PLAN DE RELANSARE ECONOMICĂ: Granturi de miliarde de euro pentru IMM-uri

Guvernul Orban a făcut public Planul național de investiții și relansare economică pe 20 de domenii prioritare, ce prevede, între altele, granturi nerambursabile pentru IMM-uri, în următoarea perioadă, și fonduri substanțiale pentru autostrăzi, în viitorii 10 ani.

Banii ar urma să vină atât de la bugetul de stat, cât și din fondurile europene, respectiv 31 de miliarde de euro promise României din planul de relansare al Comisiei Europene, precum și aproape 80 de miliarde, prin alocările bugetare comunitare în perioada 2021-2027. Precizăm, însă, că Planul de relansare al UE va fi aprobat abia în anul 2021, în timp ce bugetul european pentru perioada 2021-2027 are șanse să fie adoptat în toamnă, după vacanță, însă banii vor fi disponibili tot de anul viitor.

Granturile de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții însumează 1,034 miliarde de euro.

100 de milioane de euro pentru firme care nu au beneficiat de șomaj tehnic

Circa 100 de milioane de euro sunt destinați unui număr de 50.000 de IMM-uri cu asociat/administrator unic, fără contract individual de muncă (fără salariați), PFA-uri din domeniul artelor și spectacolului sau cu activități în domeniul sănătății, dacă au fost implicate direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Valoarea unui microgrant este de 2.000 de euro, ce va fi acordat o singură dată, pentru următoarele tipuri de cheltuieli: stocuri de materii prime, materiale, mărfuri, datorii curente, echipamentele de protecție medicale și restanțe față de furnizori, chirii (3 luni), utilități, reparații curente, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii, dotări independente necesare activității curente pentru reluarea activităților economice.

Condiții de acordare: cifra de afaceri de cel puțin 5.000 de euro în exercițiul financiar precedent; activitate curentă (operațională) de minim 1 an calendaristic de la data depunerii cererii de finanțare; nu au beneficiat de șomaj tehnic; au obținut profit în unul din ultimii doi ani ai activității curente; nu au obligații restante la bugetul de stat la data depunerii cererii de finanțare.

Până la 350 de milioane de euro pentru capitalul de lucru

O schemă de ajutor în valoare 265-350 de milioane de euro din fonduri externe nerambursabile, la care se adaugă 39,75 milioane de euro (circa 15%) cofinanțare de la bugetul de stat și 45,7 milioane de euro (15%) coparticipare proprie a beneficiarului, este destinată finanțării capitalului de lucru necesar repornirii unui număr cuprins între 90.000 și 1 milion de IMM-uri din domeniile HoReCa, turism, transporturi, evenimente.

Valoarea grantului este de maxim 125.000 de euro, dedicat cheltuielilor cu stocuri, datorii către furnizori, echipamente. Condiții de acordare: activitate oprită sau întreruptă și o diminuare a cifrei de afaceri cu minim 30% față de perioada anterioară a anului precedent, într-una din lunile martie, aprilie sau mai; să înregistreze profit sau beneficii într-unul din ultimele două exerciții financiare; să nu aibă obligații restante la buget.

550 de milioane de euro pentru reconversia economică

Guvernul Orban promite, de asemenea, pentru investiții și reconversia economică, 550 de milioane de euro granturi, cu 15% cofinanțare din bugetul de stat și 15% cofinanțare proprie, unui număr între 90.000 și 1 milion de IMM-uri din industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții. Valoarea grantului este între 50.000-200.000 de euro, bani destinați cheltuielilor de producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii. Condițiile de acordare sunt similare celor pentru capitalul de lucru.

Categorii de cheltuieli finanțate: realizarea/achiziția construcțiilor; achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii, dotări independente, mobilier de birou și mobilier specific; achiziția de teren maxim 10% din valoarea proiectului; consultanță și proiectare, managementul de proiect, asistență tehnică, dirigenția de șantier; cheltuieli de sistematizare și amenajare teritorială a terenurilor, de mediu, de racord la utilități, de promovare, participare la târguri, evenimente, conferințe, studii, drepturi de proprietate intelectuala, orice alte cheltuieli în legătură cu proiectul de investiții pentru extinderea capacităților de producție și prestării de servicii.

1,13 miliarde de euro pentru creșterea competitivității

Granturi de 1,13 miliarde de euro sunt destinate creșterii competitivității IMM-urilor. Suma de 117 milioane de euro este pentru investiții prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operațional Regional-Axa 2.1, iar alți 130 de milioane de euro, de la FEDR, sunt fonduri suplimentare, prin supracontractare, pentru lista de rezerva (valoarea grantului: maxim 200.000 de euro).

Totodată, 450 de milioane de euro sunt pentru alocarea suplimentară de fonduri prin POR-Axa 2.2. (valoare grant: între 200.000-1 milion de euro). Alți 550 de milioane de euro reprezintă granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investițiilor mari în creșterea productivității prin POR. (valoare grant: între 2 și 6 milioane de euro).

330 de milioane de euro pentru inițiative antreprenoriale și digitalizare

Granturi de 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru inițiative antreprenoriale inovative (start-up-urile studenților) – valoare grant: între 40.000 de euro/2 locuri de muncă create și până la 100.000 de euro/5 locuri de muncă create. Pentru digitalizarea IMM-urilor, vor fi alți 150 de milioane de euro (valoare grant: între 30.000-100.000 de euro/proiect). Restul de 30.000 de euro vor fi alocați programelor de educație digitală a angajaților de la circa 7.000 de IMM.

Alte fonduri:

  • 1,47 miliarde de euro – schema de ajutor de stat pentru investiții noi (greenfield) și relocarea companiilor în România
  • 4,88 miliarde de euro – programul IMM Invest
  • 1,16 miliarde de euro – programe de garantare pentru asigurarea lichidității companiilor: schema de garantare privind asigurarea creditului comercial (furnizor); garantarea finanțărilor de tip factoring cu regres și scontarea efectelor de comerț; program de garantare a leasing-ului de echipamente și utilaje
  • 300 de milioane de euro pentru înființarea Fondului Român de Investiții și a Băncii Naționale de Dezvoltare.

Program flexibil și telemuncă

Suma de 180 de milioane de euro/lună va fi alocată prelungirii șomajului tehnic, iar 791 de milioane de euro – reluării activității și sprijinului pentru un program flexibil de muncă; 31,8 milioane de euro sunt granturi pentru formarea profesională a angajaților; 300 milioane de euro – sprijin de 50% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei, pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani, a tinerilor între 16 și 29 de ani, a sezonierilor și zilierilor din agricultură, HoReCa și turism; granturi de 25.000 de euro pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor; sprijin de 500 de euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru cei care desfășoară activități în regim de telemuncă, în perioada stării de urgență/alertă.

53,3 miliarde de euro pentru infrastructura de transport

Rutier: 4,3 miliarde de euro pentru finalizarea lucrărilor la 407,3 km din Autostrada Sibiu-Pitești (loturile 1, 4, 5), Craiova-Pitești, Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcău-Borș), Sebeș-Turda, A0: Inelul de Sud București, Varianta de ocolire Bacău, Podul peste Dunăre de la Brăila. Alți 31 de miliarde de euro sunt estimați pentru demararea lucrărilor la 3.000 de kilometri noi, în perioada 2020-2030.

Feroviar: 18 miliarde de euro în 3.000 km de cale ferată, până în 2030.

Metrou: finalizarea lucrărilor la magistrala M5, lansarea M6 Gara de Nord-1 Mai-Aeroport Otopeni, M4 Gara de Nord-Gara Progresu, extensia M2 Pipera-Petricani și Berceni-Linia de Centură Sud; Magistrala Gilău-Florești-Cluj-Napoca.

Naval: 4,3 miliarde de euro pentru modernizarea și extinderea infrastructurii porturilor maritime și fluviale, cu accent pe Portul Maritim Constanța.

Aerian: 2,9 miliarde de euro pentru extinderea și construirea de terminale pentru pasageri, dar și de zone cargo, precum și de creare a legăturilor intermodale cu infrastructura feroviară și rutieră.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.