MAREA BRITANIE VREA SĂ PROTEJEZE TRANSPORTUL RUTIER. Măsuri la pachet

Guvernul Marii Britanii a anunțat, recent, un pachet de măsuri de natură să susțină industria transporturilor rutiere de marfă, recrutarea și retenția personalului, pentru a ușura presiunea din acest sector.

Printr-o scrisoare deschisă adresată sectorului de transport rutier de mărfuri, miniștrii britanici s-au angajat să colaboreze cu liderii industriei pentru a atrage noi șoferi, pentru a simplifica trainigul și pentru a încuraja lucrătorii să rămână în acest domeniu.

Agenția pentru Standarde pentru Șoferi și Vehicule (DVSA) din Marea Britanie lucrează deja pentru a se asigura că aproape 1.500 de conducători auto promovează examenul de conducere în fiecare săptămână, dar guvernul va merge mai departe, pentru a atrage noi șoferi către această industrie, cât de curând posibil.

Mai puține examene

Va fi lansată, în curând, o consultare în ceea ce privește permisiunea pentru șoferi de a trece un singur test atât pentru camioane rigide, cât și pentru articulate. Acest lucru va fluidiza procesul de obținere a permisului de conducere pentru camioane și va crește disponibilitatea programărilor pentru examen. Consultările se vor asigura că siguranța rutieră rămâne pe primul plan și că șoferii vor fi supravegheați până când vor fi calificați în întregime. De asemenea, se va studia oportunitatea de a permite instructorilor să examineze șoferii și pe parcursul manevrelor off-road, ca parte a examenului pentru permis de camion, și să decidă dacă este nevoie de teste specifice pentru autoturism și trailer. Acest lucru va permite o creștere semnificativă a numărului de examene, menținând, în același timp, siguranța circulației.

Acțiuni în prezent, pentru un viitor prosper

Secretarul britanic de stat pentru transporturi Grant Schapps a declarat: „Doresc să le mulțumesc tuturor celor implicați în industria transporturilor, care au muncit atât de intens în perioada pandemiei, pentru a ne oferii servicii vitale. Înțeleg provocările cu care se confruntă șoferii și operatorii, în prezent, și, în timp ce soluțiile pe termen lung trebuie conduse în primul rând de către liderii industriei, astăzi vă spunem că acest guvern este aici pentru a ajuta. Acest set de măsuri va demara acest ajutor, ușurând presiunea asupra sectorului, pe măsură ce vom coopera pentru a atrage noi șoferi, a îmbunătăți condițiile de muncă și a ne asigura că viitorul acestei industrii va fi unul prosper.”

Secretarul de stat a adăugat că guvernul încearcă să ajute sectorul transporturilor rutiere să îmbunătățească și mai mult condițiile de muncă ale șoferilor – un factor cheie atunci când este vorba despre abordarea deficitului și încurajarea forței de muncă britanice să se orienteze către o lungă carieră în acest sector. Aceasta se va realiza, inițial, prin a lucra alături de industrie pentru realizarea mai multor parcări oficiale pentru șoferii de camion și pentru îmbunătățirea standardelor celor existente.

Reatragerea șoferilor care au părăsit domeniul

La rândul său, secretarul britanic de stat pentru Muncă și Pensii Therese Coffey, a spus: „Ca parte a Planului nostru pentru Locuri de Muncă, sprijinim cetățenii să dobândească aptitudinile și experiența necesară pentru a profita de oportunitățile din domeniul transportului de marfă, inclusiv prin accesul la training, iar Centrele noastre pentru Locuri de Muncă joacă un rol vital pentru a potrivi pe cei care caută un job cu rolurile cheie din sector. Departamentul pentru Muncă și Pensii (DWP) va continua să îi încurajeze pe cei care au părăsit acest domeniu să se reîntoarcă, prin confirmarea faptului că dezvoltă un nou proiect pilot de training pentru șoferi, prin Jobcentre Plus.”

Guvernul a făcut apel, de asemenea, la consiliile locale pentru a fi flexibile în legătură cu timpii de livrare la supermarketuri și la alți retaileri, permițându-le șoferilor să livreze mai devreme dimineața sau mai târziu seara, atunci când este necesar.

… decizii luate după relaxarea timpilor de condus

Nu în ultimul rând, secretarul de stat pentru Mediu George Eustice a declarat că guvernul se angajează să sprijine industria logistică, prin introducerea acestui pachet de măsuri practice pentru recrutarea și retenția șoferilor. Inițiativa urmează recentei relaxări a timpilor de conducere și odihnă și a restricțiilor de livrări de la supermarketuri, pentru a susține industria. Conform autorităților britanice, aceste relaxări le permit șoferilor să conducă puțin mai mult, dar numai dacă este imperios necesar și fără compromiterea siguranței șoferilor.

traducerea și adaptarea: Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.