Ordinul 4.426: metodologia de decontare a navetei elevilor

Metodologia privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu a fost aprobată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prin Ordinul 4.426.

Sorin Cîmpeanu

Ordinul vine în urma adoptării Ordonanței de urgență (OUG) 50, prin care a fost reglementată, de către Guvern, decontarea acestui tip de transport-navetă. Atât ordonanța, cât și metodologia stabilesc că „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”. În cazul elevilor care fac naveta pe distanțe mai mari de 50 km, se adăugă 1 leu/km/lună.

Statul suportă cheltuielile de navetă și pentru elevii care locuiesc la internat sau în gazdă, însă doar pentru opt călătorii dus-întors pe semestru. În acest caz, suma nu poate depăși cheltuielile cu transportul pe o lună sau două călătorii dus-întors.

Termenele de acordare a banilor

Elevii depun cererile pentru bani, chiar și în avans, la școala la care învață, apoi procedura este următoarea: „Inspectoratele școlare vor solicita la Ministerul Educației – Direcția generală economică, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea datelor de la unitățile de învățământ preuniversitar de stat, sumele necesare, iar Ministerul Educației va efectua deschiderea de credite bugetare. După primirea sumelor solicitate, unitățile de învățământ preuniversitar de stat vor efectua plata către elevi, în termen de 5 zile lucrătoare”.

Decontarea cheltuielilor de transport va trebui făcută de către școli până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. În cazul solicitării în avans a sumelor, elevii trebuie să primească banii până în data de 20 a fiecărei luni.

Potrivit metodologiei, decontarea cheltuielilor de transport se face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/lună pentru distanța de 3 kilometri. Pentru distanțele cuprinse între 3 și 50 km, suma de 30 de lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

Se dau bani și pentru iunie

Elevii care au depus documente pentru decontarea navetei în perioada cuprinsă între 16 iunie 2021 (data intrării în vigoare a OUG 50/2021) și 28 iunie (finalul anului școlar 2020-2021) vor primi banii până cel mai târziu în data de 6 august, potrivit metodologiei.

În luna septembrie, sumele se vor acorda în avans în primele 3 zile lucrătoare de la începerea noului an școlar. Pentru asigurarea sumelor necesare acordării avansurilor, unitățile de învățământ preuniversitar de stat și inspectoratele școlare vor face solicitările necesare în cursul lunii august, mai prevede Ordinul 4.426/2021.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.