Poti sa te aperi

… de coruptie, de cei care vad legea ca pe un instrument in folosul propriu… de intrarea intr-un cerc vicios din care vei pierde intotdeauna. Poti sa iei atitudine si ai la cine sa apelezi. A fost mesajul pe care l-a transmis, cu ocazia conferintei de la Poiana Brasov, comisarul sef de politie Octavian Melintescu, seful Serviciului Anticoruptie pentru Municipiul Bucuresti, structura specializata a Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Dupa ce a facut o scurta prezentare a atributiilor si competentelor serviciului pe care il reprezinta, subliniind obiectivul central de prevenire a savarsirii de fapte de coruptie si de combatere a acestor infractiuni in randul functionarilor MAI, Octavian Melintescu i-a invitat pe transportatori sa ia atitudine. Seful Serviciului Anticoruptie pentru Municipiul Bucuresti a propus realizarea unui parteneriat permanent avand ca obiectiv prevenirea abaterilor deontologice ale personalului MAI, in scopul asigurarii unui climat de transport de persoane la standarde europene. Carausii pot sesiza, insa, orice fel de fapte de coruptie (chiar si atunci cand cei care cer mita nu sunt politisti), inclusiv din strainatate, DGA sesizand unitatea de parchet competenta.

„Conform unui nou act normativ care vizeaza transportul rutier de persoane, Politia Rutiera va putea aplica o serie de masuri coercitive transportatorilor de persoane care incalca prevederile acestuia, mergand pana la imobilizarea autovehiculelor si ridicarea placutelor si certificatelor de inmatriculare. Avand in vedere ca actul normativ prin masurile coercitive stabilite poate aduce atingere activitatilor economice ale transportatorilor, se preconizeaza o crestere a vulnerabilitatilor si riscurilor la coruptie ale lucratorilor politiei rutiere, care, intr-un final, pot duce la implicarea unora dintre acestia in savarsirea de fapte de coruptie“, a precizat comisarul sef Octavian Melintescu, remarcand, in acelasi timp, cresterea savarsirii infractiunii de dare de mita in randul cetatenilor, care, prin oferirea unor sume de bani, incearca sa eludeze aplicarea legii de catre politisti.

Seful Serviciului Anticoruptie pentru Municipiul Bucuresti a mentionat ca participarea la conferinta de la Poiana Brasov a contribuit la sporirea vizibilitatii structurii anticoruptie pe care o conduce si la realizarea unor contacte utile cu reprezentantii scolilor de soferi, transportatorilor rutieri de persoane, organizatiilor profesionale si, nu in ultimul rand, cu autoritatile ce au competente in acest domeniu. In plus, actiunea se constituie intr-o masura de prevenire si lupta impotriva coruptiei de natura a sensibiliza opinia publica, activitate mentionata si in Raportul Intermediar al Comisiei Europene din 23 martie 2010, ce se adreseaza si transportatorilor de persoane pentru a-i descuraja sa se implice in savarsirea unei fapte de coruptie si de a-i determina sa adopte o atitudine pro-activa in sesizarea actelor sau faptelor de coruptie in care sunt implicati functionari MAI. In acest sens, si Hotararea Guvernului 39/2009 referitoare la acordarea increderii Guvernului pentru programul de Guvernare 2009 – 2012 prevede cresterea transparentei institutionale si implicare activa a reprezentantilor societatii civile in activitatile de prevenire si combatere a faptelor de coruptie.

Si tu poti sesiza!

DIRECTIA GENERALA ANTICORUPTIE

Serviciul Anticoruptie pentru Municipiul Bucuresti Bucuresti, B-dul. Nicolae Grigorescu nr. 12 A, sector 3

Tel.: 021.324.96.63

Fax: 021.324.14.13

0800 806 806       – Tel. verde anticoruptie – linie telefonica gratuita din orice retea

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.