Martie este luna… doamnelor

Întotdeauna reprezintă pentru mine, ca jurnalist, o inspirație să discut cu adevărații profesioniști în logistică sau transporturi, domni sau doamne… fără a face nicio diferență. Am ajuns să iubesc acest domeniu, ascultându-vă pe dumneavoastră… și cum aș putea să nu o fac, atunci când puneți atâta pasiune în fiecare detaliu? Martie este, însă, prin excelență, o lună dedicată sexului frumos. Este motivul pentru care am rugat câteva dintre femeile care au făcut diferența în acest domeniu să ne transmită un sfat sau… un gând. La mulți ani, doamnelor!

Andreea Banu, Commercial Manager GOPET Romania

E bine să nu refuzăm nicio informație sau opinie

„Succesul este diferit pentru fiecare dintre noi: el poate însemna evoluția ascendentă a vânzărilor, reușita strategiilor de creștere pe termen lung sau construirea de la zero a unei echipe autonome pregătită să atingă țelul companiei.

Pentru mine, recunoașterea exterioară (obiectiv îndeplinit, rezultate obținute) vine pe locul al doilea. Contează motivația interioară, generată de drumul până la obiectiv, provocările, implicarea echipei și crearea unui grup care se dedică 100% proiectului și reușitei acestuia.

În business, aplic perseverența, orientarea spre inovație și apetența pentru risc, calități întâlnite la mulți manageri, indiferent de genul lor. Completez cu intuiție și empatie, două calități care țin de latura feminină și pe care am ales să le folosesc la maximum.

Obiectivele nu pot fi atinse fără implicarea echipei. Într-o industrie dinamică și competitivă ca a noastră, acest lucru devine crucial. Intuiția îmi spune care sunt momentele în care trebuie să lupt, dar și când să fac un pas înapoi, pentru a recalibra «the big picture». Empatia mă ajută să aduc oamenii de aceeași parte a baricadei, să reevaluam, împreună, direcția către scopul comun.

Dacă ar fi să dau două sfaturi, inclusiv mie: să ținem urechile «ciulite» în permanență și să nu refuzam nicio informație sau opinie; să analizăm datele aplicând gândirea critică, nu prejudecățile.”

Carmen Blendărău, Șef Departament Logistic DENIS SPEDITION

De ziua femeii, și nu numai

„Se tot vorbește, zilele astea, despre femei: mamă, soție, soră, fiică… Ne face plăcere să fim omagiate, să primim flori. Dar e suficient, oare? De o eternitate așteptăm să fim tratate cu respect, să ni se recunoască poziția și contribuția în societate. Am vrut egalitate dintotdeauna. Teoretic, am și obținut-o. Dar există egalitate în fapt, sau este doar o iluzie? Să luăm drept exemplu lumea transporturilor. Este, prin definiție, o lume a bărbaților, a „durilor”. Dar femeile și-au făcut apariția și aici. Și nu vorbim despre „secretare”, cum obișnuiesc ei să ne eticheteze. Vorbim despre femeile puternice, despre cele care își fac simțită prezența și se fac auzite. Din ce în ce mai mult, din ce în ce mai des.

Vorbesc despre acele tovarășe de viață care au reușit să se afirme, să dețină funcții de conducere, să dețină posturi-cheie, să evolueze de la «utile» la «indispensabile».

Da, am muncit mult să ajungem aici. Dispeceri, manageri, chiar conducători de autocamioane de mare tonaj, stăm cot la cot cu bărbații. Și facem treabă bună, cu modestie, cu dăruire, fără pretenții la supremație. Doar acea umilă recunoaștere a meritelor, acea banală egalitate la care aspirăm de generații. Fiindcă împreună putem realiza unitatea, care face din toți adevărata forță.”

Cornelia Ghegheșan-David, Country Operations Manager Groupe CAT

Pariați pe femei! 

„Când mă prezint cuiva din afara industriei și spun că, de mulți ani, conduc firme de transport, pe fața unora citesc uimire (încă)! Transporturile, mai ales flotele, sunt privite, cel puțin din afara industriei, ca un domeniu masculin, dar din ce în ce mai multe doamne mișcă nu doar roata, ci chiar munții din loc în transporturi, de la Doamne Conducător Auto până la Doamne Director.

Nu știu dacă am fost predestinată pentru această meserie (deși, în copilarie, mă jucam cu papuși și mașini deopotrivă).

Am percepția că am ajuns aici dintr-o întâmplare, dar transporturile sunt zona în care eu mă simt cel mai bine.

Aici am învățat că implinirea ne-o construim prin respect: respect de sine, respect pentru ceilalți, respect pentru valori, atât în viața profesională, cât și în cea personală.

Ca un mesaj de mărțișor, le transmit colegilor să parieze pe femei în transporturi, tinerelor Domnișoare să aibă curajul să țintească sus, iar tuturor Doamnelor din transporturi: Să fim înfloritoare!” 

Dana Dumitru, Managing Partner Hermes Forwards

În acest secol, poți face orice

„Nu este o meserie ușoară, dar cred că în acest secol poți face orice, fie că ești femeie sau bărbat. Femeile sunt însă mult mai atente la detalii, ceea ce este foarte important, mai ales într-un domeniu în care profitul se obține uneori sub formă de zecimale. În opinia mea, ca profesionist în transporturi, foarte important este să poți face diferența și să pui business-ul în prim plan, nu pe tine.

Orgoliile nu își au locul, atunci când devin atât de importante responsabilitățile pe care le ai pentru oamenii alături de care lucrezi și pentru afacere, în sine.

Dacă în prim plan rămâne orgoliul, ai pierdut din start. Aș face o comparație cu clienții. Sunt persoane cu care lucrezi ușor, care pot fi ușor trecute în categoria «friends», dar și clienți dificili, cu care este mai greu de lucrat, dar, în final, colaborarea este mai profitabilă, în acest caz. Rezultatele sunt, până la urmă, importante, precum și modul în care reușești să răspunzi corect responsabilității pe care o ai față de echipă. Latura umană este, din punctul meu de vedere, cea mai de preț valoare a unei companii. Mai ales în această perioadă, în care oameni sunt puțini și oferte multe.”

Gabriela Báthori, Country Manager Hungary Practicom

Rezultatele contează

„Sfatul meu, ca femeie din industria transporturilor, este de a ne concentra mai mult pe priorități. Pragmatismul, gândirea logică, conștientizarea problemelor reale, găsirea soluțiilor cu siguranță ne vor conduce spre rezultate mai bune, pe viitor. Organizarea fiecărui pas, punerea în practică a ideilor, a deciziilor nu sunt lucruri opționale. Totul depinde de cum ne raportam la problemele, provocările care se ivesc și cât de mult ne dorim să le rezolvăm. În ziua de azi, când parcă timpul curge mai repede, când toți alergăm, când nu avem timp de nimic, trebuie să ne oprim o clipă, să analizăm încotro ne îndreptăm, dacă este bine sau dacă trebuie să schimbăm direcția. Fără o disciplină proprie, ne pierdem.

Concurența este mare și tind să cred că prețul serviciului nu mai este cel mai important, calitatea serviciului furnizat realizând diferența. Ceea ce ne îndeamnă să fim profesioniști.

Nu poți crea nimic din nimic, trebuie sa știi exact cu ce resurse lucrezi, pe ce te poți baza. Desigur, echipa, de asemenea, trebuie să înțeleagă prioritățile, să conștientizeze că fiecare decizie, fiecare pas declanșează ceva. Pentru acel ceva trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Nu este ușor să găsim oameni potriviți, care să pună suflet în munca lor, să fie motivați să își facă treaba bine, însă cred cu tărie în proverbul „cei ce se aseamănă, se adună”, iar cei care nu gândesc la fel, nu vor putea să țină pasul, nu se vor putea ridica la standardele echipei și vor renunța singuri. Din acest punct de vedere, sunt o norocoasă, am o echipă (51 de bărbați) minunată, oameni de valoare, cu simțul răspunderii, iar acest lucru le este firesc, vine din interior.

Când toți știm ce avem de făcut, până când și de ce, totul depinde de noi. Muncește cu drag, la această idee se rezumă totul. „Băieții mei”, cum le spun mereu, lucrează, în fiecare zi, contra cronometru, 5 minute întârziere pot da peste cap un proces întreg. Când fiecare minut contează, trebuie să fie disciplinați, să știe fiecare exact ce are făcut, nici mai mult, nici mai puțin. Este greu de găsit echilibrul, însă roadele muncii, KPI-urile dau motiv de mândrie. Anul 2017 l-am încheiat cu un KPI de 99.9919%.

În această industrie, dominată preponderent de bărbați, cel mai bun sfat pe care pot să vi-l dau este să nu vă mai gândiți la asta, nu genul interlocutorului contează, ci rezultatele. Dacă, într-adevăr, investim muncă de calitate în proiecte, dacă vrem să fim mai buni de fiecare dată, sigur am găsit rețeta succesului.

Pot părea clișee, însă, dacă într-adevăr le punem în practică, nu avem cum să dăm greș.”

Iulia Hribal, director general Atlas Express & Logistic

Este bine să nu lași nimic să te distragă de-a lungul drumului tău

„Fără a fi o feministă convinsă, cred foarte mult în ideea de femei în logistică și transport. Cred în puterea femeii de a rezista și de a face performanță, într-un mediu care, nu de puține ori, îi este ostil, pentru că recunosc că logistica și transporturile sunt încă domenii aflate sub tutela bărbaților.

În cariera mea, nu de puține ori mi s-a dat să fiu singura femeie la o masă de negociere sau la o întâlnire de profil. Dar, cumva, acest lucru nu m-a făcut sa mă simt inferioara, ci m-a ambiționat.

A face performanță în acest domeniu presupune, pe lângă muncă, fără de care nu există rezultate, răbdare multă, viziune extinsă asupra lucrurilor, sprijinul familiei și «linia dreaptă». Ultimul lucru este, după mine, extrem de important, să nu lași nimic să te distragă de-a lungul drumului tău. Iar, dacă mediul te ajută, așa cum este cel de la Atlas, în care puterea deciziei și deschiderea spre progres sunt în mâinile unei singure persoane (dl. Schuller), pot să consider că este formula potrivită spre succes.”

Loredana Dan, Europe Business Development Manager International Alexander

Orice relație se construiește pas cu pas

„Independent de domeniul în care activăm, OBIECTIVELE fac diferența în drumul către SUCCES. Cred cu tărie că orice relație, fie că vorbim de partea personală sau profesională, se construiește pas cu pas, cu multă răbdare, dedicare și înțelepciune.

Din punct de vedere profesional, felul în care transmitem valorile companiei în care activăm, corelat cu rezultatele noastre ca indivizi, ne definesc și ne recomandă în fața potențialilor parteneri, ajutându-ne să evoluăm.

Este decisiv să păstram în jurul nostru oameni de calitate, care ne inspiră și ne motivează.

Fără dar și poate, în cazul meu, International Alexander și-a pus amprenta în modul cel mai pozitiv cu putință, mi-a dat încredere și suportul de a reuși într-un domeniu extrem de concurențial.

Concluzionând, toate VALORILE și acțiunile noastre se reflectă în reputația organizațională, iar cel mai important pas în câștigarea încrederii interlocutorilor îl reflectă gradul de credibilitate, valorile personale și profesionale atent conturate prin educație, cunoștințe și continuitate.”

Lorena Sandu, consilier juridic UNTRR

Femeile se impun și în industria transporturilor 

„Transporturi? Oare îmi doream să lucrez în acest domeniu? Nu cred. Am ajuns întâmplător. Și tot întâmplător lucrarea mea de diplomă a abordat tema «Tratate încheiate în cadru ONU», lucrare în care am scris despre Convenția CMR. Întâmplător sau nu, și acum mă învârt în jurul acestei Convenții. O prioritate UNTRR este aderarea României la Protocolul e-CMR. Și uite-mă, la mulți ani după terminarea facultății, încercând să conving că viitorul unei Convenții vechi este digitalizarea.

Dar cred că nimic nu este întâmplător și ce îți este scris, ți se va întâmpla oricum. Nu este ușor, ca femeie, să lucrezi, să colaborezi, să negociezi cu bărbații din transporturi.

Că este un domeniu al bărbaților, o confirmă și statistica UE, conform căreia doar 22% sunt femei care activează în acest domeniu, procentul femeilor șofer profesionist fiind mult mai mic, dar, totuși, în creștere, în ultimii ani.

După 17 ani, în transporturi nu mai văd femeia în minoritate. În jurul meu sunt foarte multe femei, nu doar frumoase și în pas cu moda, ci puternice, bine pregătite, care aduc plus valoare acestui sector. Și la nivelul Comisiei Europene avem șef la transporturi o femeie – Violeta BULC. Femeile din jurul meu au ales acest domeniu din varii motive, unele pentru a duce mai departe afacerea familiei, altele pentru că vor să fie aproape de soții lor, sau pentru că le place să călătorească, ori pentru că asta și-au dorit. Admir femeile care conduc camioane mari și care, lună de lună, adună mii de kilometri, mergând pe soare, pe ninsoare, pe ceață.

La mine, după atâția ani, este microb. Îmi place ceea ce fac și îmi place să lucrez cu oamenii. Sunt atâtea provocări, încât nu am timp să mă plictisesc. Îmi place competiția, îmi place că totul este în mișcare și ține pasul cu tehnologia. Sunt atâtea lucruri noi în jurul meu, care mă „forțează” să citesc, să studiez, să îmi țin mintea trează. Consider că, prin cunoaștere, poți aborda corect problemele, poți negocia, poți avansa, poți deține puterea.

Dar, indiferent în ce domeniul activăm, în Martie avem încă un motiv în plus să ne simțim unice, iubite, frumoase, să ne gândim la primăvară, modă, parfum, de ce nu, și la ce spunea Coco Chanel: «La Paris, moda e în aer, vântul o transportă, o respirăm, e în cer și pe macadam…» .

Și, apropo… deformare profesională, în transporturi moda vine tot de la Paris… cu legea Macron, cu reprezentant, cu certificatul de detașare, cu A1!

La mulți ani tuturor femeilor! Nu uitați că încrederea și puterea de a face ceea ce ne-am propus vine din interiorul nostru.”

Meda IORDAN

meda.iordan@ziucargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.