Pasajul Mogoșoaia, deschis în avans cu 7 luni

Pasajul Mogoșoaia, amplasat pe Centura București peste DN1A, a fost deschis circulației rutiere, în avans cu 7 luni, față de termenul de finalizare prevăzut în contract.

Execuția lucrărilor a început în aprilie 2020, iar darea în trafic a acestuia era prevăzută pentru luna aprilie 2022. Antreprenorul care a realizat proiectarea și execuția pasajului este STRABAG, iar contractul are valoarea de peste 32,2 milioane de lei, fără TVA.

Pasajul Mogoșoaia, situat între km 66 și 67 pe Centura Capitalei, asigură fluidizarea circulației pe Centura Nord. Totodată, s-au încheiat lucrările de reparații la pasajul peste calea ferată de pe DN1, de la ieșirea din Predeal spre București. Acum, se circulă pe ambele sensuri, pe pasajul de la Predeal.

Lucrări reluate la Podul de la Fetești

La începutul lui octombrie, au fost reluate lucrările de reabilitare a Podului de la Fetești, peste brațul Borcea, situat pe Autostrada Soarelui A2, la km 150. Au fost instituite restricții de circulație, prin închiderea Căii 1 de rulare, pe sensul de mers București-Constanța. În primăvară, s-au executat lucrări pe celălalt sens, ce s-au finalizat înainte de deschiderea sezonului estival. Contractul, în valoare de circa 68 de milioane de lei, a fost semnat cu Asocierea Maristar Com-Hydrostoy AD și prevede 24 de luni pentru execuția lucrărilor și 60 de luni garanție. Lucrările, cu un grad ridicat de complexitate, sunt executate pentru prima oară după 38 de ani, timp în care acest pod nu a suferit niciun fel de lucrări de reparații semnificative pe partea rutieră, potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Șantier și la Cernavodă

Totodată, au fost reluate lucrările de reabilitare a Podului de la Cernavodă, de pe Autostrada A2, la km 157. Acestea au fost întrerupte, de asemenea, pe timpul sezonului estival. Acum, a fost închisă Calea 2 de rulare, pe sensul de mers Constanța-București. Contractul a fost semnat cu firma Maristar Com, la începutul lui februarie, pentru circa 67 de milioane de lei, cu termen de execuție de 24 de luni. În lungime de 1.596 m, podul de la Cernavodă este unul combinat, de cale ferată și șosea, de tip constructiv, care, împreună cu podul similar peste brațul Borcea, în lungime de 970 m, traversează fluviul Dunărea și conectează regiunile Muntenia și Dobrogea.

Reparații pe A2 București-Fundulea

Au fost reluate lucrările de reparații pe Autostrada București-Constanța (A2), la tronsonul București-Fundulea, între km 31 și 36, pe sensul Constanța-București, până pe 30 noiembrie 2021. CNAIR a instituit restricții de circulație, prin devierea totală a traficului rutier de pe Calea II pe Calea I, cu reducerea vitezei la 60 km/h și închiderea parțială a nodului rutier de la km 35, ce asigură accesul către și dinspre Fundulea și Nana.

30 km de autostradă Pitești-Curtea de Argeș, în lucru

Astaldi a început construirea secțiunii 5 Pitești-Curtea de Argeș, de 30,35 km, a Autostrăzii Sibiu-Pitești. Contractul, în valoare de 1,7 miliarde de lei (circa 356 de milioane de euro), prevede 4 ani pentru execuție. Proiectul cuprinde 13 poduri, 3 pasaje, un viaduct, 3 noduri rutiere, la Curtea de Argeș, Băiculești și Bascov, 2 spații de servicii, câte unul pe fiecare sens, care vor fi amenajate modern, 2 parcări de scurtă durată, de-o parte și de alta a drumului, precum și 2 centre de coordonare și întreținere, la Bascov și la Curtea de Argeș.

Licitație în prelungiri pentru secțiunea Boița-Cornetu

Licitația pentru construirea secțiunii Boița-Cornetu a Autostrăzii Sibiu-Pitești a intrat în prelungiri, după ce termenul de depunere a ofertelor a fost amânat din nou, de CNAIR, pentru a doua oară. Vor depune oferte doar cele 6 firme precalificate de CNAIR în etapa 1 a acestei proceduri de licitație restrânsă. Ofertele precalificate aparțin asocierilor Mapa Insaat Ve Ticaret-Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret; Makyol Insaat Sanayi Turiszm Ve Ticaret-Gulermak Agir Sanayio Inșaat Ve Taahhut-Yapi Merkezi Inșaat Ve Sanayi-Ozaltin Inssat Ticaret Ve Sanayi; Aktor-Rizzani de Eccher; Asocierea Strabag-Acciona Construccion; Impresa Pozzarotti & C; Astaldi.

3 oferte la relicitarea lotului Chețani-Câmpia Turzii

Trei asocieri de constructori au depus oferte la procedura de relicitare a contractului privind proiectarea și execuția Lotului 3 Chețani-Câmpia Turzii, în lungime de aproximativ 15,7 km, al Autostrăzii Transilvania (A3). Este vorba despre asocierile DIMEX 2000 Company-Alpenside-Explan; Drum Asfalt-OPR Asfalt-Obras Publicas Y Ragadios-Drumuri Bihor; STRABAG-Geiger Transilvania. Valoarea estimată a contractului este de 383,4 milioane de lei, fără TVA, iar durata de realizare este de 21 de luni, din care 3 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție.

SF pentru 12 noduri rutiere noi

CNAIR a lansat licitația pentru studii de fezabilitate (SF) și prefezabilitate (SPF) necesare amenajării a 12 noduri rutiere noi, pe autostrăzile A0, A2, A3, și A7:

 1. Nod Pantelimon, pe A0 Nord
 2. Nod Ovidiu, pe A2 Fetești-Cernavodă
 3. Nod Dunărea, pe A2 Fetești-Cernavodă
 4. Nod Peștera, pe A2 Cernavodă-Constanța
 5. Nod Ghighiu, pe A3 București-Ploiești
 6. Nod Ciurila, pe A3 Cluj-Turda
 7. Nod Românași, pe A3 Cluj-Zalău
 8. Nod Luduș, pe A3 Tg. Mureș-Câmpia Turzii
 9. Nod la Săndulești, pe A3 Cluj-Turda
 10. Nod la Crasna, pe A3 Zalău-Oradea
 11. Nod de descărcare pe A7, în zona localității Dumbrava, după conexiunea autostrăzilor A7 și A3
 12. Nod la Adjud Est, pe A7 Focșani-Bacău.

Ofertele pot fi depuse până pe 14 octombrie.

Aceste proiecte vin în completarea celor 9 noduri rutiere, care vor deservi autostrăzile A1, A2 și A3, pentru care CNAIR a semnat, în primăvară, contractele de proiectare:

 1. Nod A1 (km 73+100)-DJ702F (Ionești)
 2. Nod A2 (km 90+100)-DJ306 și DN3A (Dragoș Vodă)
 3. Nod A3 km (36,7)-DJ101C la Gruiu (Sector București-Ploiești)
 4. Nod rutier: A1 (km 326)-DJ704 (Cugir)
 5. Nod rutier: A1 (km 363)-DC129 (Sântuhalm)
 6. Nod rutier: A1 (km 485)-DJ609E (Recaș)
 7. Nod rutier: A1 (km 450)-DJ609 (Bethausen)
 8. Nod rutier: A1 (km 528,5)-DJ682G (Cruceni)
 9. Nod rutier: A3 (km 40)-DN1P (Spinuș)

Durata contractului este de 10 luni de la data de începere.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.