IVECO: Spectacolul off-road

În perioada 27-29 octombrie 2021, a avut loc, la Parma (Italia), un drive-test IVECO off-road, pe un traseu cu adevărat spectaculos, special ales pentru a pune cel mai bine în valoare calitățile vehiculelor.

Vocația off-road este imprimată în ADN-ul IVECO încă de la începuturi, iar astăzi constructorul își consolidează poziția ca jucător de marcă în transporturile off-road printr-o ofertă complet reînnoită, care are versatilitatea extremă de a oferi soluția potrivită pentru orice misiune. Robustețea extremă este în ADN-ul acestor vehicule, capabile să facă față celor mai extreme provocări, pe toate tipurile de teren și în toate condițiile. Gama IVECO off-road integrează oferta completă de servicii digitale IVECO ON, pentru a pune la dispoziția clienților o soluție completă.

În cadrul drive-testului, vehiculele au fost împărțite pe două categorii, Light OFF Road (Daily și Eurocargo) și Quarry OFF Road (T-WAY și X-WAY), vehiculele fiind testate pe un traseu dedicat, de natură să le impună cele mai intense și mai dificile provocări, punându-le la încercare abilitățile.

Daily 4×4, versatilitate completă

La categoria Light, au fost disponibile pentru testare două vehicule Daily 4×4, dintre care unul furgon iar celălalt echipat cu benă cu basculare pe trei părți.

Vehiculele Daily sunt echipate cu motor heavy-duty de 3 l și lanț cinematic proiectat pentru condiții de rulare extrem de solicitante. Vehiculele se remarcă printr-un unghi de atac unic, de 38 de grade pentru utilizare off-road și prin echiparea cu trei diferențiale blocante – față, spate și intermediar.

Daily dă dovadă de o versatilitate completă, cu o ofertă unică de versiuni all-road și off-road și o gamă de modele până la o masă totală de 7 t. Autoutilitara poate fi personalizată pentru orice misiune, propunând o gamă largă de autoșasiuri, cu ampatamente cuprinse între 3.080 și 4.175 mm, și versiuni furgon cu volume cuprinse între 9 și 18 mc. Pentru Daily, este disponibilă o ofertă extinsă de transmisii, pentru a aborda cu ușurință orice misiune, cu un grad înalt de confort. Aceasta include o cutie manuală de viteze cu 6 trepte și cutia automată de viteze HI-MATIC, care, prin raportul dublu de transfer, oferă 16 trepte pentru mers înainte și două pentru marșarier.

Daily 4×4 oferă posibilități practic nelimitate de carosare, datorită conceptului de șasiu body-on-frame, a suprafeței plane a ramei șasiului și a multiplelor perforații destinate fixării caroseriei. Sunt disponibile 6 modele de prize de putere, programabile printr-un modul dedicat ECU.

Eurocargo, expert în distribuție

Modelul Eurocargo 4×4 testat pe traseul de lână Parma a fost echipat cu benă basculabilă Meiller.

Gama Eurocargo propune versiuni de cabină de zi sau de noapte, mase totale de 11,5 și 15 t, un motor cu 6 cilindri, cu puteri maxime cuprinse între 220 și 280 CP, transmisii manuale sau automatizate, ampatamente între 3.240 și 4.150 mm și axă spate cu dublă reducție, cu roți simple sau duble.

Șasiul din oțel de înaltă rezistență, plan și fără elemente obstructive, permite lungimi ale caroseriei cuprinse între 4.135 și 7.600 mm. Vehiculul este caracterizat printr-o înaltă mobilitate off-road și prin siguranță în operare pe orice teren, cu gardă la sol înaltă și unghiuri favorabile de atac. Eurocargo oferă o bună tracțiune pe terenuri dificile, cu axe motoare cu dublă reducție, cu casetă de transfer a cuplului/reductor cu două viteze care asigură tracțiunea față/spate prin intermediul unui diferențial longitudinal și trei elemente de blocare a diferențialului, care pot fi activate de către șofer pentru a garanta tracțiunea în condiții de aderență redusă.

T-WAY, greul greilor

IVECO T-WAY, parte a gamei grea IVECO WAY, a fost proiectat pentru cele mai dificile misiuni în condiții extreme, fiind moștenitorul legendarului model TRAKKER.

T-WAY a fost reprezentat, în categoria Quarry OFF Road, printr-o versiune cu benă basculabilă Cantoni, un vehicul cu benă basculabilă Gervasi, dar și printr-un autoșasiu destinat demonstrațiilor și explicațiilor statice.

IVECO T-WAY oferă cele mai bune performanțe din clasa sa în orice misiune off-road, iar acest lucru l-a demonstrat cu prisosință pe parcursul sesiunilor de testare. Camionul are toată forța necesară pentru tracțiune și pentru prizele de putere, datorită motorului Cursor 13 (13 l), care dezvoltă puteri maxime de până la 510 CP, depășind performanțele TRAKKER cu 10 CP. Pentru versiuni mai ușoare, este disponibil și un motor Cursor 9. Eficiența înaltă a consumului de combustibil este consolidată și de funcțiunile avansate, cum ar fi Eco-switch și Eco-roll, oprirea motorului la ralanti, TPMS și Hi-Cruise.

T-WAY este echipat cu un șasiu de înaltă rezistență, cu ramă cu grosime de 10 mm. Axa frontală are o capacitate maximă de 9 t, iar reducția în butuc pe axa spate reprezintă o dotare standard, pentru maximizarea puterii și performanței. Noua suspensie spate pentru axele tandem optimizează masa vehiculului și îmbunătățește performanțele off-road, cu gardă la sol mai mare.

Motorul este cuplat cu o cutie de viteze HI-TRONIX cu 12 sau 16 trepte, cu funcțiuni speciale pentru off-road, care includ Hill Holder, Rocking Mode și Creep Mode.

X-WAY, pentru misiuni mixte

Gama IVECO X-WAY a propus, în cadrul drive-testului, patru vehicule: o versiune HI-TRACTION cu benă basculabilă Meiller și macara Palfinger, o basculantă trilaterală, o basculantă Meiller și una Cantoni, cărora li s-a alăturat un vehicul pentru prezentări statice, echipat cu HI-TRACTION

IVECO X-WAY oferă o flexibilitate supremă, cu design modular, pentru cea mai extinsă gamă de misiuni și aplicații și combină eficiența on-road cu mobilitatea off-road.

Gama propune cea mai bună sarcină utilă prin optimizarea masei, versiunea de mixer de beton Super Loader având cea mai redusă masă proprie în stare de funcționare din industrie. Funcțiunile de înaltă mobilitate includ Rocking Mode, Off-Road mode și mai sus amintitul sistem hidrostatic de tracțiune HI-TRACTION.

Eficiența înaltă a consumului de combustibil este asigurată prin intermediul unui nou motor Step E cu raport crescut de combustie, printr-o cutie automatizată de viteze HI-TRONICS, care și-a dovedit deja calitățile, și printr-o serie de funcțiuni avansate, cum ar fi Eco-Switch și Eco-Roll, oprirea motorului la ralanti, sistem de monitorizare a presiunii în pneuri și sistem predictiv Hi-Cruise GPS. Designul camionului este concentrat pe confortul și siguranța șoferului, cu o cabină spațioasă care îndeplinește standardele de siguranță R29.03, organizare ergonomică, EBS+BAS, ESP, LDWS, Hill Holder și funcțiuni avansate de conectivitate.

Servicii digitale IVECO

Cei prezenți la testele de la Parma au avut ocazia, de asemenea, să se familiarizeze cu serviciile digitale IVECO, producătorul oferind o soluție de transport completă, personalizată pentru utilizator.

IVECO Driver Pal este companionul vocal al șoferului, construit pe baza Amazon Web Services, cu funcțiuni Amazon Alexa. Acesta îi permite șoferului să își aducă la bordul vehiculului viața digitală și să interacționeze cu vehiculul și cu comunitatea șoferilor, prin intermediul comenzilor vocale. Este proiectat să sprijine șoferul să-și optimizeze ruta și opririle, pe baza informațiilor în timp real furnizate de comunitatea de șoferi, de serviciile de suport IVECO și de web. Acest lucru îi permite să realizeze sarcini secundare fără să-și ia mâinile de pe volan sau privirea de la drum. IVECO Driver Pal propune două funcțiuni, MYIVECO (interacțiunea cu vehiculul, activarea funcțiunilor din cabină, lansarea verificărilor, accesarea datelor de performanță și programarea în service etc.) și MYCOMMUNITY (stație radio digitală, care permite comunicarea cu alți șoferi, împărtășirea de informații despre condiții de trafic sau ambuteiaje, cu traducere automată din mai multe limbi).

IVECO ON este portalul către portofoliul extins al IVECO de funcțiuni și servicii digitale, proiectat pentru a optimiza productivitatea și costul total de proprietate al clienților, pentru a-i ajuta să își managerieze flotele și să devină mai competitivi, profitabili și sustenabili, având grijă, în același timp, de siguranța și confortul șoferilor, la bord.

IVECO ON îi menține pe clienți în contact permanent cu experții și dealerii IVECO, care le vor oferi răspunsurile care le vor menține camioanele în stare de funcționare și afacerile în mișcare.

Portofoliu în extindere de servicii digitale și funcțiuni:

  • IVECO ON Fleet: soluții de managementul flotelor, pentru operare eficientă prin monitorizarea consumului de combustibil și a stilului de conducere al șoferilor, planificarea rutelor, optimizarea acestora și dispecerizarea comenzilor.
  • IVECO ON Uptime: monitorizarea vehiculelor și suport proactiv, pentru a menține vehiculul în stare de funcționare, prevenind defecțiunile neprevăzute și oferind asistență în trafic. Include diagnosticare predictivă, geofencing, actualizări Over the Air, servicii de asistență de la distanță.
  • IVECO ON Care: servicii pentru șoferi, pentru îmbunătățirea vieții la bordul vehiculului, cu aplicații speciale pentru creșterea confortului și siguranței (care includ Driver Pal).
  • IVECO ON Track: urmărește profilul misiunii vehiculelor, pentru a furniza date legate de siguranță și eficiență.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

Radu BORCESCU

Parma, ITALIA

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.