PARTENERIAT CTP ROMÂNIA – DIEHL CONTROLS: Producție high-tech, la Brașov

Orașul de la poalele Tâmpei devine mai atractiv pe harta oportunităților de afaceri, după ce producătorul german de înaltă tehnologie Diehl Controls și CTP România au anunțat construcția unui centru de cercetare și dezvoltare, în valoare de 40 de milioane de euro. Construcția va fi livrată în S2 2024 și va face parte din CTPark Brașov, un nou parc de business cu o suprafață de 50.000 mp.

Concret, proiectul Diehl Controls prevede construcția built-to-suit (BTS), pe o suprafață de 18.000 mp, a unui centru de cercetare și dezvoltare și a unei unități de producție și marchează primul parteneriat al CTP cu producătorul german de înaltă tehnologie.

Diehl Controls, care dezvoltă și produce componente și sisteme electronice, este primul chiriaș al noului parc de afaceri de 50.000 mp, situat în centrul României. Centrul de cercetare și dezvoltare și unitatea de producție (de 18.000 mp) implică o investiție inițială de 15 milioane de euro, care urmează să crească până la 40 de milioane de euro, în următorii 10 ani. Prima fază a proiectului BTS de la CTPark Brașov este programată pentru livrare în a doua jumătate a anului 2024.

Potențial

CTPark Brașov este amplasat la nordul orașului, pe DN13, și dispune de legături bune cu transportul public și cu aeroportul din apropiere, oferind spații flexibile, pentru distribuție sau producție.

„Ne consolidăm poziția, în Brașov și în regiune, cu un nou parc de afaceri de 50.000 mp. Suntem mândri să urăm bun venit Diehl Controls ca prim chiriaș al CTPark Brașov și să contribuim la atragerea unei investiții atât de importante în România”, a declarat Ana Dumitrache, country head CTP România.

„Suntem încântați să facem echipă cu CTP, pentru a construi a treia noastră unitate de producție din Europa, datorită experienței lor de dezvoltare în România”, a declarat, la rândul său, Josef Fellner, CFO, Diehl Controls, apreciind România ca fiind o țară competitivă, în Europa Centrală și de Est, cu angajați calificați și potențial pentru industria ingineriei. O țară care oferă atât stabilitate, cât și securitate pentru dezvoltarea businessului. „Colaborarea cu InvestRomania a facilitat procesul nostru decizional. Brașovul este situat strategic în centrul României, are infrastructură foarte bună și reprezintă o destinație industrială preferată, beneficiind și de acces la forță de muncă înalt calificată. Toate acestea au fost criterii importante pentru noi, atunci când am selectat locația pentru noua noastră investiție”, a precizat el.

Diehl Controls operează, în prezent, două fabrici, în Europa: una la sediul central al companiei din Wangen, în apropiere de granița germano-elvețiană, cu aproximativ 550 de angajați, și o alta în Namyslow, lângă Wroclaw, în sud-vestul Poloniei, unde are aproximativ 1.300 de angajați. Compania face parte din grupul german Diehl Group, care are aproximativ 17.000 de angajați, la nivel mondial, în cinci divizii.

200 de noi locuri de muncă, până la finalul lui 2024

Noua unitate de producție a Diehl Controls de la CTPark Brașov va crea peste 200 de noi locuri de muncă, până la sfârșitul anului 2024, presupunând că atât procedurile de aprobare, cât și construcția propriu-zisă vor decurge conform planului. Se preconizează că acest număr va crește la peste 600 de locuri de muncă, până la sfârșitul anului 2027. Diehl Controls, în cooperare cu administrația orașului Brașov, intenționează să sprijine și să dezvolte în comun programul de învățământ dual al Universității Transilvania, pentru profesioniști calificați, tehnicieni și ingineri, creați de piața locală. Un criteriu important pentru acest parteneriat a fost faptul că sistemul de formare existent în Brașov este comparabil cu cel din Germania. Un element decizional important pentru selectarea locației, în vederea obținerii de lucrători calificați pentru unitatea de producție din Brașov.

O companie de familie

Diehl este o companie de familie, independentă din punct de vedere financiar, fondată în 1902. Diehl Controls furnizează produse și soluții tehnice pentru aparate de uz casnic și industrial, cum ar fi pompe de căldură, mașini de spălat, frigidere și sisteme de gestionare a bateriilor. Printre clienții săi, se numără BSH, Electrolux, Haier, Miele, Panasonic, Stiebel Eltron, Stihl, Vaillant sau Whirlpool. Diehl Controls are aproximativ 3.700 de angajați, la nivel global.

România, o piață importantă

România este a doua cea mai mare piață a CTP din Europa, reprezentând peste 2,3 milioane de metri pătrați de depozite de clasă A, în 15 orașe, printre care: Arad, Brașov, București, Caransebeș, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, Turda, Ineu și Salonta.

Ana Dumitrache, country head CTP România: „Decizia Diehl de a stabili o operațiune aici este încă o confirmare a poziției strategice a României în Europa și a acreditărilor sale remarcabile ca destinație de nearshoring, atât pentru spațiile logistice, cât și pentru producție.”

Josef Fellner, CFO, Diehl Controls: „Prin acest proiect, ne propunem să contribuim pe termen lung la dezvoltarea economică viitoare a orașului Brașov și a restului regiunii.”

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo,ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.