Mita nu este o soluție!

Începerea sezonului estival aduce cu sine, o dată cu soarele mai arzător, și problemele colaterale inerente, specifice concediilor de odihnă, precum: un trafic mai intens către munte sau mare sau aglomerație la ieșirea din tară. În plus, organele de control ale statului își sporesc vigilența, astfel încât reglementările să fie respectate de către toți participanții la trafic.

Comisar-șef de poliție Robert Neacșu, Serviciul Prevenire, Direcția Generală Anticorupție

Cine nu ar dori să ajungă mai repede la destinație? Distanțele sunt mari, căldura agasantă, iar marfa riscă să se strice. Doamne ferește de o grevă!

În acest context posibil, unii cetățeni încearcă marea cu degetul. „Dau și eu ceva să mi se rezolve problema…” Și, de aici, poate începe nebunia. Prinderi în flagrant, cătușe, condamnări în instanță, nimic nu mai poate fi ca înainte. Chiar merită?

Câteva exemple

Pentru evitarea unor astfel de situații, Direcția Generală Anticorupție (DGA), structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne, desfășoară, pe lângă sesiunile de instruire anticorupție destinate propriilor angajați, și activități de informare a cetățenilor, astfel încât să conștientizeze faptul că, atunci când oferă bani sau alte foloase necuvenite funcționarilor statului (de exemplu, către polițiști, polițiști de frontieră ș.a.), își riscă libertatea. În aceste situații, partea de combatere a DGA, împreună cu procurorul, vor intra, inevitabil, în acțiune.

Infracțiunile de corupție se pot manifesta în diferite moduri, în funcție de loc sau de timp, dar să nu uităm niciodată că promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase unui funcționar al statului se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În acest sens, exemplificăm cu reacția promptă a șefului Postului de Poliție Bărcănești, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ialomița, avută în data de 3 aprilie 2018, când un cetățean i-a oferit 3.000 euro pentru a nu-i întocmi dosar penal. Fapta a fost probată, ulterior, prin acțiunea de prindere în flagrant.

Un alt exemplu pe care îl dăm este și cel de anul trecut, din data de 8 septembrie, când un agent din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației – Sectorul Poliției de Frontieră Sarasău a refuzat, de la un cetățean ucrainean, oferta de remitere a câte 2.000 euro pentru fiecare transport ilegal de țigări în țara noastră, cu mențiunea că, ulterior, suma putea crește la 2.500 euro pentru fiecare activitate de contrabandă derulată cu succes. Și această faptă a fost probată prin acțiune de flagrant.

Suma nu contează… doar intenția

Legea nu precizează o valoare minimă a mitei. Astfel, indiferent că e vorba de 50 de lei sau de zeci de mii de euro oferiți ilegal, instituțiile specializate ale statului vor reacționa în același fel. Strâng probe și identifică autorii, iar, în urma acestor acte procedurale, judecătorul ia o decizie.

Reacția la corupție determină consecințele. În acest sens, în mod concret, un agent din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț – Serviciul Rutier – a formulat, în ultimul an, un număr de 4 denunțuri privind oferte de dare de mită, primite din partea unor cetățeni, pentru a nu dispune împotriva acestora măsuri legale. În cele 4 cazuri, polițistul a refuzat, în total, sumele de 1.000 lei și 250 euro.

Nu întâmplător, ca urmare a reacțiilor normale avute, ministrul Afacerilor Interne – Carmen Daniela Dan – a premiat lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne menționați în cazurile prezentate anterior, în data de 30 mai 2018, când DGA a aniversat 13 ani de existență.

Mita nu este, în niciun caz, o soluție pentru rezolvarea problemelor pe care le avem.

Un om instruit este un om mai informat. Iar un om informat este mai protejat.

Limitarea posibilității de apariție a faptelor de corupție și, implicit, un număr din ce în ce mai scăzut al celor implicați, funcționari publici sau cetățeni, este obiectivul principal și o țintă de atins, pe care Direcția Generală Anticorupție o are, permanent, în vedere.

În acest context, contăm și pe sprijinul transportatorilor rutieri și al celor care lucrează în domeniul logistic. Numai de bine!

Robert NEACȘU

Comisar-șef de poliție

Serviciul Prevenire, Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.