PRACTICOM: 20 de ani reprezintă doar începutul

25,9 milioane de euro cifră de afaceri, 823 de angajați, 462 de autovehicule, 740.000 de livrări în 2017. Transport, distribuție, expediții, depozitare, servicii de comisionare vamală, consultanță. Entități juridice deschise în Ungaria și Germania – Practicom Magyarorszag Kft și Practicom Deutschland GmbH. Un Consiliu de Conducere format din profesioniști, care au ales compania, după ce au confirmat în alte domenii, pentru frumusețea provocării. Adevărata poveste a Practicom începe la 20 de ani de la înființare…

Tudor Oancea, director general Practicom

Previzionarea precisă a costurilor și investițiilor, siguranță în ceea ce privește veniturile, un ritm de creștere dinamic – acestea sunt câteva dintre avantajele oferite de parteneriatele pe termen lung, în care compania este implicată. În ultimii doi ani, Practicom și-a creat o nouă structură managerială – diferit față de ceea ce vedem, în mod normal, în piața de transport. Managementul reprezintă unul dintre principalele puncte forte ale companiei. Structura deja creată este un răspuns la nevoile specifice ale clienților principali, oferind, în plus, o bază solidă pentru dezvoltarea viitoare.

După ce, în ultimii doi ani, și-au adus alături, pe rând, un Director Financiar cu mare experiență, un Director Operațional cu o pregătire puternică și un Director de Resurse Umane, care a demonstrat că orice poate fi posibil, proprietarii Practicom, Sorin Cerviș, Marius Toilă și Ionel Cipere, au decis că este momentul pentru o schimbare majoră: angajarea primului Director General de la înființarea companiei.

Prezentarea lui Tudor Oancea, ca Director General, a fost făcută în cadrul evenimentului de aniversare a 20 de ani de Practicom în Romania, care s-a desfășurat în a doua parte la lunii februarie, în Poiana Brașov.

Tudor Oancea, noul Director General Practicom, a fost anterior Finance Director al Athénée Palace Hilton.

„«După 20 de ani» reprezintă pentru marea majoritate un roman celebru al lui Alexandre Dumas. Pentru mine, personal, acest lucru are o dublă semnificație.

Primul aspect este că, după 20 de ani de muncă în hospitality, am ales o schimbare, și anume industria transporturilor. A doua semnificație este că venirea mea în Practicom a coincis cu aniversarea de 20 de ani a companiei. Am participat la un eveniment organizat profesionist, într-un cadru festiv, unde am întâlnit oameni noi din industria transporturilor. M-am putut întâlni, cu această ocazie, cu toți partenerii Practicom, de la cei mai importanți dealeri de camioane, la cei mai mari transportatori din Europa. Practicom și-a prezentat, cu mândrie, rezultatele, dar și proiectele ambițioase. Și totul a culminat cu o petrecere – la urma urmei, ce mod mai plăcut este de a fi integrat într-o organizație decât o petrecere și un astfel de eveniment aniversar?”

Cei trei proprietari Practicom au decis să se retragă din zona operațională, lăsând deciziile în mâna unui Consiliu Director croit cu grijă:

Tudor Oancea, Director General

Elena Radu, Director Financiar

Liliana Morariu, Director HR

Cătălin Anton, Director Operațiuni

Iulian Grigoriu, Director Tehnic

Gabriela Báthori, Director Ungaria

Anul acesta, a avut loc a 3-a ediție a programului Angajatul anului – ca recunoaștere pentru activitatea desfășurată în anul 2017.

Clasamentul a fost întocmit în baza punctajului obținut de-a lungul anului și, după multe calcule, în final, au fost desemnați câștigătorii, aceștia fiind premiați în cadrul evenimentului din Poiana Brașov.

Locul I: Both Arpad, șofer IC – Cluj
Locul II: Ion Frunteanu, manipulant mărfuri – Deva
Locul III: Cătălin Pușcașu, șofer IC – Codlea
Mențiune: Cătălin Chirilă, șofer IC – Bacău
Mențiune: Arpad Domos, șofer IC – ERD
Premiu special: Petre Mircea, manipulant mărfuri – București
Premiu special: Jean Pierre Bageta, șofer UE – București

Primii pași

Februarie 1998

Sorin Cerviș, împreună cu doi parteneri, înființează compania Practicom, având ca obiect principal de activitate – comerț cu piese auto.

Aprilie 2005

Marius Toilă înființează compania Marco Trans International, cu obiect principal de activitate – transport rutier de marfă. Firma pornește cu o mașină închiriată, cu care efectuează transport intern și internațional.

Septembrie 2005

Ionel Cipere intră ca asociat (50%) în Marco Trans.

Februarie 2006

Se semnează contractul cu Mega Image.

Iulie 2006

Ionel Cipere intră ca asociat (50%) în Practicom.

Ianuarie 2007

Se modifică profilul de activitate: activități de depozitare și transport rutier de marfă.

2008

Îi aduce pe cei trei într-o asociere, formând grupul de firme Praticom – Marco Trans, moment în care procentele devin egale, câte 33,334% pentru fiecare (Sorin Cerviș – Marius Toila – Ionel Cipere), atât în Practicom, cât și în Marco Trans

Septembrie 2008

Se demarează contractul cu Intercars România.

Decizia a trecut la nivel de echipă

„De ce Practicom? Pentru că aici am întâlnit o echipă profesionistă, dinamică și ambițioasă, care își dorește performanță, îmbinată cu un cadru de muncă modern, cu respect față de angajații săi. Compania împletește perfect experiența acumulată în decursul celor 20 de ani de activitate, cu gândirea avangardistă a acționarilor”, ne-a declarat Tudor Oancea.

El a subliniat că, în ultimii ani, compania s-a dezvoltat organic, ajungând la creșteri de aproape 70% în cifra de afaceri de la un an la altul, ceilalți indicatori urmând cursul firesc al dezvoltării.

„Acționarii au gândit trecerea companiei într-o nouă etapă, prin mutarea procesului decizional de la nivel individual, la nivel de echipă. A fost creată, în acest fel, o echipă managerială formată din profesioniști cu experiență acumulată în diverse domenii de activitate: operațional, resurse umane, financiar etc. Având aproape 900 de angajați și cu o teritorialitate ce depășește granițele României, intrarea într-o astfel de companie te face să te simți entuziast și responsabil”, a apreciat noul Director General.

În opinia sa, prin ceea ce a dovedit în ultimii ani și prin proiectele sale de extindere, Practicom se pregătește să facă trecerea de la „cea mai mică multinațională”, așa cum cu mândrie spun acționarii, către o companie modernă, cu o gândire vizionară, axată pe satisfacția clienților și angajaților.

Obiectivele anunțate de conducerea Practicom, cu ocazia aniversării a 20 de ani pe piață, sunt cel puțin ambițioase. Echipa pare, însă, a avea toate atributele pentru a transforma un vis, acela de a discuta ca de la egal la egal cu orice furnizor de transport din Europa, într-o poveste de succes.

La mulți ani, Practicom!

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.