MERCEDES-BENZ VISION URBANETIC: Jos barierele dintre marfă și persoane!

În debutul acestei luni, Mercedes-Benz a prezentat cea mai nouă creație a sa pe segmentul vehiculelor comerciale, având la bază conceptul de vehicul complet autonom, electric și modular.

Premiera mondială, evenimentul care a marcat „dezvelirea” acestui concept de vehicul, a avut loc la Copenhaga, unde presa de specialitate a putut lua contact, live, cu această parte a unui sistem de soluții holistice.

Direcția vehiculelor autonome

Și nu ne referim la modul de a lua virajele ci la trendul pe care acestea se află. Prin Vision URBANETIC, este prezentat publicului un concept revoluționar de mobilitate, ce depășește ideile deja existente cu privire la autovehiculele autonome, prin eliminarea limitărilor dintre transportul de persoane și cel de mărfuri. Astfel, permite transportul la cerere, eficient și sustenabil, al persoanelor și mărfurilor, utilizând o abordare inovatoare, pentru a răspunde cererii orașelor, a diverselor sectoare de activitate, dar și a locuitorilor și călătorilor. Acest concept ajută la diminuarea fluxurilor de trafic, eliberează infrastructura din oraș și contribuie la îmbunătățirea calității vieții urbane.

Conceptul URBANETIC

La baza dezvoltării acestui concept a stat ideea de sharing – pasagerii care au o destinație similară călătoresc în același autovehicul, companiile din diferite sectoare de activitate transportă bunurile în aceleași autovehicule. Asociat cu transportul complet automatizat și fără șofer, soluția prezentată de producătorul din Stuttgart reduce traficul, emisiile și contribuie la îmbunătățirea calității vieții urbane. Drumurile și zonele de parcare pot fi eliberate, creând un spațiu nou pentru proiectarea și designul urban.

Parte a unui sistem holistic de soluții

Acest prototip de vehicul abordează viitoarele provocări urbane și oferă soluții inovatoare. Conceptul vizionar se bazează pe un șasiu autonom, cu transmisie electrică, pe care pot fi atașate diferite module, pentru transportul de persoane sau de mărfuri. Ca autovehicul pentru transportul de persoane, Vision URBANETIC are modulul tourer, ce oferă spațiu și confort pentru 12 persoane – 8 pe scaune și 4 în picioare. Secțiunea din spate este un spațiu închis, care protejează pasagerii cu un fel de cocon. Aceștia nu pot fi văzuți din exterior și se pot bucura de intimitate.

Zona centrală din apropierea ușii este rezervată pasagerilor care stau în picioare, care efectuează călătorii scurte. Secțiunea frontală este deschisă și este înconjurată de elemente de sticlă. Turiștii care stau aici, de exemplu, se pot bucura de vederea orașului. Absența cabinei șoferului oferă și mai mult spațiu interior. Volanul, pedalele, bordul și întregul cockpit vor rămâne de domeniul trecutului. Spațiul poate fi, așadar, folosit pentru a permite transportul unui volum mai mare de mărfuri sau a unui număr mai mare de pasageri.

Modulul furgon are un spațiu generos de încărcare, echivalentul a zece europaleți, spațiu facilitat de podeaua Cargo Flex Floor. Această suprafață de încărcare împarte spațiul pe două niveluri. Dacă în spațiul de încărcare este necesară înălțimea maximă, podeaua de separare poate fi pliată în lateral.

Volumul spațiului de încărcare este de 10 mc, în timp ce lungimea este de 3,70 m, din lungimea totală a autovehiculului de 5,14 m. Totodată, acest concept dispune de o infrastructură IT încorporată, care analizează, în timp real, cererea și oferta dintr-o zonă delimitată. Rezultatul este o flotă autonomă, cu trasee planificate flexibil și eficient, conform necesităților de transport. Toate aceste caracteristici poziționează acest vehicul ca un concept inovator al viitorului mobilității urbane.

Înlocuirea contactului vizual

Comunicarea în trafic nu se rezumă doar la indicatoare și semne de circulație, conducătorii de autovehicule comunicând între ei prin semne sau chiar contact vizual. Vision URBANETIC vine cu o interfață inovatoare om – mașină (HMI), care facilitează comunicarea și posibilele interacțiuni dintre autovehicul, pasageri, cicliști și mediu.

Ecranele LED din modulul tourer permit pasagerilor să identifice autovehiculul Vision URBANETIC alocat lor. Camerele din partea dreaptă a autovehiculului și senzorii 360° detectează pietonii sau cicliștii din imediata vecinătate (o distanță cuprinsă între 30 cm și 2 m), iar sistemul digital utilizează LED-urile de la exterior pentru a proiecta silueta persoanei în partea laterală a autovehiculului.

Concepte de mobilitate din viitor

Orașul anului 2036, în viziunea Mercedes-Benz va avea mai puțin trafic rutier și zgomot, asociat cu un nivel în creștere al mobilității. Acolo, traficul va funcționa conform unei noi ordini fundamentale. Transportul persoanelor și al bunurilor s-a separat, în mare parte, de rețeaua de trafic din prezent. Mobilitatea nu mai este definită de întrebarea cum să ajungi cel mai bine de la punctul A la punctul B, cu mijloace de transport predefinite. Conceptele viitoare de mobilitate, cum este Vision URBANETIC, vor schimba în mod fundamental perspectiva și vor pune accent pe modul de acoperire a unei rute, utilizând o combinație preferată de moduri diferite de transport, cât mai confortabil, ieftin și rapid posibil.

Alexandru STOIAN

Stuttgart, GERMANIA

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.