OUG pentru decontarea transportului elevilor

Guvernul Orban a eliminat, printr-o ordonanță de urgență (OUG 15/2020), noțiunea de „abonament” din Legea Educației Naționale (LEN 1/2011), astfel încât să le permită elevilor decontarea cheltuielilor făcute cu transportul, chiar dacă nu dețin un abonament. 

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării: „Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit, pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ”.

Ordonanța vine după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că abrogarea OUG 51/2019, printr-o lege pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea, în 4 decembrie 2019, este neconstituțională.

În aceste condiții, ministrul Educației, Monica Anisie, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării și ai asociațiilor de elevi, pentru a găsi o soluție. Astfel a apărut ordonanța de urgență.

Modificări în Legea educației

Concret, au fost aduse modificări articolului 84 din Legea 1/2011: „Elevilor de nivel liceal care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu la filiera/profilul/specializarea solicitată li se decontează cheltuielile de transport în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul Ministerului Educației și Cercetării, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier. (…) Operatorii de transport rutier au obligația să asigure transportul rutier al elevilor”.

În termen de 30 zile de la data publicării OUG, Ministerul Educației va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale.

Acordarea licențelor ar putea fi condiționată

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul evaluează posibilitatea condiționării eliberării licențelor către transportatori de acordarea unor gratuități pentru elevii navetiști.

„Așteptăm motivarea Curții Constituționale. Până atunci, adoptăm o ordonanță de urgență pentru a scoate noțiunea de abonament din Legea Educației Naționale, pentru a pune actul normativ în acord cu decizia CCR. Suntem într-o evaluare privind numărul de elevi navetiști, cursele parcurse de ei, sumele necesare pentru decontarea integrală și inclusiv posibilitatea condiționării licențelor transportatorilor de realizarea transportului gratuit pentru elevii navetiști. Și vom propune o ordonanță de urgență pentru a corecta această gravă deficiență care, practic, duce la nerespectarea unui articol constituțional pentru elevi, și anume educație gratuită”, a precizat Raluca Turcan.

Licențele de traseu pentru București-Ilfov, prelungite

Licențele de traseu deținute de operatorii care efectuează servicii regulate de transport de pasageri între municipiul București și localitățile din Ilfov au fost prelungite până la data de 31 decembrie 2020, prin ordonanță de urgență. OUG 89/2019, adoptată de Guvernul Orban în data de 30 decembrie și publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului, a fost decisă la solicitarea operatorilor de transport care dețin licențe de traseu valabile pe traseele cuprinse în actualul program de transport, în baza căruia se efectuează serviciile regulate de transport. Autoritatea Rutieră Română (ARR) a stabilit, potrivit legii, procedura și modalitatea de prelungire a valabilității licențelor de traseu însoțite de graficele de circulație, „pentru autobuzele deținute și nominalizate de către operatori, cu plata tarifului aferent, potrivit legii, care vor avea valabilitate până la data de 31 decembrie 2020, dar nu mai târziu de data atribuirii de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public a obligației prestării serviciului de transport public către operatorii de transport”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.