Liviu Negoita: Am alocat investitiilor mai mult de o treime din buget

Sectorul 3 este, de departe, cel mai bine gospodarit din toata Capitala, primarul Liviu Negoita reusind performanta de a repara toate cele 1.200 de strazi – din care a dat gata anul trecut ultimele 256 de stradute si alei dintre blocuri.

O manevra inteligenta a fost largirea arterelor cu sens unic si trasarea locurilor de parcare pe partea stanga a carosabilului, in acest fel reusind sa atinga recordul la parcari in Bucuresti, cu peste 110.000 de locuri in parcajele de resedinta, pentru care incaseaza bani frumosi la buget. In total, Primaria Sectorului 3 a sistematizat 950 de parcari intre blocuri si pe strazile cu sens unic. Anul acesta, edilul are ambitia sa finalizeze si primele trei parcari supraterane din Bucuresti, ce vor insuma 1.100 de locuri. Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat bugetul pentru 2010 in forma propusa de edil. Liviu Negoita a programat resursele financiare ale primariei in asa fel incat 38,55% din suma totala de 898.830.970 lei sa fie destinata investitiilor. „Este un buget orientat spre investitii in infrastructura rutiera, educationala si sociala“, ne-a precizat Liviu Negoita. Concret, din suma totala a bugetului, edilul a alocat 346.478.970 de lei pentru modernizarea sistemului rutier, extinderea retelelor de apa, canalizare si imobilelor unitatilor de invatamant, amenajarii domeniului public si infrumusetarii parcurilor.

„Construim 3 parcari supraterane, o scoala de muzica, alte 8 gradinite noi, extindem Liceul «Dante Alighieri» si continuam proiectele de amenajare a domeniului public – cu sistemele de irigatii, intretinerea spatiilor verzi si locuri de joaca“, ne-a declarat edilul.

Infrastructura stradala

1. Lucrari noi de modernizare a sistemului rutier pe 11 strazi: Malva, Lunca Merilor, Malul cu Flori, Postasului (Gura Ialomitei – Gura Siriului), Gura Fagetului, Gura Crivatului, Gura Siriului, Marului (nr. 27 – Lunca Cetatii), Al. Mizil, Lunca Sateasca si Drumul Malul Mierii.

2. Reparatii sistem rutier pe 56 de strazi: Baia de Fier, Aurel Botea, Brailita, Calotesti, Cezar Bolliac, Clucerului Udricani, C-tin Nottara, Culmea Veche, Daniel Barcianu, Eftimie Murgu, Matache Dobrescu, Ghe. Manea, G-ral Emanoil Florescu, Moise Nicoara, Patrascu Voda, Pristolului, Randunelelor, Scorteni, Theodor Sperantia, Trifoi, Traian Popovici, Vasile Lucaciu, Complexului, Doicesti, Fildesului, Ghe. Petrascu (Campia Libertatii – Mihai Bravu), Murgeni, Patinoarului, Rotunda, Sabitei, 19 Noiembrie, Barcarolei, Bumbacari, Intr. Budacu, Chilioara, Chezasiei, C-tin Dragan, Cromului, Eretelui, Grigore Iancu, Hasmas, Lazareni, Magura Mare, Nicolae Marin, Mileanca, Muntii Mehedinti, Andrei Neagu, Oriav, Peles, Rodnei, Rusanesti, Soimari, Tufanica, Aleea Giurgeni si Aleea Stanila.

3. Extinderea retelelor de canalizare pe 21 de strazi: lucrari in continuare pe strazile Gura Fagetului, Gura Crivatului, Gura Siriului si Postasului; lucrari noi pe strazile Lunca Cetatii, Malva, Marului (nr. 27 – Lunca Cetatii), Malul cu Flori, Merilor, Gura Ariesului, Cura Calitei, Gura Putinei, Gura Badicului, Gura Garlitei, Al Mizil (nr. 70 – Capat), Lunca Sateasca, Lunca Ilvei, Lunca Prutului, Lunca Priporului, Lunca Tarnavei, Lunca Cetatii (intre Lunca Priporului si Nicolae Teclu, plus Statia de pompare capsulata), Statia de pompare Zona I si echipamente la Statia de pompare.

4. Extindere lucrari de alimentare cu apa pe 21 de strazi: lucrari in continuare pe strazile Malva, Marului (nr. 27 – Lunca Cetatii), Malul cu Flori, Gura Fagetului, Gura Crivatului, Gura Siriului, Postasului si Lunca Cetatii; lucrari noi pe strazile Gura Ariesului, Gura Calitei, Gura Putinei, Gura Badicului, Gura Garlitei, Ozunului, Bisericii, Lunca Sateasca, Lunca Ilvei, Lunca Prutului, Lunca Primporului si Lunca Tarnavei.

Tot la capitolul strazi, primarul Liviu Negoita are programata intretinerea tuturor celor 668 artere principale de circulatie si a celor 790 alei si strazi dintre blocuri, precum si protejarea tuturor trotuarelor cu stalpisori de protectie.

Peste 110.000 de locuri de parcare

Din 2004, Primaria Sectorului 3 a reusit sa amenajeze 100.000 de locuri in parcarile de resedinta, la care se adauga 10.000 in cele de utilitate publica, iar din aprilie continua si anul acesta operatiunea de trasare si numerotare a unor asemenea parcaje, ajungand la inca 1.200 de locuri. „Din luna aprilie, am marcat 1.200 de locuri noi, incepand cu zona de Nord a sectorului, din care amintesc strazile Tina Petre, Murgeni, Nicolae Sebe, Calusarilor, Becatiei, Barajul Bicaz, Barajul Bistrita, Barajul Cucuteni, Barajul Dunarii etc. Anul acesta, vom finaliza si cele trei parcari supraterane situate la intersectiile B-dul Mircea Voda – Sf. Vineri, sos. Mihai Bravu – Calea Vitan (pe Str. Racari) si Bd. Decebal – Calea Calarasilor, ce vor insuma 1.100 de locuri“, ne-a declarat Liviu Negoita. Totodata, autoritatea locala va demara construirea a 8 parcaje publice supraterane in zonele aglomerate si locuri de parcare la sol pentru motociclete, moto-scutere si biciclete.

375 de locuri de joaca si 327 de parculete

Domeniul public a prezentat mereu interes pentru primarul Sectorului 3, care are proiecte de amenajare a 50 de noi locuri de joaca in zonele nou dezvoltate – Gura Ialomitei, Gura Siriului, Aleea Mizil etc – ce se vor alatura celor 325 construite in anii trecuti. La acest capitol, se adauga plantarea a 100.000 arbori si arbusti in parcuri, amenajarea a 20 de parculete noi si intretinerea celor 307 existente, precum si dotarea lor cu sisteme automate de irigatii, dar si cu iluminat public, montarea a 1.000 de cosuri in parcuri si pe arterele de circulatie, amenajarea a peste 200 de platforme modulare, securizate, pentru depozitarea deseurilor menajere si reciclabile, dezvoltarea programului de colectare diferentiata a deseurilor reciclabile si a celor electrice si electrocasnice.

Totodata, edilul are in plan modernizarea zonei urbane cuprinse intre B-dul Theodor Pallady – Ghetu Anghel – Perisoru si Drumul intre Tarlale, in suprafata de circa 264 ha, cu utilitatile aferente – apa, canal, asfaltarea strazilor, scoli, gradinite, spatii verzi. Construirea unui parc de distractii in Parcul Titan si asfaltarea tuturor aleilor din cele 5 mari parcuri aflate in administrarea Primariei Sectorului 3 (Titan, „A.I. Cuza“, Titanii, „Ghe. Petrascu“ si Pantelimon) sunt cuprinse in programul de investitii din acest an. Totodata, amenajarea a 15 noi terenuri de sport multifunctionale si a 6 noi complexe arteziene (Octavian Goga – Nerva Traian; Dristorului – Mihai Bravu; Lucretiu Patrascanu – Constantin Brancusi; Nicolae Grigorescu – Camil Ressu) sunt incluse la capitolul modernizarea domeniului public.

Inca 570 de locuinte si 8 gradinite noi

In privinta construirii de locuinte, anul acesta vor fi terminate 210 apartamente in Aleea Succesului si vor demara lucrarile pentru circa 360 de apartamente in complexul de locuinte din Splaiul Unirii. Prin parteneriat public – privat vor fi realizate si 3 piete moderne, in Str. Rotunda, Str. Vulcan Judetu si Piata Ozana. Investitiile in infrastructura invatamantului vor continua cu 8 gradinite noi pe langa cele 18 construite in ultimii ani, reabilitare termica a scolilor, construirea a 10 bazine de inot, montarea limitatoarelor de viteza la 25 de unitati preuniversitare, reabilitarea si darea in folosinta a cladirii monument istoric „scoala nr. 80“, construirea a 3 sali de sport la scolile nr. 70, nr. 95 si la Liceul Teoretic Decebal, informatizarea si modernizarea a 27 de biblioteci scolare si sustinerea unui parteneriat intre teatre si cinematografe cu scolile gimnaziale, plus extinderea colaborarii cu teatrul Act.

Intersectiile si bulevardele, supravegheate video

Siguranta cetateanului este un alt domeniu de interes pentru autoritatea locala, in Sectorul 3 urmand a fi amplasate inca 15 camere video pe terasele blocurilor din principalele intersectii sau pe stalpii de iluminat de pe marile bulevarde, in cartierele: Calea Vitan – Bobocica, Fizicienilor, Bd. 1 Decembrie 1918 etc. In prezent, functioneaza 30 de astfel de sisteme de supraveghere prin intermediul carora sunt depistate ca zurile de comert neautorizat, parcare ilegala, dar si defectarea semafoarelor, ambuteiajele sau avariile din retelele edilitare, ori sanctionarea celor care nu respecta programul de liniste publica.

„Scopul sistemului de monitorizare video priveste imbunatatirea conditiilor de asigurare a ordinii si linistii publice, realizarea unui trafic rutier civilizat si fluidizarea circulatiei auto, monitorizarea unor aspecte legate de comertul stradal sau in pietele din Sectorul 3 pentru combaterea speculei si sanctionarea celor care depoziteaza gunoi pe strada, in spatiul public comunitar si a celor care arunca deseuri la intamplare“, ne-a declarat primarul Negoita.

Investitii in 2010 in Sectorul 3

Defalcate pe domenii, iata care sunt principalele investitii pentru anul 2010, cu sumele aferente:

– invatamant – 84.549.760 lei (24,40% din buget)

– Reabilitare termica (PT, SF, executie) – 64.632,290 lei (18,65%)

– Strazi – 44.674.430 lei (12,89%)

– Modernizare si sistematizare parcuri – 35.140.000 lei (10,14%)

– Lazi stocare si elemente decorative – 20.471.140 lei (5,91%)

– Parcari supraterane – 19.264.880 lei (5,56%)

– Locuri de joaca gradinite – 18.000.000 lei (5,20%)

– Canal – 16.422.300 lei (4,74%)

– Fantani arteziene – 10.000.000 lei (2,89%)

– Apa – 8.937.620 lei (2,58%)

– Alte obiective (proiecte, dotari, consultanta) – 24.386.550 lei (7,04%)

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.