Noul cod al muncii (II)

Asa cum am anuntat numarul trecut, continuam prezentarea prevederilor aduse de noul cod al muncii.

In privinta revizuirii cauzelor de incetare de drept a contractului individual de munca, modificarile aduse Codului muncii vizeaza acoperirea situatiilor de vid legislativ existente in practica pana in prezent, cum ar fi incetarea de drept: a) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; b) la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate, pensiei pen tru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; c) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii; d) la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica.

Concedierea colectiva

Au fost modificate criteriile care stau la baza concedierilor colective. S-au introdus ca principale criterii de departajare pentru concedierea colectiva cele privind realizarea obiectivelor de performanta stabilite la angajare, criterii care prevaleaza, iar in subsidiar, pentru departajare, se vor avea in vedere criteriile de natura sociala. S-au modificat dispozitiile referitoare la interdictia de a face noi angajari pe locurile de munca ale salariatilor concediati pentru angajatorul care a dispus concedieri colective, timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Modificarile aduse sunt in sensul ca in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii, salariatul concediat prin concediere colectiva are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba. Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit; daca acestia nu isi manifesta in scris consimtamantul sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.

Contractul individual de munca pe durata determinata

Prin Legea nr. 40/2011 a fost marita perioada in care poate fi incheiat contractul individual de munca pe durata determinata, respectiv de la 24 luni la 36 de luni. S-a introdus posibilitatea prelungirii unui astfel de contract pe durata determinata si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor. S-a prevazut ca intre aceleasi parti se pot incheia suc cesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, precum si faptul ca aceste tipuri de contracte pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Timpul de munca

Reglementarile introduse in acesta materie prevad expres: a) durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare; b) prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana; c) pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.

Raspunderea juridica

Au fost introduse unele revizuiri/precizari cu privire la raspunderea disciplinara si patrimoniala. Referitor la raspunderea contraventionala, au fost introduse noi fapte ca sanctionabile contra ven tio nal: a) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, b) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 (angajarea in baza certificatului medical) si art. 116 (obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat), cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei; c) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda de la 1.500 ei la 3.000 lei; d) incal carea de catre agentul de munca temporara a obligatiei prevazute la art. 1001 (de a nu percepe nicio taxa salariatilor temporari in schimbul demersurilor efectuate), cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru fie care persoana identificata, fara a de pasi valoarea cu mulata de 100.000 lei; e) incalcarea prevederilor art. 16 alin. 3 (obligatia angajatorului de a inmana, anterior inceperii activitatii, salariatului un exemplar al contractului de munca), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei. In materia raspunderii penale, au fost introduse, de asemenea, noi fapte care, de la data de 30 aprilie 2011, sunt sanctionabile penal, printre care: a) fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege, sanctionata cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda penala; b) cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si infractiunea constand in refuzul repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul in spectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii; c) primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda penala. S-a stabilit pentru unele categorii de infractiuni faptul ca angajatorul va fi obligat sa plateasca sumele reprezentand: a) orice remuneratie restanta datorata persoanelor angajate ilegal; b) cuantumul tuturor impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale pe care angaja torul le-ar fi platit daca persoana ar fi fost angajata legal, inclusiv penalitatile de in tarziere si amenzile administrative corespunzatoare; c) cheltuielile determinate de transferul platilor restante in tara in care persoana angajata ilegal s-a intors de bunavoie sau a fost returnata in conditiile legii.

Contractele colective de munca

Nu au fost abrogate reglementarile existente privind contractele colective de munca, dar Legea nr. 40/2011 prevede anumite dispozitii speciale privind valabilitatea celor existente. Astfel, s-a mentionat faptul ca si contractele colective de munca si actele aditionale incheiate in intervalul de la data intrarii in vigoare legii – 30 aprilie 2011 si pana la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durata de valabilitate care sa depaseasca 31 decembrie 2011. Dupa aceasta data, contrac tele colective de munca si actele aditionale se vor incheia pe durate stabilite prin legea speciala; contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare legii (30 aprilie 2011) isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

Munca prin agent de munca temporara

Legea nr. 40/2011 aduce noutati importante in aceasta materie in concordanta cu directiva aplicabila la nivel european. S-a realizat o noua definitie a partilor implicate si a muncii prestate in domeniu. Astfel, sunt mult mai clar explicate notiuni ca „Munca prin agent de munca temporara“, „Salariatul temporar“, „Agentul de munca temporara“, „Utilizatorul“, „Misiunea de munca temporara“, „Contractul de munca temporara“. Exemple: „Munca prin agent de munca temporara“ – munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma; „Contractul de munca temporara“ – contract individual de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, pe durata unei misiuni. Termenul stabilit pentru misiunea de munca temporara a fost marit de la 12 luni la 24 de luni, fara a-l depasi.

Nicoleta IACOB-ANCA

Avocat, IACOB-ANCA & ASOCIATII

nicoleta@iacob-anca.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.