Partea întunecată a integrității

Direcția Generală Anticorupție (DGA) este structura Ministerului Afacerilor Interne specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, fiind organizată la nivel central și teritorial. 

Astfel, promovăm în activitățile desfășurate integritatea, onestitatea și profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu, cât și pentru cel al MAI, care să transpună în practica motto-ul nostru: „Integritate pentru credibilitate”.

Totodată, normalitatea este un concept relativ, perceput și interpretat de către fiecare individ în parte, statuat de către legiuitor. Însă, CARACTERUL poate determina succesul, prin trăsături înrădăcinate în viața omului, generând reacții și acțiuni specifice diferitelor circumstanțe.

Succesul depinde de latura pe care fiecare dintre noi o dezvoltă, de aceea, CARACTERIAL vorbind, succesul trebuie să accentueze aspectele pozitive, adică să insistăm pentru ridicarea standardelor proprii, fiind proactivi, și să nu uităm să lăudăm, căutând aspectele pozitive în oameni.

Dar succesul poate fi înțeles în diferite moduri.

Astfel, la data de 12.03.2018, DGA, prin Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Iași, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, a organizat și realizat acțiunea de prindere în flagrant a unui maistru de la un liceu din județul Iași. Acesta a primit de la o persoană suma de 250 euro, pentru a interveni pe lângă un funcționar din cadrul Registrului Auto Român (RAR) – Reprezentanța Iași, în scopul obținerii, în mod preferențial și în afara programării oficiale, a omologării unui autovehicul achiziționat din străinătate și care urma a fi înmatriculat în România.

După realizarea acțiunii de prindere în flagrant, lucrătorii DGA – SJA Iași au pus în executare mandatele de efectuare a percheziției domiciliare și asupra autoturismului suspectului.

Cu ocazia percheziției domiciliare, au fost identificate și ridicate pentru continuarea cercetărilor mai multe documente, înscrisuri și alte bunuri, precum și sume de bani în diferite bancnote, respectiv 37.405 lei, 4.210 euro și 385 lire sterline.

În cauză, s-a beneficiat de suportul tehnic și operativ din partea Direcției Operațiuni Speciale – Brigada Operațiuni Speciale Iași.

Trafic de influență pentru omologare

Urmărirea penală în cauză vizează săvârșirea mai multor infracțiuni de trafic de influență, constând în pretinderea și primirea de sume de bani de la diferite persoane, pentru traficarea influenței pe lângă funcționari din cadrul RAR Iași, în scopul obținerii, în mod preferențial și în afara programărilor oficiale, a omologărilor autovehiculelor achiziționate din străinătate și care urmează a fi înmatriculate în România.

În urma activităților desfășurate, procurorul de caz a pus în mișcare acțiunea penală, luând față de inculpat măsura reținerii pentru 24 de ore, iar instanța competentă a dispus măsura arestului la domiciliu.

Precizăm că infracțiunea de trafic de influență este stipulată de către legiuitor, prin art. 291 din Codul Penal, astfel: „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri”, sancțiunea fiind închisoare de la 2 la 7 ani.

Pentru a evita astfel de comportamente non-etice, care țin de partea mai puțin vizibilă, întunecată, a integrității, DGA recomandă tuturor cetățenilor, inclusiv transportatorilor și celor care lucrează în domeniul logistic, să manifeste vigilență și să ia atitudine în fața unor astfel de cazuri, semnalându-le de îndată la Call Center anticorupție, linie telefonică gratuită 0800.806.806.

Comisar-șef de poliție Octavian Alexandru DUPOI

Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.