… ÎNAINTE să devină parte din viața ta! Voi ,,pune degetul pe rană”, în special pe locul unde știu că vor apărea cât de curând și alte răni severe, extrem de dureroase, văzute din perspectiva unui ofițer de prevenire a corupției. NU MAI ESTE TIMP!

Renunț, de data aceasta, la varianta ,,soft” de prevenire, de persuasiune, prin apelul la elemente culturale, parabole sau elemente de psihologie socială, ori alte tehnici ,,catchy” (atrăgătoare și memorabile), pentru simplul motiv că nu mai este timp!
Urmează să îi auziți pe cei dragi dumneavoastră, din familie, prieteni, vecini și cunoștințe, că au încercat ,,să rezolve omenește” (să dea sau să promită mită unui polițist!) și că s-au ales cu dosar penal, că a trebuit să spună adevărul și despre x, și despre y, că se pedepsește cu închisoare, că și-au pierdut locul de muncă, dar că măcar speră să primească fără executare…, cum le-a promis avocatul căruia i-au dat și ultimii bani…
Acum, vă dați seama că nu mai este doar despre dumneavoastră… Acest articol vă responsabilizează și vă întărește considerabil rolul protectiv față de cei dragi.
Cu 30% mai mulți funționari MAI au sesizat, prin denunț, propuneri de corupere venite din partea unor cetățeni, în primele 11 luni din 2024, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Să demolăm niște mituri!
Corupția nu este despre infracțiuni de înșelăciune, furturi, violență în familie, ori despre neînțelegeri între oameni din domeniul dreptului civil (motive pentru care se tot fac sesizări la sistemul call-center anticorupție 0800.806.806), ci despre lucruri considerate de unii absolut ,,normale”:
- ,,Este normal și mă aștept să mă ierte polițistul?”
Polițistul nu are voie și nici nu are puterea să ierte, el este obligat să aplice legea, altfel ar comite o infracțiune. Pentru că faptele respective nu se săvârșesc împotriva polițistului, rolul acestuia fiind doar acela de a preveni ori de a aplica legea.
Da, dacă nu aplică o sancțiune ,,ca la carte”, el cel mai probabil săvârșește infracțiunea de ,,abuz în serviciu”! Iar dacă prin fapta lui se obține un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (de exemplu pentru tine), infracțiunea de abuz în serviciu va fi asimilată faptelor de corupție, a căror pedeapsă se mărește cu o treime. Fără să fie vorba despre vreo ,,șpagă”.
Iar dacă dumneavoastră îl rugați să procedeze așa, săvârșiți infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.
Cu alte cuvinte, polițistului nu i se poate reproșa că ,,… nu este un domn! Alții au fost domni și m-au iertat!”.
Ca să ,,treacă o pedeapsă mai ușoară”, dacă alege să treacă în documente ,,o altă faptă mai puțin gravă”, polițistul săvârșește și infracțiunea de fals intelectual. Iar dacă dumneavoastră îl rugați să procedeze așa, săvârșiți infracțiunea de instigare la fals intelectual.
Prin urmare, nu este normal ,,să ne ierte polițistul”, o dată pentru că nu are această putere, iar apoi pentru că nici el nu vrea să devină infractor (vocația lui este să prindă infractori), ci vrea să se întoarcă acasă, la familia și prietenii lui.
- ,,Este normal să întreb și eu de subiectele de la examen, de amplasarea unor radare sau filtre de poliție?”
Dacă ar divulga respectivele date, polițistul ar săvârși infracțiunea de divulgare de date nedestinate publicității, iar dacă fapta respectivă ar genera un folos necuvenit pentru el sau pentru altcineva (de exemplu pentru dumneavoastră), ar fi asimilată infracțiunilor de corupție.
Simpla solicitare din partea dumneavoastră s-ar putea încadra la infracțiunea de instigare la infracțiunea de divulgare de date nedestinate publicității, iar simpla utilizare de către dumneavoastră a acestor date ar reprezenta infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității.
- ,,Este normal să încerc și eu să scap, doar să-i promit și eu așa… că o să-l cinstesc, așa… doar din politețe”?
O astfel de promisiune reprezintă infracțiunea de dare de mită, iar acceptarea acestei promisiuni de către polițist reprezintă luare de mită.
Este interzis să promiteți sau dați ceva polițistului sau funcționarului, simpla promisiune ori acceptarea ei, chiar și în mod tacit, reprezentând tot infracțiuni de corupție (dare de mită, în cazul dumneavoastră, și luare de mită, în cazul polițistului).
- ,,Pot să îi dau și eu ceva, să îl cinstesc la final, după ce s-a rezolvat tot? Nu este normal să fiu recunoscător pentru că am fost foarte mulțumit?”
Astfel de recunoștință reprezintă infracțiunea de dare de mită, iar acceptarea acestei promisiuni de către polițist reprezintă luare de mită.
Funcționarul public, fie el polițist, medic etc. (din perspectiva dreptului penal, medicul este tot funcționar public), este deja plătit pentru munca respectivă.
Chiar dacă aceste promisiuni sau oferiri de recompense drept ,,mulțumiri” sau ,,recunoștință” se dau sau se primesc la final, fără să existe vreo solicitare sau condiționare a serviciului prestat de polițist, medic, profesor etc., ele sunt prevăzute în cuprinsul infracțiunilor de dare și de luare de mită.
Până la apariția noului Cod penal (2014), se incrimina doar fapta primirii acestora (de către funcționar), fiind vorba despre infracțiunea de ,,primire de foloase necuvenite”. Din 2014, aceste prevederi au fost incluse atât în luare de mită, cât și în darea de mită, fiind incriminați ambii actori, pedeapsa fiind, și aceasta, mai mare.
- ,,Poate că se face că nu mă aude că vreau să îi dau ceva dacă este chiar atât de corect, este normal să încerc măcar?”
Nicidecum, polițistul ar risca prea mult! În cazul unor infracțiuni, cum ar fi cele de corupție, polițistul este obligat să sesizeze deîndată fapta la sistemul call center anticorupție 0800.806.806. În caz contrar, ar săvârși infracțiunea de omisiune a sesizării, și-ar pierde locul de muncă, onoarea și libertatea.
Îl așteaptă și pe el cineva acasă și preferă să-și securizeze poziția proprie, nu interesul ilegitim al unui străin, care îi pune și poziția în pericol. Va reacționa ca ars, iar cel în cauză va fi condus imediat la audieri, va da declarații și i se va întocmi un dosar penal!
În plus, să nu uitați că polițiștii sunt dotați cu camere audio-video și sunt obligați să înregistreze orice interacțiune cu cetățeanul.
- ,,Este normal să caut și eu o cunoștință sau un prieten ca să rezolv treaba mai repede sau mai bine?”
Indiferent de serviciul public de care aveți nevoie (eliberarea unui permis de conducere, pașaport, problemă medicală etc.) și indiferent de cât de mult v-ați grăbi, promisiunea sau oferirea de bani ori de alte foloase unei persoane care ar putea avea influență față de un funcționar public, reprezintă infracțiunea de cumpărare de influență. Iar persoana care ar pretinde că vă ajută ar săvârși infracțiunea de trafic de influență.
Nu, nu este normal! ,,E TIMPUL SĂ NU MAI DĂM ȘI NOI CEVA!”.
Ciprian GHIȚULEASA
comisar-șef de poliție
ofițer prevenire
Direcția Generală Anticorupție