Licitaţie pentru 600 de microbuze şcolare

Ministerul Educaţiei se va înzestra în această toamnă cu cel puţin 600 de microbuze pentru transportul elevilor, printr-o licitaţie organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care a lucrat la mai multe variante de achiziţie. De ce aşa târziu, când noul an şcolar abia a început? Răspunsul îl dă ministrul Educaţiei, Remus Pricopie: „Abia acum a fost depăşită problema principală: identificarea resursei financiare“. Rămâne, totuşi, o enigmă de unde au fost scoşi cei 76 de milioane de lei pe care îi pun la bătaie, când la rectificarea bugetară din 30 iunie Ministerul Educaţiei a pierdut 235,6 milioane lei.

Ministrul Educaţiei Pricopie a cerut însă controale la operatorii firmelor care solicită tarife foarte mari pentru naveta elevilor, ca să se verifice dacă preţurile percepute de aceştia se justifică. El acuză că unii transportatori profită de facilităţile acordate elevilor de către stat şi „au abonamente cu costuri mari, controlând, practic, aproape tot în unele judeţe“. „Dacă la microbuze am reuşit să identificăm 76 de milioane de lei, la decontarea navetei vorbim despre 140 – 180 milioane de lei. În acest moment a fost adoptată o ordonanţă, urmează să fie lansată licitaţia şi microbuzele vor fi achiziţionate de Ministerul Dezvoltării, iar noi sperăm la un minim de 600 de microbuze“, a precizat Remus Pricopie. Pricopie susţine că „în absenţa unor limitări am ajuns în situaţia în care, în aproximativ 18 luni, preţurile au crescut de 10 ori“. În urmă cu două luni, Ministerul Educaţiei a centralizat datele la nivelul fiecărui judeţ, pe intervale de kilometri şi pe fiecare judeţ în parte. „Am constatat că, pentru 10 km, preţul unui abonament variază de la 25 de lei la 326 de lei. La 15 km avem situaţii unde abonamentul costă 32 de lei, dar şi 406 lei“, a explicat ministrul Educaţiei.

Remus Pricopie a mai constatat că sumele decontate transportatorilor pentru abonamentele elevilor au crescut foarte mult, de la aproximativ 40 de milioane lei în urmă cu 2 – 3 ani, la 140 de milioane lei anul trecut, şi că „estimarea pentru anul acesta, dacă mergem în acest ritm, ar fi de 180 de milioane“. În anul şcolar 2012-2013, a decontat peste 150.000 de abonamente de transport, iar până acum nu s-a ţinut niciodată cont de diferenţele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori în diferite locuri din ţară. „Această măsură era menită să vină în sprijinul elevilor, dar constatăm că, de fapt, este în cel al transportatorilor. Noi considerăm – nu avem suficiente date pentru a acuza -, că toate aceste situaţii trebuie verificate de instituţiile specializate; de aceea am trimis documentaţia către Ministerul de Finanţe, Consiliul Concurenţei şi alte instituţii şi aşteptăm să vedem dacă se justifică sau nu aceste valori extrem de mari“, a arătat Pricopie.

Decontarea abonamentelor, plafonată la 26 lei/3 km/lună

În paralel, Ministerul Finanţelor Publice a pregătit, peste vară, un proiect de act normativ prin care decontarea abonamentelor de transport să fie în limita a maximum 26 de lei pe lună pentru distanţa de 3 km. „Până atunci, într-o ordonanţă simplă, Ministerul de Finanţe a propus – şi noi suntem de acord – să se introducă plafoane pentru fiecare interval de distanţă, pentru kilometru. Aceste plafoane nu sunt la valoarea minimă, sunt la o valoare realistă. În felul acesta, cu aceeaşi sumă de bani, vom putea sprijini mult mai mulţi elevi“, a conchis ministrul Educaţiei.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

Foto: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.