniela”, după numele managerului de proiect, de pe șantierul Secțiunii 4 Tigveni-Curtea de Argeș, a Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1).

Momentul căderii ultimei bucăți de pământ din tunelul care străpunge dealul Momâia a fost sărbătorit cu șampanie de echipa de „tuneliști” a constructorului PORR.

Finalizare în avans

Lucrările au început în octombrie 2023, iar antreprenorul PORR a reușit să le finalizeze în avans. Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a ținut să felicite constructorii: „România vede, la propriu, luminița de la capătul tunelului. Felicitări constructorului, pentru buna mobilizare și desfășurare a acestei etape, cu 5 luni mai devreme”.

Tunelul „Alina”, gata în aprilie

În paralel, se construiește Tunelul „Alina”, denumit și el după o doamnă care lucrează la proiect. Această galerie, pe sensul de mers Pitești-Sibiu, are 1,342 km. „Acum, ne pregătim pentru străpungerea celuilalt fir, Tunelul „Alina”, care va avea loc în jurul datei de 15 aprilie. Dacă era să mergem pe graficul inițial, era undeva în mijlocul acestei veri. Ne dă speranțe ca, anul viitor, să avem în trafic acest lot de autostradă, până la Tigveni”, a adăugat Scrioșteanu.

Premiere

„Mai multe premiere se regăsesc în infrastructura de transport a României, în acest an: începem lucrările la cel mai lung tunel rutier, Poiana (1,8 km), pe Secțiunea 3 Cornetu-Tigveni; 4 tuneluri în execuție în același timp – Poiana, alte două pe Lotul „urșilor” Margina-Holdea și cele 2 fire ale tunelului de la dealul Momâia; prima străpungere a Carpaților, prin cele două tuneluri, pe ambele sensuri de circulație”, a enumerat Scrioșteanu.

Tunelul Poiana – cel mai lung, altă metodă de forare

Tunelul Poiana este format din două galerii, Sibiu-Pitești (1,78 km) și Pitești-Sibiu (1,778 km). Acestea vor fi forate cu tehnologie TBM, după ce antreprenorul italian WeBuild a solicitat modificarea soluției tehnice, cu trecerea de la NATM (New Austrian Tunnel Method), pe care o folosește PORR la tunelul de la dealul Momâia. Lucrările pe Secțiunea 3 Cornetu-Tigveni (37,4 km) trebuie finalizate până în luna noiembrie 2027.

Pistol: Din luna mai se va circula de la Curtea de Argeș la București

Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a declarat că „se lucrează și pe secțiunea 5 (30,35 km), iar, la finalul lunii mai, se va deschide traficul pe ultimii 14 km, astfel că se va putea circula de la Curtea de Argeș, la București, pe 140 km”. „La Secțiunea 3 (Cornetu-Tigveni), urmează să înceapă lucrări pe 10 dintre cei 37,40 km, după avizarea primei etape Proiectului Tehnic. Pe Secțiunea 2 Boița-Cornetu, anul trecut au început lucrările la viaductul dintre km 13 și km 14, iar stadiul fizic a ajuns la 24%. Restul sectoarelor sunt în proiectare, iar, pe parcursul acestui an, gradual, se va lucra pe toți cei 31,33 km”, a mai precizat el.

Circulație de la Constanța la Nădlac, din 2028

De la Constanța la Nădlac, se va putea circula „șnur”, pe autostradă, abia din 2028, când vor fi gata și sectoarele de autostradă Lugoj-Deva și Sibiu-Deva. Autostrada Sibiu-Pitești va avea 122,11 km și va face parte din Coridorul 4 Paneuropean, care tranzitează România de la est la vest, între Portul Constanța și Nădlac – granița cu Ungaria.

Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.