Mercedes-Benz VISION AVTR

Acest vehicul concept, realizat de către gigantul Mercedes-Benz, în parteneriat cu echipa de producție a filmului Avatar, întruchipează viziunea proiectanților, inginerilor și cercetătorilor de tendințe Mercedes-Benz pentru mobilitatea, în viitorul îndepărtat.

Numele poate fi interpretat ca un omagiu pentru film, dar și ca Advanced Vehicle Transformation. Mașina nu se va regăsi pe linia de producție, dar are ca scop prezentarea tehnologiilor care, ulterior, vor fi implementate pe modelele de serie ale producătorului.

Vehiculul a avut parte de o prezentare avangardistă, în cadrul CES (Consumer Electronics Show) 2020 și l-a avut ca maestru de ceremonii pe însuși James Cameron, regizorul Avatar.

Avangardism

Cu cele patru motoare electrice de înaltă performanță și amplasate „la roată”, VISION AVTR întruchipează o implementare deosebit de agilă a unei mașini de clasă superioară. Cu o putere a motorului (combinată) mai mare de 350 kW (476 CP), VISION AVTR stabilește un nou punct de referință pentru EQ Power.

Datorită distribuției inteligente și complet variabile a cuplului, puterea celor patru motoare, controlabile complet individual, este gestionată în cel mai bun mod posibil, din punct de vedere al dinamicii de conducere, dar, mai ales, într-o manieră extrem de eficientă. Sistemul inovativ de tracțiune integrală cu vectorizare a cuplului garantează dinamica de conducere la cel mai înalt nivel, oferind, în același timp, cea mai bună siguranță activă posibilă.

Aceasta înseamnă că fiecare roată poate fi controlată separat, în funcție de situațiile din trafic. Datorită posibilității de a conduce punțile față și spate simultan sau în mod opus, VISION AVTR se poate deplasa lateral cu aproximativ 30 de grade, în contrast cu vehiculele convenționale. Așa-numita „mișcare a crabului” oferă vehiculului concept un aspect asemănător reptilelor, în mișcarea sa.

Tehnologia bateriilor organic

Vehiculul utilizează o baterie de înaltă tensiune deosebit de puternică și compactă. Pentru prima dată, tehnologia revoluționară a bateriilor se bazează pe chimia celulelor organice pe bază de grafen și, astfel, elimină complet elemente toxice ce se regăsesc în sol, precum metalele. Electromobilitatea devine, astfel, independentă de resursele fosile.

Capacitate excepțională de încărcare rapidă

În plus față de o densitate energetică exponențial ridicată – în comparație cu sistemele de baterii de astăzi. cu până la 1.200 Wh/l – tehnologia impresionează prin capacitatea sa de încărcare rapidă, prin intermediul tehnologiei automate de încărcare. Aceasta înseamnă că bateria se va reîncărca complet în mai puțin de 15 minute.

Cu o capacitate de aproximativ 110 kWh, VISION AVTR permite o autonomie electrică de peste 700 de kilometri. Recuperarea în timpul rulării și frânării permite ca bateria de înaltă tensiune să poată fi reîncărcată cu o eficiență mai mare decât sistemele stabilite în timpul conducerii și contribuie, astfel, la eficiența energetică ridicată a sistemului general.

Capodoperă a eficienței

Vehiculul este echipat cu un sistem autonom de pilotaj, lipsindu-i elementele esențiale, precum volanul și pedalele. La Mercedes-Benz, considerarea eficienței este dusă la extrem, deoarece, o dată cu digitalizarea din ce în ce mai mare, performanța numărului mare de așa-numiți consumatori secundari intră în centrul atenției – alături de furnizarea eficientă de energie, fără a afecta negativ unitatea puterea vehiculului în sine.

Consumul de energie per operațiune de calcul este deja o țintă-cheie în dezvoltarea de noi cipuri de calculator. Această tendință va continua, în anii următori, o dată cu creșterea utilizării senzorilor și a inteligenței artificiale în industria auto.

Interiorul și exteriorul se îmbină

Conceptul holistic combină designul interior și exterior. Percepția omului reprezintă punctul de plecare al unui proces de proiectare din interior spre exterior. Procesul de proiectare începe cu experiența pasagerilor și se concentrează, în mod conștient, pe percepția și nevoile acestora. Scopul a fost crearea unei mașini care să prelungească percepția acestora. De asemenea, a fost o provocare interesantă și aceea de a crea un spațiu de experiență în care pasagerii să se conecteze între ei, cu vehiculul și zona înconjurătoare, într-un mod unic.

Conexiunea vizuală între pasageri și lumea exterioară este creată de modulul de afișare curbat, care înlocuiește un tablou de bord convențional. Lumea exterioară din jurul vehiculului și a zonei înconjurătoare este prezentată în grafică 3D în timp real și, în același timp, arată ceea ce se întâmplă pe drum în fața vehiculului.

În Conceptul Vision AVTR au loc patru persoane, pe scaune confortabile, cu sistem multimedia hi-tech, ce poate fi accesat simultan pasageri, iar interacțiunea cu acesta are loc inclusiv prin holograme.

Materiale durabile

Zonele mari, precum partea din spate a scaunului și plafonul, sunt decorate cu o țesătură care își schimbă culoarea. În funcție de lumină, materialul textil își schimbă culoarea de la albastru închis, la albastru deschis, fiind inspirată din culorile mării. Scaunele sunt îmbrăcate de pielea DINAMICA®.

Aceasta este prima și singura microfibră ce garantează sustenabilitatea mediului pe întregul ciclu de producție. Este material reciclat realizat din haine vechi, steaguri și PET-uri. În timpul producției, se acordă atenție emisiilor reduse de poluanți și consumului redus de energie.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.