Nu zice “hop”…



Tocmai cand credeam ca lucrurile incep sa se miste, iata ca o noua criza economica mon­dia­la isi arata coltii, in special din cauza problemelor Statelor Unite, dar si celor, din ce in ce mai acute, din anumite tari europene care pareau a fi scapat cu bine de „primul val“.

Si o data cu aparitia primelor semne, se dezvolta din ce in ce mai mult noul tip de limba de lemn ce se face remarcat in limbajul celor care detin fraiele unor orga­nis­me financiare importante la nivel mondial, cum ar fi si cazul lui Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.

Ce-i drept, si el, si altii au o misiune tare grea in ultima vreme, si anume aceea de a mentine con­trolul asupra… panicii populatiei. Ca doar asta nu ne lipseste. Astfel, este absolut firesc sa discuti pro­ble­mele financiare din zona euro in termeni generali si cat mai pre­caut cu putinta, desi poate multi dintre noi ne-am dori sa vorbeasca domniile lor ceva mai pe limba noastra.

Intr-o recenta discutie cu pre­sa, in Sydney (Australia), prese­din­tele Bancii Mondiale a subliniat fap­tul ca intram intr-o noua „zona de pericol“, in care increderea in factorii economici de decizie se afla in scadere. Conform opiniei sale, „va fi important ca principalii actori din domeniul economic sa adopte masuri, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru a recastiga aceasta incredere“.

In opinia presedintelui Bancii Mondiale, principala problema este ca pachetele de masuri, desi coerente politic, nu au trecut testul nevoilor economice ale tarilor lu­mii. Si in cazul in care factorii de decizie economica nu merg cu un pas inaintea problemelor aparute, lipsa de incredere se va largi si asupra jucatorilor de pe piata care ar fi, altfel, capabili sa isi sustina politica si sa faca fata cu brio crizei.

Totusi, Zoellick aduce si o umbra de optimism in declaratiile sale, subliniind faptul ca Italia discuta acum despre importanta adoptarii unor politici de dezvol­tare mai fundamentale, iar Spania deja a facut un pas inainte. Dar, in acelasi timp, daca unele tari, precum Grecia sau Portugalia, nu sunt capabile sa arate semnele unei cresteri, atunci problema va persista.

Una peste alta, optimism sau pesimism la nivelul forurilor eco­nomico-financiare internationale… efectele unei noi crize la nivelul Europei de Vest asupra Romaniei si asupra sectorului nostru de transporturi nu sunt greu de anticipat, desi speranta (ca macar de data asta ne rateaza) moare ultima. Cresterea noastra econo­mica, atata cat a fost, dezmortirea pietei, s-a datorat, in ultima vreme, exporturilor, in special catre tari Vestice care acum incep sa arate semne de slabiciune. In cazul in care consumul de produse din import va scadea pe aceste piete, fragila economie romaneasca va primi, inevitabil, o lovitura destul de serioasa.

Ce am putea astepta in acest caz? Hai sa o dam si noi in limba de lemn si sa spunem ca, macar intr-al 12-lea ceas, autoritatile romane ar trebui „sa faca totul“ pentru a relansa economia, prin masuri coerente legislative si fiscale care sa vina (si) in sprijinul operatorilor economici privati din Romania si prin programe coe­ren­te de dezvoltare a infrastructurii. Asta in loc sa asteptam sa (ne) rezolve problemele francezii, italienii si spaniolii.

Dar deja visam cu ochii deschisi…

Raluca MIHAILESCU

Hoogeveen, Olanda

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.