„Mercedes-Benz Certified”, un nou standard pentru camioanele rulate

TruckStore România a introdus „Mercedes-Benz Certified” – camioane rulate premium, verificate în service-urile Mercedes-Benz, cu garanție de 12 sau 24 de luni pentru grupul moto-propulsor, în toată Europa.

Introducerea standardului Mercedes-Benz Certified pentru camioanele rulate înseamnă garantarea respectării unui set de standarde.

Practic, Mercedes-Benz Certified reprezintă un pachet atractiv ce însoțește camioanele rulate, iar eticheta va fi acordată numai camioanelor Mercedes-Benz cu o vârstă de maximum cinci ani și un rulaj de maximum 500.000 de kilometri.

Standardul Mercedes-Benz Certified oferă, de asemenea, asigurarea că aceste vehicule au revizie valabilă cel puțin 3 luni, sau pentru următorii 20.000 km (pentru camioane cu MMA până la 12 tone), sau 30.000 km (peste 12 tone). Totodată, vehiculele certificate au inspecțiile tehnice legale valabile pentru cel puțin trei luni. În plus, anvelopele tuturor camioanelor certificate vor avea un profil al pneurilor de cel puțin șase milimetri. Un alt element important îl reprezintă garanția de 12 luni care acoperă grupul moto-propulsor, valabilă în toată Europa, fără restricții de kilometri. Opțional, garanția se poate extinde la 24 de luni.

Mai mult decât atât, clienții au dreptul de a schimba, în termen de 14 zile și în anumite condiții, vehiculele cu standardul Mercedes-Benz Certified, înregistrate în UE. Astfel, dacă un client nu este mulțumit de vehiculul ales, se poate întoarce la furnizor și îl poate schimba, în următoarele două săptămâni.

2021 – creștere cu 50% a pieței

Și în zona camioanelor noi, lucrurile merg foarte bine. Piața autohtonă pare să fi depășit repede șocul pandemiei și a intrat pe un trend crescător accentuat.

„Anul 2021 a început fulminant, iar revenirea a pornit de anul trecut, din ultimul trimestru, perioadă în care am reconfirmat poziția de lider de piață. În 2020, s-au livrat mai puține flote, în schimb, s-a luptat pentru clienți mai mici. Am terminat anul puțin peste o mie de unități înmatriculate, cu 21,3% cotă de piață”, a arătat Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks&Buses Romania.

Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania: „Piața a îmbrățișat noul Actros cu toate noutățile tehnologice propuse de acesta, iar confortul și siguranța șoferilor sunt aspecte foarte importante, atunci când vine vorba despre interesul clienților pentru echiparea camioanelor.”

Anul acesta, reprezentanții companiei se așteaptă la o creștere a pieței de camioane noi cu 50%.

„În 2021, am înregistrat, deja, un număr impresionant de comenzi, pe care reușim să le acoperim cu succes. Vedem o piață cu 50% mai mare față de perioada similară a anului trecut, creșteri fiind înregistrate atât în ceea ce privește capetele tractor, cât și în segmentul camioanelor rigide. Sigur, trebuie să avem în vedere lunile martie și aprilie, foarte bune anul acesta, suprapuse peste martie-aprilie 2020, când deja apăruse pandemia”, a explicat Valeriu Zaharia.

Amintim faptul că 2020 a reprezentant cel mai slab an pentru piața de camioane noi din ultimii 7 ani, cu un total de sub 5.000 de unități.

„Credem că trendul pozitiv se va menține tot anul și, probabil, 2021 va însuma o piață de aproximativ 7.500 de unități. În 2020, foarte multe achiziții au fost amânate, din cauza incertitudinii create de pandemie. Practic, discutăm de schimbări de flotă care nu au avut loc anul trecut, peste care se suprapun schimbările de anul acesta. Avem doi ani într-unul, din punct de vedere al înlocuirii flotelor mari. În plus, vedem o creștere și a pieței, în general, generată de volumul tot mai mare al mărfurilor transportate. În ceea ce privește partea de insolvențe și reposesii de vehicule, avem doar cazuri izolate, care se încadrează în zona firească a unui an normal. Credem că am depășit perioadă critică, potențial periculoasă. Piața de camioane noi este una stabilă și aflată pe un trend crescător”, a declarat Valeriu Zaharia.

Nici termenul de livrare nu ridică probleme deosebite, în ciuda crizei semiconductorilor, care afectează piața auto la nivel mondial.

„Am obținut, recent, cote noi de producție și, astăzi, putem oferi termen de livrare de aproximativ cinci luni”, a precizat CEO Mercedes-Benz Trucks&Buses Romania.

Record pe segmentul second-hand

Vânzările TruckStore de camioane rulate, la nivel național, au crescut progresiv, în ultimii ani, atingând un record de aproape 800 de unități vândute, în 2020.

„Este cel mai mare volum pe care l-am livrat vreodată într-un an, pe acest segment, și rezultatul este cu atât mai important cu cât, în 2016, am vândut sub 400 de camioane. Iar dacă ne uităm la importul de camioane second-hand, piața este într-o continuă scădere, în ultimii 3-4 ani. Când ne referim la piață, discutăm de camioane second-hand importate prima dată în România. Și asta pentru că avem o ofertă internă tot mai mare, în creștere, de la an la an. Ne putem gândi, de exemplu, la vârful din 2016 pe achiziții de camioane noi, care, acum, au ajuns la momentul în care intră în piața de second-hand și își găsesc clienți în România”, a spus Valeriu Zaharia.

Cererea mare pentru vehicule rulate ar putea duce, în perioada următoare, la o majorare a prețurilor.

„Din a doua jumătate a anului trecut, am observat o scădere a stocurilor de camioane rulate, pe fondul unei creșteri a cererii, și simțim că este posibil să apară o ușoară creștere a prețurilor, în condițiile în care putem ajunge în situația de a avea comenzi peste volumul de camioane rulate existente în stoc. Principiul cererii și ofertei va regla lucrurile, însă noi credem că se poate ajunge la o creștere a prețurilor și în condițiile în care oferim o calitate superioară”, a declarat Valeriu Zaharia.

TruckStore a fost lansat în România în iunie 2019, ca un proces de rebranding al diviziei de Autocamioane Rulate, ce are o istorie mult mai amplă, în cadrul operațiunilor Mercedes-Benz, în țara noastră.

La nivel global, TruckStore este responsabil pentru comercializarea camioanelor rulate din cadrul Daimler Truck AG, cu un accent major pe marca Mercedes-Benz, având 24 de locații în 13 țări europene.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.