Liberalizarea serviciilor regulate interjudețene – cale liberă pentru 1 iulie

Liberalizarea serviciilor regulate interjudețene în conformitate cu decizia Curții Constituționale are cale liberă pentru a fi pusă în aplicare începând cu data de 1 iulie. 

Foto: Jean-Mihai Pîlșu

A fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul 132, semnat, pe 11 februarie, de ministrul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), Sorin Grindeanu, pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea și efectuarea transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora, stabilite prin Ordonanța Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii 980/2011.

De la 1 iulie, orice operator de transport rutier de persoane poate solicita și obține licență de traseu pentru servicii regulate interjudețene, indiferent de graficul de circulație propus de aceștia. „Prin faptul că se trece la eliberarea licențelor de traseu fără așa-zise criterii de atribuire, se deblochează accesul pe piață al potențialilor operatori. Starea de fapt actuală a dovedit că multe criterii de atribuire au fost anulate de către instanțele de judecată competente în baza unor acțiuni ale operatorilor de transport”, se arată în referatul de aprobare semnat de șefa Direcției de Transport Rutier din cadrul MTI, Adriana Kalapis.

Platformă informatică de gestionare a rețelei de mobilitate rutieră națională

Prin intermediul unei platforme informatice, denumite rețea de mobilitate rutieră națională, se va realiza înregistrarea solicitărilor de efectuare a serviciilor transport persoane în trafic interjudețean, verificarea îndepliniri condițiilor legale, precum și monitorizarea și statistica acestor servicii. „Astfel, se creează premisele trecerii la digitalizarea operațiunilor administrative și organizatorice aferente. De asemenea, autovehiculele nominalizate de operatorii de transport  pentru efectuarea operațiunilor respective trebuie să îndeplinească anumite condiții, iar verificarea acestora se va face direct prin conectarea aplicației la sistemul informatic care gestionează copiile conforme și datele despre autovehicule, astfel încât este simplificat procesul de verificare, iar operatorii de transport nu mai trebuie să depună documente justificative”, potrivit referatului.

Autoritatea Rutieră Română (ARR) este instituția desemnată să pună la dispoziție și să gestioneze platforma informatică prin care se ține evidența solicitărilor formulate de operatorii de transport, a traseelor, a curselor, a frecvențelor, a graficelor de circulație, a autobuzelor, precum și a notificărilor de renunțare, sau a măsurilor administrative de sancționare a operatorilor de transport.

Ce date introduc operatorii în platforma informatică

Operatorii vor introduce în platforma informatică informațiile pentru generarea graficului de circulație al cursei solicitate (autogara/stația din capetele de traseu, orele de plecare/sosire de la capetele de traseu, autogările/stațiile din localitățile intermediare, respectiv orele de plecare din acestea); zilele, respectiv perioada în care se efectuează cursa; numărul de înmatriculare al autobuzului nominalizat pentru efectuarea cursei, al autobuzului de rezervă nominalizat, precum și seriile de șasiu ale acestora; agenția teritorială a ARR din capătul de traseu de unde se dorește eliberarea licenței de traseu și a graficului de circulație; data de începere a valabilității licenței de traseu.

Începând cu data de 15 mai 2025, solicitările pentru o cursă interjudețeană de pe același traseu, depuse de operatorii de transport, prin intermediul platformei informatice, trebuie să respecte orele fixe, respectiv un decalaj de 30 de minute față de acestea, valabilitatea licențelor de traseu eliberate fiind ulterioară datei de 30 iunie 2025.

Licență de traseu, pentru fiecare cursă

Licența de traseu se eliberează pentru fiecare cursă și este valabilă numai în condițiile în care transportul este efectuat la orele și în zilele prevăzute în graficul de circulație anexă la aceasta. Operatorul poate înlocui autobuzul pentru care s-a emis licența de traseu, în platforma informatică, dacă „noul autobuz deține copie conformă în termen de valabilitate, este clasificat pe categorii, este dotat cu instalație de aer condiționat, este deținut în proprietate, leasing, în baza unui contract de vânzare în rate sau a unui contract de închiriere, respectiv nu are o vechime mai mare de 9 ani, la data nominalizării acestuia în platforma informatică”.

Licența de traseu li se eliberează tuturor operatorilor de transport a căror cerere a fost depusă și care prezintă, la agenția teritorială a ARR din capătul de traseu de unde dorește eliberarea acesteia și a graficului de circulație, contractele încheiate cu autogările din capetele de traseu, avizele de la autoritatea administrației publice locale pentru stații publice din capetele de traseu, după caz, respectiv declarația prevăzută în anexa nr. 50, după acceptarea cererii depuse.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Vehicule suplimentare

Transportatorii deținători de licențe de traseu pot utiliza autovehicule suplimentare, pentru rezolvarea situațiilor excepționale sau temporare, ocazionate de preluarea fluxului de călători pe cursa respectivă. La bordul autobuzului, trebuie să fie următoarelor documente: „a) copie a licenței de traseu eliberate pentru respectiva cursă interjudețeană, însoțită de copia graficului de circulație – ștampilate și semnate de către administratorul operatorului de transport, având înscris, în mod expres: «Subsemnatul, …………………………., declar pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale privind falsul în declarații, că prezentul act este conform cu originalul»; b) copia conformă a autovehiculului suplimentar deținut de operatorul serviciului regulat interjudețean”, se mai arată în OMTI 132/2025.

Cum se calculează numărul autobuzelor de rezervă

Numărul total de autobuze de rezervă se calculează cu formula „N rezerve = N nominalizate × 1/5”, cu aplicarea următoarelor corecții: a) în cazul în care operatorul a nominalizat maximum 5 autobuze pentru efectuarea cursei/curselor, acesta trebuie să nominalizeze un autobuz de rezervă; b) în cazul în care operatorul a nominalizat pentru efectuarea curselor între 6 și 10 autobuze, acesta trebuie să nominalizeze 2 autobuze de rezervă.

Coordonatele geografice ale autogărilor se transmit până pe 30 aprilie

Operatorii economici care dețin licență pentru activități de autogară trebuie să transmită, până pe 30 aprilie 2025, coordonatele geografice ale locației, numărul de peroane, conform precizărilor ARR. „Până la data de 1 decembrie 2025, se va implementa monitorizarea efectuării serviciilor regulate interjudețene, prin intermediul sistemului de poziționare global, care face parte din platforma informatică”, potrivit Ordinului MTI.

Condiții pentru autobuze

Autobuzele nominalizate în platforma informatică de către operatorii de transport trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. a) să dețină copii conforme în termen de valabilitate
  2. b) să fie clasificate pe categorii
  3. c) să fie dotate cu instalație de aer condiționat
  4. d) să fie deținute în proprietate, leasing, în baza unui contract de vânzare în rate, sau în baza unui contract de închiriere
  5. e) să nu aibă o vechime mai mare de 9 ani de la anul fabricației, la data nominalizării acestora în platforma care gestionează rețeaua de mobilitate rutieră națională, în vederea eliberării licenței de traseu
  6. f) să nu fie nominalizate pe curse regulate interjudețene ale căror grafice de circulație se suprapun cu cele solicitate.

ARR utilizează stocurile de licențe de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, existente înainte de modificarea anexei nr. 16 din Normele metodologice emise prin OMTI 980/2011, până la epuizarea acestora, precum și stocurile de documente de control, înainte de modificarea anexei nr. 16.

Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro

foto: Jean-Mihai Pîlșu

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.