Plouă cu oferte, inclusiv din Ucraina, pentru Autostrada Sibiu-Făgăraș

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit 16 oferte, inclusiv de la un constructor din Ucraina, la licitațiile pentru realizarea a trei loturi din viitoarea Autostradă Sibiu-Făgăraș.

Autostrada Sibiu-Făgăraș, o investiție de aproape 7 miliarde de lei, cu o durată de realizare de 4 ani, va avea 68 de kilometri, iar proiectul a fost împărțit în 4 loturi: Lotul 1 Sibiu (Boița)-Avrig-Mârșa, în lungime 14 kilometri; Lotul 2 Avrig-Mârșa (DJ105G)-Arpașu de Jos (DN1), de 19,92 km; Lotul 3 Arpașu de Jos (DN1)-Sâmbăta de Sus (DJ105B), de 17,61; Lotul 4 Sâmbăta de Sus (DJ105B)-Municipiul Făgăraș, de 16,26 km și Drum de legătură cu DN1, de 5,65 km. Sectorul de Autostradă Sibiu-Făgăraș (68 km), finanțat prin fonduri europene, face parte dintr-un proiect mai amplu de conectivitate a infrastructurii rutiere la rețeaua de transport europeană TEN-T Comprehensive.

6 oferte pentru Lotul 2 Avrig-Mârșa

Lotul 2 Avrig-Mârșa (19,9 km), cu o valoare a contractului estimată între 1,7 și 2 miliarde de lei, fără TVA, are șase ofertanți: Automagistral din Ucraina, PORR Construct (subsidiara din România a constructorului din Austria), WeBuild (Italia) și companiile Kolyn, Makyol și Mapa, din Turcia. Lansată în noiembrie 2022, licitația a fost suspendată pentru două luni, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis contestațiile WeBuild (Astaldi). Rămâne, în continuare, suspendată licitația pentru Lotul 1 Sibiu-Avrig (14 km), care are o valoare estimată între 2 și 2,4 miliarde de lei.

4 oferte pentru Lotul 3 Arpașu de Jos-Sâmbăta de Sus

Patru oferte au fost depuse pentru proiectarea și execuția lotului 3 Arpașu de Jos-Sâmbăta de Sus (17,61 de km), cu o valoare estimată cuprinsă între 1,83 de miliarde de lei și 2,16 miliarde de lei (fără TVA). Sunt constructori din Italia (WeBuild), Turcia (Makyol Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret, Mapa Insaat VE Ticaret Anonim Sirketi) și Ucraina (Asocierea Automagistral-Pivden-Rostdorstroy).

6 oferte pentru Lotul 4

CNAIR a primit 6 oferte la licitația pentru proiectarea și construirea Lotului 4 Sâmbăta de Sus (DJ105B)-Municipiul Făgăraș, de 16,26 km, plus Drumul de legătură, de 5,65 km, cu o valoare totală estimată între 1,1 și 1,37 miliarde de lei, fără TVA. Constructorii sunt: Asocierea Bog’Art-CONI-Tohme Contracting-RIA Design Consulting (România-Georgia); IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi (Turcia); Asocierea Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret AS-YAPI Merkezi Insaat Ve Sanayi (Turcia); MAPA Insaat Ve Ticaret Anonim Sirketi (Turcia); Asocierea Strabag-Geiger Transilvania (România).

Fiecare dintre cele trei contracte, finanțate din fonduri europene prin Programul Transport, prevede maximum 12 luni pentru proiectare și 36 de luni perioadă de execuție a lucrărilor. Garanția lucrărilor va fi de 60 de luni. „În perioada următoare, Comisia de Evaluare va analiza ofertele, în conformitate cu prevederile documentației de atribuire și cu legislația în vigoare, în domeniul achizițiilor publice”, a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Autostrada Sibiu-Făgăraș va fi prima secțiune a viitoarei A3 Râșnov, ce va lega municipiile Sibiu și Brașov. Pentru secțiunea II Făgăraș-Brașov (48 km), CNAIR a semnat cu SEARCH, în august 2021, contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și Proiectului Tehnic (cu termen 2 ani). Însă, pentru A13 Brașov-Bacău (160 km), contractul de 20 de milioane de lei a fost reziliat după doi ani, iar, în noiembrie 2022, a fost lansată o nouă licitație, cu o valoare mai mult decât dublă: peste 45 de milioane de lei.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.