Locuinte ANL cu investitori privati

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, atragerea de capital privat, inclusiv prin concesiune de lucrari publice, de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), in scopul construirii locuintelor cu chirie.

Investitorii privati care vor participa la realizarea blocurilor in parteneriat public-privat (PPP) cu ANL vor primi 30% din chirii. Astfel, statul pune la dispozitie terenul, privatul vine cu banii pentru construire, urmand sa-si amortizeze din chirii aceasta investitie sigura, iar tinerii vor putea obtine apartamente cu chirii mici, apreciaza ministrul Elena Udrea, in subordinea caruia se afla ANL. In plus, statul va stimula economia, domeniul constructiilor fiind cel care a oferit plusul din trimestrul III al lui 2011 pentru cea mai mare crestere economica din 2008 pana acum. Ordonanta de urgenta, care modifica Legea 152/1999 privind organizarea si functionarea ANL, stipuleaza ca sumele incasate din inchirierea locuintelor ANL se distribuie 50% ca venit la bugetul de stat, 20% catre ANL si 30% catre investitorul privat. De asemenea, actul normativ prevede explicit ca, dupa expirarea contractului de inchiriere initial de 5 ani, chiriasilor care au implinit varsta de 35 de ani li se prelungeste cu un an contractul, prin recalcularea chiriei. Aceasta va acoperi cheltuielile de administrare, de intretinere si de reparatii, impozitele pe cladire si pe teren, recuperarea investitiei, in functie de durata normata, precum si un profit supus negocierii intre parti. „Am aprobat in sfarsit, dupa mai bine de un an de negocieri cu Ministerul Finantelor si cu alte institutii financiare interne si internationale, ca ANL sa poata construi, prin atragerea capitalului privat, locuinte pe care sa le inchirieze. Practic, vorbim de PPP-uri pentru realizarea de apartamente pentru tineri, care urmeaza apoi sa fie inchiriate celor care corespund criteriilor de acordare“, a declarat Elena Udrea. Ministrul Dezvoltarii a precizat ca avantajul major al acestui sistem vine din faptul ca statul pune la dispozitie terenul, iar privatul va veni cu banii pentru construirea locuintelor, urmand ca investitia lor sa se amortizeze din chirii. „Poate sa se mearga si pe varianta concesionarii terenului pe o perioada determinata sau pe finalizarea unor proiecte deja incepute. Este un sistem avantajos pentru toate cele trei parti: tinerii vor putea obtine apartamente cu chirii scazute, privatii fac o investitie sigura, iar statul isi indeplineste rolul social, dar stimuleaza si economia. Sa nu uitam ca domeniul constructiilor este cel care a oferit plusul din trimestrul trei, pentru cea mai mare crestere economica din 2008 pana acum“, a mai spus Udrea.

PPP, colacul de salvare

Ea se declara optimista in privinta succesului PPP-urilor, estimand ca, incepand din 2012, numarul locuintelor pentru tineri construite in asociere intre stat si privat va incepe sa acopere cererea mare existenta acum. „PPP-urile reprezinta un mare pas inainte. Ma astept la o crestere exponentiala a numarului de apartamente construite spre inchiriere, deoarece multi dezvoltatori imobiliari doresc sa investeasca intr-un asemenea program, iar eu cred ca el poate sa aiba efecte cuantificabile (blocuri finalizate) inca din 2012“, a precizat ministrul Dezvoltarii. Terenurile destinate construirii locuintelor vor fi transferate din domeniul public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale in folosinta gratuita a ANL, pe intreaga durata de existenta a constructiilor. In program vor putea fi preluate si constructiile nefinalizate.

Vor fi incheiate contracte de concesiune, toate operatiunile legate de achizitia publica si de atribuire intrand in sarcina ANL. Durata unui astfel de contract va fi de 20 de ani, iar in cadrul lui, finantarea obiectivului de investitie se va asigura de catre investitorii privati. Locuintele vor fi exploatate de catre agentii economici, conform contractelor de concesiune incheiate.

Vanzarea a esuat

In locuintele nou construite vor locui exclusiv tinerii care au nevoie, iar repartizarea lor se va face la nivel local, contractele de inchiriere urmand a fi incheiate de catre ANL. Chiria va fi calculata in functie de urmatoarele elemente: amortizarea imobilului pe 60 de ani, administrarea lui, impozitul pe cladire si asigurarea locuintei. In prezent, ANL construieste unitati locative la 341 de euro/mp, cu TVA. Standardele de cost sunt fixate anual de Ministerul Dezvoltarii. „Sunt preturile la care reusim sa construim la o calitate buna. Nu vorbim de lux, insa este o calitate buna a finisajelor si a constructiei. Noile tehnologii vor face ca pretul sa fie mai mic, timpul de construire mic, iar gradul de confort mai mare. La nivelul intregii tari sunt aproximativ 100.000 de solicitari de locuinte“, a mai precizat Elena Udrea. Incercarea ministrului de a obtine bani din vanzarea locuintelor ANL deja construite a esuat. Au fost scoase la vanzare 21.000 de apartamente, din comercializarea carora Elena Udrea spera sa aduca la buget cel putin 500 milioane euro. Acum se indreapta catre investitorii privati. Tot cu acestia spera sa construiasca si megacartierul cu 10.000 de unitati locative din cartierul Ghencea, din Bucuresti, cel mai important proiect social la nivel national. In Bucuresti sunt in lucru blocuri ANL in Sectorul 2, iar de curand a fost dat in folosinta un bloc in Sectorul 4. Tot anul trecut, ANL a receptionat in luna mai 241 de apartamente in 4 judete si Bucuresti. De la inceputul anului 2010 au fost predate la cheie 318 unitati locative, la care se adauga 24 de locuinte finalizate in cadrul Programului-pilot de constructii utilizandu-se tehnologii noi.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.