Oprescu a “resuscitat” reabilitarea a 102 scoli, construieste 13 crese si proiecteaza 20 de gradinite

Primarul general Sorin Oprescu a reusit sa „resusciteze“ Programul de Reabilitare a Infrastructurii Educationale finantat de Banca Europeana de Investitii (BEI), exprimandu-si certitudinea ca lucrarile vor fi terminate pana la finele anului 2011.

Din totalul de 102 unitati de invatamant intrate in lucru, 33 au fost finalizate integral, la 17 dintre ele au fost terminate diferite corpuri de cladire, iar restul de 52 se afla in diverse stadii de executie. Insa edilul a inceput si construirea a 13 crese, tot cu fonduri externe, si are intr-un proiect similar realizarea a 20 de gradinite, toate in acest an. Investitiile Primariei Capitalei vin, astfel, ca o mana cereasca pentru constructori, acestia neavand altceva de facut decat sa stea cu ochii pe pagina de licitatii a municipalitatii.

Criza are si parti bune

Epopeea proiectului cofinantat de BEI dateaza din 2004, de pe vremea primului mandat de primar general al lui Traian Basescu – semnatarul acordului de imprumut -, insa procedurile greoaie de licitatie si lipsa de seriozitate a unora dintre firmele castigatoare au facut ca in 2008, cand a fost ales Sorin Oprescu edil-sef, numai 8 scoli sa fie reabilitate. Proiectul a fost „resuscitat“ si, in doi ani, adus pe linia de plutire. Ambitia declarata a lui Sorin Oprescu a fost sa dea de capat acestei „afaceri“ neatragatoare pentru constructori. De ce neatragatoare? Pentru ca toti spun ca e mult mai dificil sa repari si sa consolidezi o cladire decat sa o construiesti de la zero. Iar cum socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa – in cazul nostru -, unele firme castigatoare ale licitatiei au decis sa renunte la lucrari, cand au ajuns la „locul faptei“. Insa acum, in plina criza economica, e greu de refuzat un contract, cat de greu ar fi el de realizat. „In 2008, erau 8 scoli terminate si inca 4 incepute doar pe hartie. Acum, avem gata jumatate dintre ele, functionale in totalitate. La restul, continua lucrarile. Au fost probleme cu proiectele si studiile de fezabilitate initiale, care au fost facute superficial (…), am fost nevoiti sa refacem o serie de proiecte si, astfel, au aparut alte intarzieri. Mare parte sunt la capitolul «consolidari», iar unele provin din greseli de proiectare“, ne-a declarat Sorin Oprescu. Practic, din septembrie2008, municipalitatea a tot incercat sa readuca proiectul pe linia de plutire, insa abia in 2010 a intrat in graficul normal de timp. „S-au executat proiectele pentru toate scolile. Am reusit sa licitam, sa adjudecam si sa incheiem contracte pentru toate scolile – mai putin 11 (…), aflate in prezent in procedura de achizitie. Dar si mai important, am reabilitat relatia cu BEI, care era extrem de tensionata, reusind, pe baza rezultatelor noastre, sa obtinem prelungirea creditului pana la finalul anului 2011. Acum avem tot dreptul sa spunem ca acest proiect va ajunge la bun sfarsit, in conditii optime“, ne-a precizat Oprescu. Valoarea totala a proiectului „Reabilitarea Infrastructurii scolare din Bucuresti“ este de 228,2 milioane euro, dintre care 112,2 milioane euro reprezinta imprumutul acordat de BEI si 116 milioane euro alocarea din bugetul municipalitatii. Pana in prezent, au fost investite 85 milioane de euro, din care 63 de milioane de la BEI si 22 de milioane de euro din buget.

64 de scoli generale, 15 licee, 19 scoli speciale si 4 gradinite in Programul BEI

Termenul de finalizare a investitiilor cofinantate de BEI este sfarsitul lui 2011, astfel ca toate cele 64 de scoli generale, 15 licee, 19 scoli speciale si 4 gradinite cuprinse in program vor avea autorizatie sanitara. „Au fost prevazute 10 sali de sport – din care 4 sunt finalizate in perioada 2009-2010, un bazin de inot pentru scoala cu profil sportiv nr. 311 si sali de festivitati. Totodata, dotarile scolilor includ mobilier modern si echipamente educationale speciale, pentru laboratoarele de informatica, de chimie, de biologie, de fizica etc. In cazul scolilor de profil, acestea sunt prevazute cu laboratoare de specialitate (vocationale – cum sunt muzica, pictura etc)“, ne a explicat Oprescu.

Primele doua crese, aproape gata

Primarul general are in constructie si 13 crese, in cadrul proiectului „Mai multe centre de ingrijire pentru copilul tau, mai multe oportunitati de angajare pentru tine“, finantat din fonduri europene si derulat de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucursti (DGASMB). Doua dintre cele 13 crese ce vor fi deschise anul acesta vor fi inaugurate in curand, fiind in curs de amenajare intr-o cladire din Sectorul 5. Cel mai probabil, restul creselor va fi gata spre sfarsitul anului, in septembrie – octombrie. Investitia PMB pentru infiintarea celor 13 crese este de aproximativ 100.000 de euro, suma care include reabilitari ale spatiului, dotarea initiala propriu zisa si obtinerea avizelor de functionare. Bugetul total al proiectului derulat prin DGASMB este de 16.423.602 euro, bani obtinuti din fonduri europene.

40 de milioane de euro fonduri externe

Tot in domeniul construirii de unitati de invatamant, Sorin Oprescu ne-a mai spus ca a obtinut de la Banca Europeana de Investitii 40 de milioane de euro pentru 20 de gradinite. „BEI a prelungit perioada de acordare a creditelor, alocand si o suma de 40 milioane de euro pentru construirea a 20 de gradinite. Incercam sa le facem si pe acestea, pentru ca necesarul este foarte mare, de aproximativ 11.200 de locuri“.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.