Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu, cu privire la o actualizare majoră a Directivei UE privind permisul de conducere.
„Una dintre reformele principale este introducerea unei perioade de probă armonizate, de doi ani, pentru șoferii începători, în toate statele membre ale UE. În această perioadă, se vor aplica sancțiuni mai stricte, pentru infracțiuni precum conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor”, relatează ROADPOL – Rețeaua Europeană de Poliție Rutieră, în cel mai recent Buletin Informativ.
Permis de conducere digital, valabil 15 ani
Până la sfârșitul anului 2030, toți cetățenii UE vor avea acces la un permis de conducere mobil uniform, integrat în portofelul european de identitate digitală. Versiunea digitală va fi recunoscută în toate statele membre și va coexista cu un permis de conducere fizic, care va rămâne disponibil la cerere. Atât permisul digital, cât și cel fizic vor fi valabile timp de 15 ani, pentru autoturisme și motociclete, cu excepția cazului în care sunt utilizate ca formă de identificare, unde valabilitatea va fi de 10 ani.
Reforma face un pas înainte și în direcția armonizării procedurilor de control medical în întreaga UE. Fiecare stat membru va trebui să efectueze fie un examen medical formal, fie să pună în aplicare un chestionar de autoevaluare, pentru a evalua capacitatea de a conduce, în momentul eliberării permiselor.
Conducere însoțită
Actualizarea introduce un sistem de conducere însoțită, care le permite tinerilor să înceapă pregătirea pentru obținerea permisului de conducere la categorii precum autoturisme (B) și camioane/furgonete (C) la vârsta de 17 ani, cu condiția să fie însoțiți de un șofer experimentat. Acest lucru urmărește atât să îmbunătățească abilitățile de conducere, cât și să contribuie la rezolvarea problemei lipsei de șoferi profesioniști în multe țări din UE, conform ROADPOL.
Accesul
Reforma abordează, de asemenea, problemele cu care se confruntă cetățenii UE care locuiesc într-un stat membru diferit de cel al cetățeniei lor. În conformitate cu noile norme, va fi posibil să susțină examene de conducere și să obțină un permis în țara de cetățenie, în caz că barierele lingvistice îi împiedică să susțină examenele în limbile oficiale ale țării gazdă.
Decesele rutiere în UE scad, dar progresul este lent
Această revizuire face parte din Pachetul privind Siguranța Rutieră (2023) al Comisiei Europene, care sprijină Cadrul de politică privind siguranța rutieră 2021-2030 al UE, ce include obiectivul „Vision Zero”, de eliminare a deceselor și rănirilor grave pe drumurile UE, până în anul 2050, cu un obiectiv intermediar de reducere cu 50% a acestora, până în 2030.
„Deși siguranța rutieră în UE s-a îmbunătățit considerabil, în ultimele două decenii, 20.400 de persoane au murit în accidente rutiere în 2023, reprezentând o scădere de doar 1% față de anul precedent. Cifrele preliminare pentru 2024 arată o scădere de 3%, echivalent cu aproximativ 600 de decese mai puțin, dar, pentru a atinge obiectivul pentru 2030, este necesară o reducere anuală de cel puțin 4,5%”, arată ROADPOL. Pe lângă directiva privind permisul de conducere, pachetul privind siguranța rutieră include propuneri de îmbunătățire a normelor privind decăderea din drepturi a conducătorilor auto și aplicarea transfrontalieră a infracțiunilor rutiere.
Acordul provizoriu va necesita aprobarea formală a Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER) al Consiliului și a Parlamentului European, urmată de o finalizare juridico-lingvistică, înainte de adoptarea oficială.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro