Mai multe vehicule electrice Karsan, în România

Flota de autobuze electrice produse de Karsan a ajuns să numere 180 de unități ce rulează pe șoșelele din țara noastră. Cea mai recentă achiziție semnată a fost cea de la Focșani, pentru 16 vehicule electrice.

Constructorul Karsan, unul dintre liderii din industria automotive din Turcia, face pași importanți spre expansiune, iar această continuă dezvoltare a companiei se face sub viziunea „Un pas înainte în viitorul mobilității”.

Karsan în România

Autobuzele electrice cu emisii zero contribuie la modelarea transportului public în orașe din multe țări. Vehiculele obțin recunoaștere din ce în ce mai des, iar aceste comenzi care continuă să vină reprezintă o confirmare a calității, din partea clienților și a călătorilor. Având obiective îndrăznețe pentru 2022, precum dublarea cifrei de afaceri, a profitabilității, a exporturilor, a forței de muncă și a capacității de cercetare și dezvoltare, Karsan continuă să-și accelereze eforturile de a exporta mai multe vehicule către piața din România.

De câțiva ani deja, producătorul semnează contracte importante și livrează vehicule electrice către diferite orașe din România. Acest fapt tinde să devină un trend, tot mai multe municipalități alegând autobuzele electrice Karsan. Cel mai recent contract semnat este cel cu Focșaniul, care urmează Devei. Conform acordului pentru Focșani, aici vor fi livrate 7 unități e-JEST și 9 e-ATAK.

Însumând, deja, un parc de 76 de vehicule electrice ce rulează în Romania, Karsan are „în lucru” și alte comenzi, pentru alte 104 vehicule electrice, pe care urmează să le livreze în 2022, alături de ce cele pentru Focșani.

Este vorba de semnarea de acorduri cu municipiile Timișoara și Brașov, pentru 56 de unități de autobuze electrice e-ATA, de 18 metri lungime. Prin distribuitorul din România, Anadolu Automobil Rom, au fost perfectate acordurile cu orașele Deva, Gura și Segarcea, unde, în curând, vor fi văzute pe străzi modelele e-JEST și e-ATAK. Când toate livrările de anul acesta vor fi finalizate, flota de vehicule electrice Karsan din România va ajunge la 180 de unități.

Certitudinea e-JEST

Modelul e-JEST, cunoscut deja, are o manevrabilitate ridicată și un nivel bun de confort pentru pasageri. Microbuzul este echipat cu un motor electric de proveniență BMW, ce poate dezvolta o putere de 170 CP și un cuplu de 290 Nm, bazându-se pe baterii de 44 sau 88 kWh, de asemenea fabricate de BMW, oferind, conform producătorului, cele mai bune performanțe din clasa autobuzelor mici, de șase metri.

Cu o autonomie de până la 210 km, e-JEST se mândrește cu sistemul său de frânare regenerativă, care asigură recuperarea energiei, permițând bateriilor să se încarce până la 25%. Echipat cu un ecran tactil multimedia de 10,1 inch, tablou de bord complet digital, keyless start și porturi USB, precum și cu o infrastructură opțională compatibilă Wi-Fi, e-JEST a nu face rabat în materie de confort, acesta fiind asigurat și de sistemul de suspensie independent.

e-ATAK, 300 km autonomie

Autobuzul e-ATAK are un aspect dinamic, element întărit și de luminile de zi bazate pe tehnologia LED. Motorul electric generează o putere de 230 kW și un cuplu de 2.500 Nm, oferind utilizatorilor o experiență de conducere interesantă și plăcută. Funcționând cu o capacitate totală de 220 kWh și cinci baterii de 44 kWh, dezvoltate de BMW, e-ATAK de 8 metri se mândrește cu o autonomie de 300 km.

Mai mult, bateriile vehiculului pot fi încărcate în 5 ore, cu încărcare AC, iar în 3 ore cu unități de încărcare rapidă. Un sistem de frânare regenerativă permite bateriilor să se autoîncarce cu până la 25%. e-ATAK propune două opțiuni de aranjare a scaunelor, pentru o capacitate de 52 de pasageri.

România, obiectiv de creștere

Karsan a obținut o creștere semnificativă, grație acordurilor semnate în 2021 și prin extinderea piețelor de export. „Am intrat în 2022 cu scopul de a ne dubla creșterea, în toate domeniile. Cea mai importantă componentă o reprezintă, desigur, exporturile. Prin viziunea noastră de dezvoltare electrică e-Volution, intenționăm să poziționăm brandul Karsan printre primii cinci jucători din Europa.

Alături de Franța, România este una dintre cele mai importante țări-țintă ale lui Karsan pe piața vehiculelor electrice. În acest sens, România va fi una dintre acele țări care va juca un rol cheie în obiectivul nostru de a ne dubla de creșterea prognozată pentru acest an. Odată cu noile contracte semnate pentru livrarea de noi vehicule electrice către România, ne reafirmăm viziunea care ne ghidează, anume: un pas înainte în viitorul mobilității.”, a spus Okan Baș, CEO Karsan.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.