Noi linii regionale București-Ilfov

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public a celor 41 de localități din Regiunea București-Ilfov (ADITPBI) a înființat cinci linii regionale, care sunt operate de Serviciul Transport Voluntari.

Este vorba despre următoarele rute: R411: Bucur Obor-Gagu; R412: Bucur Obor-Măineasca; R417: Bucur Obor-Cozieni; R459: Platforma Pipera-Pasaj CFR Tunari; R460: Republica-Pasaj CFR Ștefănești.

În prezent, numărul total al liniilor regionale a ajuns la 53, dintre care 41 sunt operate de STB, 10 de Serviciul Transport Voluntari și două de STCM Ecotrans Chitila. Alte 20 de trasee se află în procedură competitivă de atribuire către operatorii privați.

Toți operatorii privați vor practica același tarif, de 1,50 lei/călătorie, și vor utiliza Sistemul Automat de Taxare. Primăria Capitalei acoperă integral (100%) diferența dintre tariful practicat și costurile reale ale serviciului prestat pe liniile din București și, în plus, contribuie cu încă 90%, adică aproximativ 50 de milioane de euro, la susținerea liniilor regionale din județul Ilfov.

Pe toate liniile regionale, indiferent de operator, titlurile de călătorie sunt puse la dispoziție prin rețeaua de vânzare a STB. Tot această companie este singura care gestionează Sistemul Automat de Taxare.

16 linii, înființate anul acesta

ADITPBI a înființat, anul acesta, 16 linii de transport persoane, dintre care două de la 7 ianuarie – când a fost prelungit și traseul altor patru – și nouă de la 1 februarie, în afară de cele 5 recente. Acestea sunt:

 • Linia R447 – între terminalul „Piața Presei Libere” și localitatea Gruiu.
 • Linia R448 – între terminalul „Piața Presei Libere” și localitatea Moara Vlăsiei.
 • Linia R405 – între „Complex Comercial Titan” și Glina.
 • Linia R427 – între „Ghencea” și Dărăști-Ilfov.
 • Linia R431 – între „Păcii” (Valea Cascadelor) și Dârvari.
 • Linia R438 – între „Piața Sudului” și Vidra.
 • Linia R477 – între „Piața Presei Libere” și Sitaru.
 • Linia R430 – între „Păcii” (Valea Cascadelor) și Cartier Militari.
 • Linia R433 – între „Păcii” (Valea Cascadelor) și Dragomirești Deal.
 • Linia R444 – între „Piața Presei Libere” și localitatea Piscu.
 • Linia R457 – între „Republica” și Piteasca.

Toate cele 40 de localități din Ilfov, deservite de STB

În final, în vederea implementării Programului Integrat de Transport Public de Călători pentru Regiunea București-Ilfov, numărul liniilor regionale operate de STB va ajunge la 67. Astfel, vor fi asigurate legături între Capitală și toate cele 40 de localități din județul Ilfov: opt orașe – Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni și Voluntari – și 32 de comune – 1 Decembrie, Afumați, Balotești, Berceni, Brănești, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Corbeanca, Cornetu, Dărăști-Ilfov, Dascălu, Dobroești, Domnești, Dragomirești-Vale, Găneasa, Glina, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Nuci, Periș, Petrăchioaia, Snagov, Ștefăneștii de Jos, Tunari, Vidra.

Unitățile administrativ-teritoriale din Regiunea București-Ilfov sunt primele din țară care s-au organizat într-o asociație care le reprezintă interesele, iar în prezent transportul public se desfășoară, aici, cu respectarea principiilor și regulamentelor europene.

Amintim că, la data de 17 septembrie 2018, ADTPBI a semnat cu operatorul bucureștean de transport STB contractul de delegare a serviciului public de transport local de călători. STB este operatorul regional de transport în zona București-Ilfov, deținut 99,9% de Municipiul București și 0,01% de CJ Ilfov. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (ADTPBI) are în vedere, pe de o parte, extinderea numărului de linii regionale, care asigură legătura dintre Capitală și localități din Județul Ilfov, iar, pe de altă parte, suplimentarea numărului de autobuze pe liniile urbane, în funcție de cererea de transport.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

Foto: Jean-Mihai Pâlșu

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.