Conducătorii auto sunt vizați, în acest an, de noi modificări legislative, menite să reducă numărul evenimentelor rutiere care au consecințe deosebit de grave.
Să începem cu decizia Guvernului de a pedepsi mai aspru șoferii profesioniști care nu respectă regulile privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă.
A fost adoptată, în acest sens, Ordonanța 5/2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Sunt schimbări operate în OG 37/2007, Legea 265/2008, OG 26/2011 și Legea 85/2022 pentru completarea OG 43/1997 privind regimul drumurilor, pentru modificarea și completarea Codului rutier și a Legii 255/2010 privind exproprierile.
În maximum 90 de zile, respectiv la începutul lunii mai, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) trebuie să stabilească, prin ordin comun, procedura de aplicare a măsurii de imobilizare a vehiculelor, în cazul șoferilor care au „călcat pe bec”. Imobilizarea este prevăzută la art. 9 alin. (2) și (21), din OG 37/2007, privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, aprobată cu modificări prin Legea 371/2007.
Sancțiuni noi
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a transmis că, dintre toate modificările prevăzute în noua OG 5/2025, pentru operatorii de transport și șofer, impactul cel mai mare îl au modificările aduse OG 37/2007.
Deși cuantumul sancțiunilor rămâne nemodificat, apar unele noi. Astfel, se aplică amendă între 9.000 și 12.000 de lei, pentru utilizarea unui vehicul fără a avea instalat un tahograf omologat, sau pentru utilizarea unui vehicul dotat cu tahograf care nu îndeplinește cerințele legale; pentru conducerea cu un card de conducător auto falsificat; pentru falsificarea, ascunderea, suprimarea sau distrugerea datelor înregistrate pe foile de înregistrare sau stocate pe tahograf și/sau pe cardul conducătorului auto și descărcate de pe acestea, sau pe raportul imprimat de tahograf.
De asemenea, se amendează cu sume între 4.000 și 6.000 de lei neprezentarea către organele de control a înregistrărilor manuale, a documentelor imprimate și a înregistrărilor tahograf din ziua curentă și din ultimele 56 de zile, precum și a cartelei tahografice, dacă șoferul deține una.
Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în trafic este de 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) cu măsura complementară de reținere a permisului de conducere, pentru 30 de zile.

Agresivitatea șoferilor poate fi sesizată pe e-SAR
Comportamentul agresiv al șoferilor în trafic poate fi sesizat de cetățeni pe aplicația hub.mai.gov.ro, la secțiunea e-SAR (sesizări abateri rutiere), în baza prevederilor art. 1 pct. 32 din OUG 84, din iunie 2024, intrate în vigoare la sfârșitul lunii octombrie anul trecut. Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Internelor, a pregătit Ordinul privind măsurile organizatorice și cerințele tehnice pentru utilizarea platformei informatice. Proiectul de ordin s-a aflat în consultare publică până la data de 9 februarie, urmând a fi semnat și publicat în Monitorul Oficial.
Modalitatea de sesizare și verificarea acesteia
Potrivit proiectului de Ordin MAI, comunicarea sesizării se realizează exclusiv prin accesarea e-SAR și completarea câmpurilor obligatorii, iar verificarea se face de către Poliția Rutieră. „e-SAR este disponibilă persoanelor autentificate în platforma HUB, care au parcurs cu succes procedurile de validare a contului de utilizator prevăzute de art. 5-7 din Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne, și al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării 150/21.085/2023, privind procedura de eliberare în forma electronică a certificatelor de cazier judiciar”, se arată în document.
Se accesează formularul precompletat cu datele cu caracter personal, iar sesizarea se transmite numai după ce utilizatorul își exprimă acordul cu privire la termenii și condițiile prezentate în formular, confirmând că a perceput în mod nemijlocit manevrele și își asumă expres autenticitatea și veridicitatea informațiilor furnizate, inclusiv cu privire la înregistrarea audio-video sau video, această acțiune având aceeași valoare juridică precum semnarea olografă a sesizării.
Anterior, MAI anunțase că „sesizarea participantului la trafic va trebui să conțină, obligatoriu, datele de identificare ale acestuia (nume, prenume și CNP ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, nr. de telefon și adresa de corespondență, declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura)”.
Înregistrarea poate fi vizualizată și descărcată de utilizator în maximum o oră de la momentul transmiterii sesizării. Ulterior, sesizarea nu mai poate fi anulată sau actualizată.
Monitorizarea disponibilității e-SAR este asigurată nonstop de către administratorul tehnic.
Consumul de substanțe psihoactive, la volan
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 27 ianuarie, că este infracțiune consumul de substanțe psihoactive, la volan, numai dacă se demonstrează că acestea au afectat capacitatea șoferului de a conduce. După 3 zile, un grup de senatori au inițiat un proiect de lege care prevede că „atunci când este depistată în sânge o substanță psihoactivă, fapta să fie considerată infracțiune”. „Această modificare va elimina discuții legate de aptitudinea de a influența condusul unui autovehicul, pe care o expertiză ulterioară ar trebuie să o evidențieze. Ai consumat, stai acasă, nu pui în pericol viața altora”, a transmis fosta ministră a Justiției, Alina Gorghiu, semnatară a proiectului.
Manevrele interzise în trafic
Conform articolului 54^1 din Codul rutier, cetățenii pot sesiza la Poliție, dacă un conducător auto face următoarele manevre, interzise:
a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta, sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare
d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație
f) conducerea mopedului sau motocicletei, având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți
g) mersul cu spatele cu vehiculul, în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului, în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia
i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro