Inovația trebuie îmbrățișată

Tehnologii inovatoare, carburanți alternativi, configurații optimizate – sunt principalele direcții de dezvoltare ale producătorilor de vehicule comerciale.

Aceștia au demonstrat că sunt pregătiți să își asume schimbările importante și rapide din piața transporturilor rutiere.

În doar câțiva ani, producătorii au doborât barieră după barieră, punctând spectaculos la capitolele eficiență și protecția mediului. Astăzi, camioanele diesel se încadrează în normele de poluare EURO 6 și au un consum mediu considerat, nu demult, imposibil.

Personal pregătit

Producătorii și-au asumat rolul de lideri ai unui proces accelerat de modernizare în transporturi. Iar implementarea inovațiilor, a tehnologiilor moderne, s-a realizat în etape bine gândite, pentru a putea fi asimilate de piață.

Însă nu este suficient doar să apară noi vehicule, mai performante, ci trebuie ca acestea să fie exploatate corect.

Producătorii de vehicule comerciale s-au implicat direct în pregătirea șoferilor și în realizarea de soluții IT pentru monitorizarea flotelor.

Însă, în ciuda eforturilor mari pentru a menține lucrurile la un nivel cât mai simplu pentru utilizatori, un lucru a devenit clar: toată această modernizare cere o pregătire din ce în ce mai bună. Și nu discutăm doar despre șoferi.

Optimizarea costurilor presupune parcurgerea mai multor etape, pentru fiecare fiind necesare decizii asumate în mod profesionist – configurarea corectă a vehiculului în funcție de condițiile de utilizare, pregătirea personalului pentru folosirea la maximum a avantajelor oferite de tehnologiile moderne, service fără sincope…

Carburanți alternativi

Pe lângă eforturile pentru creșterea eficienței, constructorii de vehicule comerciale au mai făcut o demonstrație – camioanele, vanurile și autobuzele pot utiliza surse alternative de energie. Deocamdată impactul comercial este unul redus, însă…

Biocarburanți, gaz, curent electric – lista este lungă și fiecare formă de energie are plusuri și minusuri. Încă este greu de făcut un pariu legat de varianta câștigătoare, dar lucrurile nu stau pe loc. Electricitatea își face loc tot mai mult în orașe, fiind soluția ideală din punct de vedere al poluării, inclusiv fonice. O variantă intermediară este tehnologia hibrid.

Există flote de autovehicule în Europa care utilizează și alte forme de carburanți alternativi, fără bariere de netrecut din punct de vedere al autonomiei și în condiții de eficiență superioară față de motorină.

Este vorba despre biodiesel și gazul natural comprimat (GNC). Este notabil faptul că ambele tehnologii și-au făcut debutul și în România, calculele preliminare arătând reduceri semnificative ale costurilor pentru companiile care au făcut acești pași.

Tehnologia viitorului

O privire aruncată asupra capitolelor de cost ale unei companii de transport ne arată că salariile și carburantul însumează aproximativ 80% din totalul costurilor. În aceste condiții este firesc ca aceste două segmente să beneficieze de cea mai mare atenție din punct de vedere al inovațiilor. Camioanele autonome, vehicule inteligente capabile să comunice între ele reprezintă un viitor tot mai apropiat, tehnologia necesară fiind deja disponibilă.

Viitorul companiilor de transport va depinde tot mai mult de capacitatea de implementare a tehnologiilor moderne, de deschiderea către nou și, bineînțeles, de crearea unor sisteme interne pentru continua perfecționare a angajaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.