Preocupare pentru siguranta rutiera

Producatorul francez de anvelope Michelin si Global Road Safety Partnership (GRSP) au organizat un workshop pe tema sigurantei rutiere. La eveniment au mai participat, printre altii, Crucea Rosie, Politia Romana si Renault Technologie Roumanie.

Romania se afla pe ultimele locuri in clasamentul european in ceea ce priveste abilitatea de a reduce accidentele rutiere soldate cu victime in ultimii zece ani. Ţara noastra, prin atitudinea societatii si prin masurile guvernamentale, trebuie sa isi intensifice eforturile de a reduce numarul victimelor accidentelor rutiere. „Misiunea GRSP Romania este de a aduce subiectul sigurantei rutiere pe agenda publica. Recenta crestere a reportajelor pe tema sigurantei rutiere este un semnal pozitiv din partea mass-media de a initia un dialog intre toti cei implicati“, a spus Kathleen Elsig, reprezentant al GRSP Geneva.

La nivel mondial, 3000 de oameni mor zilnic in accidente rutiere

Workshop-ul a adus in discutie problema accidentelor rutiere si necesitatea unei colaborari active intre jurnalisti, autoritati, companii si societatea civila ca intreg. Prezentarile au fost sustinute de specialisti in domeniul sigurantei rutiere, sanatatii, educatiei si responsabilitatii sociale corporative, reprezentanti ai GRSP Geneva, Politiei Romane, Crucii Rosii, Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Consiliului Interministerial pentru Siguranta Rutiera, Ministerului Educatiei si Cercetarii, AMSZ Slovenia, Apa Nova Bucuresti, Michelin Romania si Renault Technologie Roumanie. Cifrele prezentate in debutul workshop-ului au aratat ca, pe plan mondial, anual, un milion de oameni mor si 50 de milioane sunt raniti in accidente rutiere, conform prezentarii facute de catre Radu Dinescu, vicepresedintele GRSP Romania. In fiecare zi, mor in lume 3.000 de oameni din pricina evenimentelor din trafic. Mai mult decat atat, in cazul deceselor inregistrate in randul tinerilor intre 14 si 18 ani, accidentele rutiere ocupa primul loc, a aratat Kathleen Elsig. Aceasta a afirmat ca si in Romania se aloca fonduri pentru preventia accidentelor rutiere, insa tara noastra este singura in care progresele se lasa asteptate: intre 2001 si 2012, 27.737 de oameni au decedat in accidente rutiere. Despre factorii de risc si, mai ales, despre comportamentul care poate duce la un eveniment nefericit, comisarul sef Costin Tatuc, sef serviciu Directia Rutiera – IGPR, a aratat ca deficitul de educatie rutiera este principala cauza a rezultatelor defavorabile, punctand faptul ca Romania se numara printre singurele tari in care au decedat pietoni pe autostrada si a incheiat prin a mentiona ca „adultul se educa prin amenzi“. Dupa statistici si factori de risc, reprezentantii Michelin au vorbit despre importanta anvelopelor in siguranta rutiera. Producatorul francez de anvelope este implicat in campanii cu tema sigurantei rutiere de mai bine de un secol, mai exact din 1900. In incheiere, reprezentantul Renault Technologie Roumanie a expus eforturile pe care compania sa le face pentru educare, iar un lucru interesant este ca in momentul in care Renault finalizeaza testele pe un automobil, acesta este donat celor de la SMURD pentru a face practica. „Noi donam masina, iar ei o taie, o ciopartesc, dar invata cum sa iasa dintr-o situatie dificila“, a conchis Cristian Nevzoreanu, reprezentant RTR.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.