Noutățile MAN

Noul MAN Lion’s Coach, un nou model Neoplan Tourliner, noua generație MAN Lion’s City – constructorul german atacă toate segmentele de piață, cu o nouă generație de autovehicule, mai eficiente, mai sigure și cu un design impresionant.

Toate informațiile au fost prezentate cu ocazia unui eveniment desfășurat, în luna iulie, în Polonia.

MAN Lion’s Coach – eleganță și eficiență

Având programată lansarea oficială la Kortrijk, în cadrul expoziției Busworld 2017, noul autocar promite noi standarde pentru fiabilitate și eficiență, iar la capitolul design… imaginile sunt grăitoare.

Noile standarde privind siguranța la răsturnare, ECE R66.02, au reprezentat un bun prilej pentru „modernizarea” MAN Lion’s Coach, care a primit o caroserie mai rigidă, noi motorizări și un nou concept pentru design.

Pentru creșterea eficienței, a fost realizată o nouă strategie pentru schimbarea treptelor de viteză, totodată fiind utilizate mai multe sisteme de asistență și îmbunătățiri la capitolul mentenanță. De asemenea, aerodinamicitatea autovehiculului a fost îmbunătățită cu 20%, iar farurile pot fi în totalitate LED.

Este remarcabil noul „limbaj” MAN în materie de design – brand-ul este, în continuare, recunoscut cu ușurință, însă imaginea generală este una modernă, atractivă, potrivită cu tehnologiile moderne care echipează, astăzi, autocarul. S-a încercat o demarcare clară a zonelor funcționale, postul de conducere, zona pasagerilor, compartimentul bagajelor și motor. Această abordare aduce beneficii și în ceea ce privește mentenanța, eventualele elemente lovite putând fi înlocuite ușor și cu costuri reduse.

Noi materiale și procese de producție fac autovehiculul mai ușor și mai robust.

Autocarul poate fi comandat cu două și trei punți, fiind disponibil în trei variante de lungime: 12.101 mm, 13.361 mm și 13,901 mm.

La finalul acestui an, va fi disponibilă și o variantă de 13 m lungime (13.091 mm) cu două punți. Acest model oferă șase scaune suplimentare față de cel de 12 m.

Excluzând toaleta, MAN Lion’s Coach oferă, în funcție de model, o capacitate maximă de 53, 57, 59 sau 63 de pasageri, iar cala de bagaje are un volum cuprins între 11,7 și 14,3 mc.

Noua generație de motoare EURO 6 asigură un plus de putere și cuplu (creștere cu 20 CP și 200 Nm), iar retarder-ul este mai eficient. De asemenea, frâna de motor a devenit mai puternică.

Cutia de viteze MAN TipMatic, standard pe modele cu motoare de 460 CP și mai mari este optimizată pentru motoarele D26.

Printre sistemele de asistență care echipează autocarul amintim: Idle Speed Driving pentru mers la viteze mici, MAN EfficientCruise (recunoașterea topografiei drumului), Adaptive Cruise Control, Lane Guard System și MAN Attention Guard.

Prize USB sunt disponibile pentru toți pasagerii.

Neoplan Tourliner – utilitate și confort

Tourliner își continuă drumul de succes, lansând noi modele și sisteme care echipează autocarul.

Un nou model, de 13 m lungime, pe două axe, va completa familia Tourliner, care, astfel, cuprinde patru variante de lungime. Totodată, farurile LED intră în echiparea de serie.

În cadrul evenimentului desfășurat în Polonia, în luna iulie, a fost organizată o ședință consistentă de drive-test cu Neoplan Tourliner, iar autocarul și-a dovedit calitățile pe toate tipurile de drum – autostradă, drum național, localități… Acest autovehicul reprezintă imaginea utilității, în viziunea constructorului german. Autovehiculul poate fi utilizat, fără probleme, atât în transportul regional, pe distanțe mai scurte, cât și în transportul turistic, pe distanțe lungi. Confortul oferit pasagerilor, dotările autocarului, precum și accesibilitatea foarte bună în interior asigură rețeta pentru acest autocar multifuncțional.

Noul model de 13 m, ce va fi lansat oficial cu ocazia Kortrijk 2017, oferă o capacitate de până la 59 de pasageri și 14,3 mc cală pentru bagaje.

Podeaua dreaptă a autocarului oferă numeroase posibilități pentru configurarea autocarului, în funcție de operațiunile la care va fi utilizat.

Postul de conducere este comod, iar comenzile sunt poziționate clar și la îndemână. Spațiile de depozitare sunt, de asemenea, un element important pentru confortul șoferului.

Designul exterior, pe lângă calitățile estetice oferă și o importantă îmbunătățire a aerodinamicității, cu 20% (noile oglinzi laterale joacă un rol important).

Motoarele cu performanțe îmbunătățite asigură, de asemenea, o reducere a consumului cu până la 10%.

Noua generație de MAN EfficientCruise intră, de asemenea, în echiparea Tourliner.

La capitolul siguranță, autocarul este dotat cu numeroase sisteme, la fel ca toate autovehiculele Neoplan: MAN AttentionGuard, asistență la frânarea de urgență (EBA), Adaptive Cruise Control (ACC), monitorizarea presiunii în pneuri (TPM).

Sistemul MAN AttentionGuard recunoaște momentele în care capacitatea de concentrare a șoferului scade și lansează un avertisment, dacă este necesar. Sistemul analizează numeroase date, inclusiv cele primite de la sistemul Lane Guard Assistance (LGS).

Noua generație MAN Lion’s City

MAN anunță o nouă eră pentru autobuzele urbane Lion’s City. Această nouă generație de autobuze a fost proiectată de la zero și s-a concentrate pe eficiență, confort și ergonomie, iar lansarea oficială este programată în primăvara anului viitor. Cu ocazia evenimentului din Polonia, jurnaliștii prezenți au avut acces la primele informații legate de noul autobuz.

Farurile LED sunt unul dintre elementele care atrag atenția la exterior. La interior, autovehiculul este elegant și spațios. Geamurile mari contribuie la confortul pasagerilor. Postul de conducere a fost complet redesenat, pentru o utilizare cât mai precisă și sigură. Scaunul șoferului a fost ridicat, pentru a îmbunătăți poziția acestuia în relație cu pasagerii care urcă la bord. MAN Lion’s City va începe să fie utilizat în luna septembrie, o dată cu primele teste practice, care au loc în mai multe orașe europene. Lansarea oficială va avea loc în martie 2018.

Consultanță pentru carburanți alternativi

MAN Truck & Bus dezvoltă un nou serviciu de consultanță pentru flote și soluții de transport, ce utilizează sisteme de propulsie alternative. Constructorul german va crea o echipă de consultanți specializați în sistemele alternative de propulsie, pentru autocare și camioane, cu scopul de a oferi sfaturi individualizate pentru companiile de transport și operatorii de flote.

De asemenea, companiile vor primi suport în ceea ce privește configurarea vehiculelor, modul de operare și infrastructura necesară, alături de service și mentenanță.

MAN își propune să demareze producția de serie a autobuzului electric alimentat cu baterii, începând cu anul 2019. Anul viitor, va fi prezentată o flotă demo de autobuze electrice.

Fabrica MAN din Starachowice, Polonia, produce aproximativ 1.500 de autobuze pe an.

Radu BORCESCU,

Varșovia, Polonia

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.