KUCHINOX ROMÂNIA. Conform planului…

Eliza Frątczak-Trif, administrator al Kuchinox România, este tipul de persoană care nu lasă nimic la voia întâmplării și își respectă cu strictețe angajamentele. De aceea, singurul drum care putea fi luat în calcul, în investiția privind realizarea unei facilități de producție în Timișoara, amplasată în parcul industrial CTPark Timișoara Ghiroda, era doar înainte. Fiecare pas a fost, însă, făcut cu atenție, respectând regulile.

Producătorul de produse sanitare Kuchinox a ales să meargă mai departe cu investiția care s-a ridicat la mai multe milioane de euro, în ciuda mediului extrem de instabil de afaceri, care a generat majorări semnificative ale costurilor prinse în strategia inițială. Fiecare etapă s-a derulat, însă, conform planului și, în doar câteva luni (în condițiile în care România avea la graniță războiul, ca, de altfel, și tara de unde provine firma mamă), prima linie de fabricație scotea produsele de probă.

Investitori polonezi, stații de clasa A…

Concret, Kuchinox România are ca acționar principal Kuchinox Polonia, la care se adaugă un investitor privat din aceeași țară. În prezent, firma mamă, înființată în 1997, deține o fabrică lângă Poznan (Polonia), de unde au fost preluate tehnologia de producție și bunele practici.

Eliza Frątczak-Trif

„Decizia de a investi în România a avut la bază cererea în creștere pentru produsele Kuchinox, care a generat nevoia pentru o nouă facilitate de producție, pe care investitorul a gândit-o, încă de la început, în afara țării. La aceasta s-a adăugat experiența pozitivă pe care mulți investitori polonezi au avut-o în România”, ne-a explicat Eliza Frątczak-Trif. Timișoara a fost varianta câștigătoare, după ce au fost evaluate și oportunitățile pe care le ofereau Bacăul, Aradul, Clujul sau Oradea.

„Tot procesul care a stat a baza găsirii locației potrivite, în Timișoara, a fost unul complex, pentru că am analizat mai multe variante, aceea a construirii unui sediu propriu nou de la zero și cea a achiziției unui spațiu vechi, care să fie, ulterior, recondiționat. În final, am decis să închiriem un spațiu nou, care ne oferea tot ceea ce aveam nevoie, fără să pună aceeași presiune pe afacere.” Administratorul Kuchinox România a precizat că a fost, în final, aleasă oferta dezvoltatorului de spații industriale și logistice CTP, ca urmare a unei foarte bune interacțiuni și a promptitudinii cu care au oferit răspunsurile și clarificările solicitate. „Am considerat un avantaj faptul că dezvoltatorul oferă property management, ceea ce, teoretic, asigură sprijinul în reparații și reglarea oricărei probleme apărute. Un alt beneficiu adițional a fost accesul la spațiul din CTPark Timișoara Ghiroda, care ne-a permis derularea lucrărilor, oferind posibilitatea ca, în trei luni de la demararea lor, în octombrie 2022, linia de producție să fie pornită pentru teste.”

… angajați din România… sau…

Managementul Kuchinox România are în vedere montarea unei a doua linii de producție, în aceeași locație, în decursul anului 2024, dar, între timp, trebuie să gestioneze problema forței de muncă, chiar mai accentuată, în zona Timișoarei, decât în alte părți ale țării.

„Chiar dacă salariile pe care le oferim nu sunt cele mai mici și sunt dublate de bonuri de masă și asigurări de sănătate, cu abonamente la o rețea importantă de servicii medicale, oamenii vin și pleacă. În multe cazuri, după ce le prezentăm modul de lucru și procesul de producție, decid să renunțe. Dar dacă nu ne vor respecta românii, vom apela la forță de muncă din afara UE”, a menționat Eliza Frątczak-Trif, adăugând că, în prezent, se fac angajări pentru un al doilea schimb de lucru, ceea ce va majora capacitatea de producție, de 150 de chiuvete și lavoare pe zi (de diferite modele).

CTP – planuri de dezvoltare în zona Timișoarei

Amplasat la 6 km de Aeroportul Internațional Timișoara și la 1 km de autostrada A1, CTPark Timișoara Ghiroda beneficiază de o locație excelentă pentru distribuție, logistică și producție. Cu o suprafață existentă de peste 140.000 mp, parcul industrial CTPark Timișoara Ghiroda urmează a fi extins cu încă 30.000 mp în acest an.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale listat la bursă din Europa, cu un portofoliu de 10,5 milioane de metri pătrați în 10 țări. În România, CTP deține aproximativ 2,5 milioane de metri pătrați în multiple orașe, zona Timișoarei fiind principalul pol de dezvoltare din afara Bucureștiului, cu un potențial de dezvoltare de circa 200.000 mp în următorii trei-cinci ani.

Kuchinox România este unul dintre puținii producători din zona Timișoarei care respectă întru totul condițiile impuse de ADR, pe care le implică unul dintre produsele folosite ca materie primă, construind, în acest sens, o încăpere specială.

O comunitate de afaceri sudată

Majoritatea produselor fabricate de Kuchinox în Timișoara merge la export, principala piață de desfacere fiind reprezentată de Ungaria. „Chiar acum suntem în negociere cu noi parteneri de distribuție din România. Iar, în zona de materie primă, ne propunem ca, acolo unde există posibilitatea, să creăm parteneriate cu furnizori români”, ne-a mai spus Eliza Frątczak-Trif, precizând că transportul este asigurat (atunci când cade în grija Kuchinox) de un operator logistic care are unul dintre centre chiar în parcul CTP de la Timișoara Ghiroda. De asemenea, furnizorii de ambalaje se află foarte aproape.

„Avem companii cu care colaborăm, chiar din parcul CTP. S-a creat o comunitate de afaceri, ceea ce face lucrurile mult mai simplu de gestionat, oferind oportunități. Totul se învârte aici și reușim să închidem cercul, ceea ce ne oferă stabilitate în activitate”, a concluzionat administratorul Kuchinox România.

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.