Marea Moschee din argilă

Marea Moschee din Djené este cea mai mare construcție din argilă din lume. De asemenea, este considerată de specialiști ca fiind cea mai mare clădire din spațiul Sudano-Sahelian, cu influențe islamice. Este situată în orașul Djené, Mali (Africa) pe malul râului Bani. În 1988 a fost inclusă pe lista locurilor din Patrimoniul Mondial UNESCO și, conform mai multor surse, se situează în top 10 cele mai frumoase clădiri din lume.

Moscheea a fost construită în secolul al XIII-lea din materiale locale, și anume un amestec de lut, fân, coji de orez și gunoi de grajd. Cu alte cuvinte, din ceea ce noi, românii, numim chirpici. În 1907, clădirea a fost reconstruită din ruinele clădirii vechi. Pereții nu sunt rezistenți la ploaie, de aceea, la încheierea sezonului ploios, locuitorii orașului se adună în cadrul unui festival anual ce are drept scop refacerea edificiului.

Un pic de istorie

Data reală de construcție a moscheei originale este necunoscută, dar se pare că se situează undeva între anii 1200 și 1330. Cel mai timpuriu document care face referire la această cosntrucție este „al-Sadi’s Tarikh al-Sudan”, care transcrie, se pare, tradiția orală așa cum exista la jumătatea secolului al șaptesprezecelea.

Documentul spune că un oarecare Sultan Kunburu a devenit musulman și a ordonat demolarea palatului propriu și construirea unei moschei. În apropiere, în partea estică, a construit un nou palat. Succesorul său a construit turnurile moscheei, în timp ce următorul Sultan a ridicat zidurile împrejmuitoare.

Alte informații scrise despre această construcție nu au apărut până în vremea exploratorului francez Rene Caillie, care a vizitat Djené în 1828. Acesta scria că acolo există o moschee construită din pământ, dominată de două turnuri masive, dar nu foarte înalte și construită grosier, dar fiind de dimensiuni mari.

Cu zece ani înainte de sosirea exploratorului francez, liderul Fulani Seku Amadu a lansat un „jihad” (război sfânt), cucerind orașul și lăsând construcția pradă ruinei. Între 1834 și 1836, Seku Amadu a construit o nouă moschee la Estul celei existente, o construcție mare, joasă, fără turnuri sau ornamentații.

Francezii au capturat Djené în aprilie 1893, curând după aceea jurnalistul Felix Dubois descriind ruinele abandonate ale moscheei originale, al cărei interior era la momentul respectiv utilizat ca și cimitir.

În 1906, administrația franceză a organizat reconstrucția moscheei originale, în același timp cu construcția unei școli pe locul moscheei ridicate de Seku Amadu. Reconstrucția a fost finalizată în 1907.

Așa cum se prezintă în fotografiile vremii, se pare că măcar o parte dintre zidurile exterioare urmează construcția celor originale, dar nu este clar dacă, într-adevăr, coloanele care susțin acoperișul sunt asemănătoare aranjamentului anterior. O noutate certă a fost aranjamentul simetric al celor trei turnuri integrate în zid.

De-a lungul timpului, pentru mai bine de un secol, au existat și încă există controverse în privința gradului în care moscheea reconstruită a fost subiectul influențelor arhitecturale franceze.

Timpuri noi

În ultimul secol, multe dintre construcțiile tradiționale din Mali au fost supuse modernizărilor, fiind iluminate electric, dotate cu sistem de canalizare și alimentare cu apă. Deși Marea Moschee a fost echipată cu sistem de amplificare audio, cetățenii din Djené s-au opus cu putere modernizării, în favoarea menținerii integrității istorice a construcției, interesul crescând și mai mult în anii 1990.

Așa cum am amintit la începutul acestui material, întreaga comunitate din Djené participă, în zilele noastre, la întreținerea construcției, care ne reamintește de un foarte elaborat și detaliat castel din nisip. În cadrul unui festival anual, în afară de a petrece în cadrul unor serbări cu muzică și ospețe, cetățenii din Djené repară daunele produse de-a lungul anului din cauza eroziunii pluviale, a umidității și a temperaturilor crescute.

Localizare:        Mali Djené, Mali

Regiune:        Mopti

Fondator:        Sundiata Keita

Perioadă construcție (originală):        1200-1330

Stil arhitectural:       islamic, sudano-sahelian

Număr minarete:       3

Înălțime minarete:        16 metri

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.