Ocolul Pământului… pentru șoferi extracomunitari

Multe ore de călătorie cu avionul, întâlniri cu oameni din multe țări și culturi diverse, cu limbi și religii diferite… Câtă energie și timp merită să dedici pentru a te asigura că ai suficienți șoferi?

„Șoferii români sunt angajați cu prioritate, atunci când îi găsim, însă criza conducătorilor auto va continua să se acutizeze și, în aceste condiții, nu puteam să ne lăsăm influențați de momentele economice mai slabe, când volumele de mărfuri sunt în scădere. Avem nevoie de șoferi, pentru a fi siguri că vom face față solicitărilor din momentele de creștere. Astfel, putem avea câștiguri mult mai mari decât eventualele economii cu reducerea forței de muncă, în perioadele mai slabe.” – Ilie Ilea

Cele mai recente studii arată realitatea implacabilă – fără șoferi extracomunitari, transportul rutier european riscă să se blocheze. Astfel, întrebarea „dacă este oportun să aducem șoferi extracomunitari?” se transformă, pentru tot mai mulți transportatori, în „de unde aducem șoferi extracomunitari?”

Ilie Ilea, director general Marvicon, este unul dintre managerii care, în ultimii ani, a acumulat o importantă experiență testând, deja, mai multe posibile bazine pentru șoferi extracomunitari.

Ucraina

„În 2018, am înțeles că problema legată de șoferi nu va dispărea. Astfel, alături de un colaborator, am deschis o firmă în Ucraina și am demarat recrutarea de șoferi străini. A fost prima experiență cu șoferi extracomunitari, cu dosare la emigrări și toată birocrația aferentă”, a precizat Ilie Ilea.

Având în spate o companie destul de cunoscută, găsirea șoferilor nu a reprezentat o problemă, iar oferta Marvicon a fost bine apreciată.

La un moment dat, compania a ajuns să lucreze cu o sută de șoferi ucraineni. Apoi a început războiul…

Pakistan

Au început căutările pentru alte bazine pentru șoferi și, în 2022, Marvicon a făcut primii pași către Pakistan.

„Reprezentanții ambasadei din București au fost foarte deschiși, ne-au oferit multe informații și, cu ajutorul lor, am intrat în contact cu o firmă din Islamabad, care se ocupă cu recrutarea și plasarea de personal. A urmat un schimb de documente, după care am mers acolo. Oamenii au fost foarte serioși și bine organizați și am testat 35 de șoferi într-o singură zi, într-un poligon al unei școli de șoferi”, a povestit Ilie Ilea.

Majoritatea șoferilor s-au dovedit bine pregătiți din punct de vedere al conducerii camionului, însă nu toți se descurcau cu limba engleză. Astfel, au fost selectate doar 20 de persoane.

De la momentul acestei selecții și până au ajuns primii șoferi în România, a trecut un an de zile. Obținerea avizului de muncă, obținerea vizei… totul durează.

„Între timp, am angajat doi șoferi pakistanezi, care lucraseră la altă firmă din România și aveau toate documentele necesare. Firma respectivă nu mai putea să îi țină. Sunt șoferi cu care lucrăm, deja, de un an de zile și își fac treaba foarte bine. Au fost cu camionul prin toată Europa și se pliază fără probleme pe modul nostru de lucru. Bineînțeles, nu i-am pus de la început singuri pe camion. Erau obișnuiți cu stilul de condus din propria țară și trainerul nostru de la Oradea i-a instruit aproximativ o lună, pentru a se obișnui cu drumurile europene. După un an de muncă, ne-au anunțat pentru prima dată că doresc să meargă acasă pentru o lună”, a spus Ilie Ilea.

Dintre persoanele selectate în Pakistan, au ajuns deja patru șoferi și Marvicon a demarat procesul de obținere a documentelor – permis, atestat profesional…

Kazahstan

În 2023, Ilie Ilea a ajuns în Kazahstan, în orașul Almaty.

„Și aici am găsit șoferi buni, însă procesul foarte lung pentru obținerea documentelor a reprezentat un impediment, iar șoferii nu au vrut să aștepte. Însă, chiar dacă nu s-a concretizat, Kazahstan rămâne o opțiune pentru viitor și un loc de unde vom aduce șoferi, pentru că am fost mulțumit de ceea ce am văzut. Șoferii de aici sunt vorbitori de limbă rusă”, a povestit directorul general Marvicon.

Egipt

„Am testat și aici aproximativ 40 de șoferi, însă doar 10 sau 12 vorbeau engleză. În schimb, la condus, cu o singură excepție, toți s-au descurcat foarte bine”, a arătat Ilie Ilea.

Marvicon a decis să nu aducem șoferi care nu vorbesc limba engleză sau limba rusă, având la birou inclusiv vorbitori de limbă rusă.

Georgia

Alături de un colaborator, Marvicon a adus, anul trecut, șoferi din Georgia.

„Avem, deja, zece șoferi georgieni care lucrează la noi și așteptăm alți 15”, a declarat Ilie Ilea.

Africa – următoarea frontieră

În toți acești ani, Marvicon a intrat în contact cu multe firme de recrutare și, astfel, a identificat posibile regiuni pentru a aduce șoferi. În plus, există o listă de țări cu care România are acorduri pentru preschimbarea permisului de conducere și o concentrare pe aceste destinații este logică.

„Țintim și alte țări din Asia, unde se vorbește limba engleză. Există posibilitatea de a aduce șoferi din Sri Lanka, mergem înainte cu Egiptul și studiem și alte țări din Africa, unde se vorbește engleză. De exemplu Kenya, unde putem găsi șoferi cu experiență în transportul internațional și care conduc inclusiv camioane europene. Africa ar putea deveni următoarea zonă de interes”, a explicat Ilie Ilea.

În plus, Marvicon așteaptă șoferi din Uzbekistan, iar Armenia și Azerbaidjan sunt de asemenea pe lista companiei, cu șoferi vorbitori de limbă rusă.

„Cât de curând, vom testa și Filipine, iar Rwanda și Africa de Sud sunt, de asemenea, posibile bazine pentru șoferi și am primit oferte în acest sens”, a completat Ilie Ilea.

Specializare pe o regiune?

„Nu vom rămâne concentrați pe o singură țară, însă nici nu vom merge în multe direcții. Ținta este să identificăm cele mai bune 2-3 țări și apoi să ne concentrăm pe ele, pentru optimizarea/accelerarea procesului. A aduce șoferi dintr-o singură țară ar putea fi riscant. În plus, aducerea efectivă a șoferilor, rezolvarea documentelor, obținerea vizelor… reprezintă un proces de durată și perioada poate fluctua în funcție de diferiți factori. Astfel, a avea posibilitatea de a aduce șoferi din mai multe țări poate aduce câștiguri și în materie de timp. Ne dorim să asigurăm un flux continuu”, a arătat managerul Marvicon.

Din punct de vedere al timpului… Cel mai rapid au ajuns șoferii din Georgia, unde discuțiile au demarat în mai-iunie și șoferii au ajuns în octombrie. În Pakistan, a durat un an, iar în Kazahstan după câteva luni au renunțat șoferii.

„De altfel, șoferii din Kazahstan ajung mai ușor în Polonia sau Țările Baltice, unde procesul se desfășoară mai rapid. Procesul lung pentru obținerea vizelor, preschimbarea documentelor… sunt aspecte care ne încurcă, într-un mediu tot mai concurențial”, a explicat Ilie Ilea.

Sunt și alte aspecte care trebuie luate în calcul. Șoferii aduși în România sunt cazați, li se asigură mesele și primesc salariu, chiar dacă trebuie să aștepte finalizarea operațiunilor birocratice, până să înceapă efectiv munca (durata medie pentru obținerea documentelor este de 3-4 luni). Sunt costuri pe care compania trebuie să și le asume și care sunt cu atât mai mari, cu cât procesul ia mai mult timp.

„A avea șoferi reprezintă o prioritate și un important (poate cel mai important) avantaj competitiv al firmelor de transport. Cine va avea șoferi va face transport!” – Ilie Ilea

În cazul Marvicon, salarizarea șoferilor străini este la fel cu a celor din România, inclusiv din punct de vedere al cuantumului diurnelor.

„Un aspect important este faptul că, de acum înainte, vom putea aduce șoferi care să dea inclusiv examenul pentru CPI. Până acum, se putea doar CPC, adică permise obținute înainte de septembrie 2009. Putem aduce, astfel, șoferi mai tineri, care sunt vorbitori mai buni de limba engleză”, a precizat Ilie Ilea.

Astăzi, la Marvicon, din 270 de șoferi, o sută sunt extracomunitari.

Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.