Lady Liberty

Statuia Libertatii este, de mai bine de un secol, prima imagine pe care o vad pe teritoriul american calatorii care iau vaporul catre New York. Pentru o buna perioada de timp, a reprezentat simbolul Lumii Noi si vietii noi sperate de imigrantii care trebuiau sa treaca, mai intai, prin „furcile caudine“ de pe Insula Ellis. Dar adevaratele simboluri ale binecunoscutei statui sunt comemorarea Declaratiei de Independenta si prietenia franco-americana, stabilita in timpul Revolutiei Americane. Lady Liberty este partea centrala a Monumentului National Liberty, care include, de asemenea, Insula Ellis, ce gazduieste, in prezent, un muzeu.

Lady Liberty, cu numele oficial de „Libertatea Iluminand Lumea“, a reprezentat darul francezilor pentru americani oferit la data de 28 octombrie 1886, pentru comemorarea a 100 de ani de la semnarea Declaratiei de Independenta a Statelor Unite. Monumentul reprezinta o femeie care poarta o toga, o coroana cu sapte raze si sandale, avand o torta in mana dreapta si o tabula in stanga, pe care este inscriptionata, in cifre romane, data Declaratiei de Independenta. Statuia este situata pe Insula Libertatii din Portul New York.

Scuptorul a fost Frederic Auguste Bartholdi, care a si obtinut patentul american pentru monument. Maurice Keochlin, inginer sef in cadrul companiei lui Gustave Eiffel si designerul turnului Eiffel din Paris, s-a ocupat de structura interna, in timp ce piedestalul a fost proiectat de arhitectul Richard Morris Hunt. Eugene Viollet-le-Duc a raspuns de alegerea materialului (arama) si pentru tehnica folosita, de a ciocani un metal maleabil pe partea anterioara. Statuia este fabricata din cupru, pe un cadru de otel, cu exceptia flacarii tortei, care este acoperita cu un strat de foita de aur. Piedestalul are forma rectangulara si este construit din piatra, pe o fundatie avand o forma de stea neregulata cu 11 colturi. Lady Liberty are o inaltime de 46 m, 93 m cu tot cu piedestal si fundatie.

Istoric

Conform surselor istorice, discutiile privind un dar al Frantei catre Statele Unite pentru comemorarea centenarului Independentei au fost conduse de politicienii vremii si de autorul unei istorii a SUA, Edouard Rene de Laboulaye. Initial, statuia trebuia sa fie gata in 1876, dar ideea a trecut in plan secund, in contextul unei Frante destul de instabile din punct de vedere politic, in care cea de-a treia Republica era inca socotita un aranjament temporar de catre multi suporteri ai monarhiei. Dar tocmai ideea statuii, ca dar absolut republican, a reprezentat un punct focal al cauzei politicienilor care sustineau Republica.

Primul model, la scala redusa, din teracota, a fost creat in 1870 si in prezent este expus in Muzeul de Arta din Lyon. Apoi, primul model la scala, din bronz, a fost oferit Parisului de catre americanii rezidenti in capitala franceza la data de 13 mai 1885. Statuia se afla in prezent pe Insula Cygnes din Paris, unde sta din 1889. Sculptorul Bartholdi a fost inspirat de proiectul Canalului Suez, contractat de Ferdinand de Lesseps. Proiectul initial era un far monumental plasat la intrarea Canalului, infatisand zeita romana Libertas, modificata pentru a reflecta asemanarea cu un personaj egiptean, cu o torta ridicata catre cer. Bartholdi a prezentat schitele liderului egiptean Ismail Pasa in 1867 apoi, dupa revizuiri, in 1869, dar proiectul nu a fost pus in aplicare niciodata, din cauza problemelor cu care se confrunta Imperiul Otoman. Astfel, Libertatea romano-egipteana a ajuns sa fie „reciclata“ (la sensul figurat) in Lady Liberty.

Constructia

Intelegerea a fost ca francezii sa se ocupe de statuie si de asamblarea ei in State, iar americanii – de fundatie si piedestal. Mare parte din suma de 2.250.000 de franci (250.000 USD) necesara pentru realizarea statuii de catre partea franceza a fost adunata prin donatii publice si concerte pentru strangerea de fonduri, cum ar fi spectacolul „La Liberte eclairant le monde“, realizat de Charles Gounod, la Opera din Paris. Si in Statele Unite au avut loc spectacole de teatru, expozitii de arta, licitatii si alte tipuri de manifestari de binefacere pentru strangerea de fonduri.

Compania lui Gustave Eiffel a fost desemnata sa realizeze armatura colosalei scupturi, un pilon din otel si o schelarie care sa-i permita structurii din arama sa se miste independent, dar sa ramana verticala. Eiffel l-a delegat, asa cum am mai spus, pe inginerul Maurice Koechlin.

Planurile initiale ale lui Bartholdi prevedeau livrarea statuii pe 4 iulie 1876, dar amanarea startului a intarziat intreaga lucrare. Totusi, bratul drept si torta au fost finalizate inainte de aceasta data si prezentate la Expozitia Centeniala din Philadelphia, banii stransi din vizitarea balconului tortei (50 centi de persoana) ajutand la finantarea piedestalului. Pe 30 iunie 1878, la Expozitia de la Paris, a fost prezentat capul statuii, in gradina Palatului Trocadero, alte parti fiind expuse pe Campul lui Marte. Primul cui in constructia oficiala a fost batut la Paris, pe 24 octombrie 1881, in timp ce patentul american i-a fost acordat lui Bartholdi in februarie 1879.

Constructia statuii a fost incheiata in Franta in iulie 1884, in timp ce soclul a fost terminat mai tarziu, in 1886, din lipsa de fonduri. Statuia a ajuns in Portul New York pe 17 iunie 1885, la bordul fregatei franceze Isere. Pentru transport, statuia a fost dezasamblata in 350 parti individuale si impachetata in 214 lazi. Apoi, a fost asamblata in patru luni, fiind inaugurata pe 28 octombrie 1886 de catre presedintele Grover Cleveland. Dupa aproape 10 ani de la asamblarea Statuii Libertatii, Statele Unite au donat 10.000.000 USD catre diverse organizatii caritabile din Franta.

Statuia Libertatii a functionat ca far intre 1886 si 1902, fiind primul far din SUA care a folosit lumina electrica, vizibila de la o distanta de 39 km pe mare.

In 1916, statuia a suferit avarii, in valoare de 100.000 USD (echivalentul a 1,98 milioane USD 2008), la nivelul tortei din cauza unei explozii si, in acelasi an, torta a fost modificata de Gutzon Borglum, sculptorul Mount Rushmore, prin taierea elementelor din arama ale flacarii si amplasarea unor paneluri din sticla, cu lumini interioare, dar ideea nu s-a dovedit a fi una de succes, apa de ploaie si zapada topita infiltrate accelerand coroziunea. Torta originala a fost inlocuita in 1986, flacara fiind acoperita cu foita de aur si iluminata cu spoturi de la nivelul solului. Torta originala se afla in muzeul din hol. In 1984, Statuia Libertatii a fost inscrisa pe lista Patrimoniului UNESCO. Cu exceptia perioadei dintre atentatele de la 11 septembrie 2001 si 4 iulie 2009, interiorul statuii a fost si este deschis vizitarii. Ascensiunea catre platforma din torta se face cu ajutorul unei scari in spirala dubla, cu 146 trepte. Culoarea verzuie a statuii este patina timpului, prin oxidarea aramei. Cu tot cu piedestal, un vizitator trebuie sa urce nu mai putin de 354 trepte.

Date tehnice

– Inaltimea statuii pana in varful tortei 46 m

– Inaltimea cu tot cu piedestal 93 m

– Lungime deget aratator 2,44 m

– Cap de la barbie la calota 5,26 m

– Lungimea nasului 1,48 m

– Lungime brat drept 12,8 m

– Masa arama folosita la statuie 27,22 t

– Masa otel 113,4 t

– Total masa statuie 204,1 t

– Grosime invelis arama 2,4 mm

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.